GLAS LJEVICE

'SVI VI KOJI STE GLASALI ZA OVO, OBIČNE STE SVINJE' Slovenski zastupnik izazvao skandal statusom u kojem vrijeđa kolege, a svoje riječi odbija povući

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.10.2019. u 21:51

INSTAGRAM

Miha Kordiš

 

Slovenski parlamentarac Miha Kordiš odbio se ispričati kolegama iz vladajućih stranaka koje je na Facebooku nazvao "svinjama" odmah nakon što su oni dali glasove za promjenu porezne ljestvice, što će po njegovu mišljenju i stajalištu stranke pogoditi one s nižim prihodima.

- Oni zastupnici koji su glasovali za mjere kojima će godišnje zbog manje porezne stope sami dobiti 700 eura godišnje više, dok će oni s niskim plaćama i samohrane majke godišnje zbog manjih dodataka izgubiti 200 eura obične su svinje - napisao je Kordiš na Facebooku odmah nakon glasovanja.

Dodao je da su vladajući kroz promjenu razreda za oporezivanje dohotka za sebe i druge s visokim plaćama dobili porezne olakšice, a siromašni "prazan tanjur".

Kordiš je zastupnik Ljevice (L), stranke koja formalno nije u vladi, ali joj osigurava parlamentarnu većinu kao priključeni član, no njezini odnosi sa strankama vladajuće koalicije premijera Marjana Šareca zadnjih su se tjedana pokvarili, nakon što su stranke u vladi optužili za neosjetljivu socijalnu politiku, pa najavljuju da će zato idućeg mjeseca glasovati protiv predloženog proračuna za iduće dvije godine.

 

Zamoljen da komentira svoj burni odaziv na glasovanje i neodmjerene riječi i žali li zbog toga, Kordiš, jedan od mlađih članova parlamenta, odgovorio je kako je reagirao u bijesu, ali da bi se zapravo morali ispričati oni koji su glasovali onako kako jesu.

Neprimjereno je da se oduzima onima koji takorekuć nemaju ništa i daje privilegiranima, rekao je Kordiš, dodavši da se u fokusu javnosti nije trebala naći riječ "svinje", kako se dogodilo, nego "svinjarija" koja je izglasovanim promjenama napravljena.

Tvrdi kako zapis na Facebooku ne namjerava povući, odnosno izbrisati.

U njegovoj stranci koja je također u cjelini glasovala protiv promjena porezne ljestvice i koja tvrdi kako izmjene poreza na dohodak u proračunu stvaraju "rupu" od 135 milijuna eura u neku su ruku solidarni sa svojim članom, iako priznaju da nekad reagira previše emocionalno i da mu znaju "popustiti kočnice", prenose slovenski mediji.

Njegov stranački kolega Matej Vatovec izjavio je kako doduše smatra da Kordišev način komunikacije na društvenim mrežama nije primjeren zastupniku, ali da se neprimjerena komunikacija zna dogoditi i drugima, pa i premijeru Šarecu.

Šarec je ovih dana, komentirajući česte javne istupe Ljevice u kojima napada vladu rekao da je u takvoj atmosferi teško djelovati, da njezini zastupnici imaju doktorate znanosti, ali da su nevješti u politici i ne poznaju djelovanje javnih sustava.

u Ljevici su posebno ljuti na metaforu koju je pri tom na konferenciji za novinare upotrijebio premijer. Šarec je članove te stranke i njezine kritike vladajućih usporedio s onima koji stalnim ulaženjem u "kuhinju" stvaraju "propuh" i ometaju one koji su uz štednjak.

- Ako se prže krafne, onda svatko zna da kuhinja mora biti topla i zatvorena, inače krafne ne uspiju - rekao je ironizirajući kritike koje drži populističkim.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo