PAD POPULARNOSTI

PALA POTPORA SLOVENSKOJ VLADI Koalicijsku vladu premijera polovica građana smatra neuspješnom, Šarec kaže da nije zabrinut

 
Marjan Šarec
 Eva Plevier / REUTERS

Prema najnovijoj mjesečnoj anketi Slovenske televizije, koalicijsku vladu premijera Marjana Šareca podržava 49,2 posto birača, dok je 48,2 smatra neuspješnom, što predstavlja veliki pad njene popularnosti u odnosu na ovogodišnji prosjek kad je uživalo potporu otprilike dvije trećine ispitanih.

Potpora vladi u listopadu pala je za 11,4 posto u odnosu na isto ispitivanje javnog mišljenja u rujnu, dok se broj onih koji je ocjenjuju neuspješnom povećao za 12,2 posto, pokazala je telefonska anketa Ninamedie provedena prošlog tjedna na uzorku od 700 ispitanika za Slovensku televiziju.

Rezultate redovne mjesečne ankete već je komentirao i sam Šarec, ustvrdivši da nije zabrinut padom potpore vladi koja je najvećim dijelom ove godine bila visoka i konstantna.

"To je normalno, ankete jednom idu prema gore, drugi put prema dolje, no potpora vladi još je uvijek solidna. Nisam zabrinut, ako želiš voditi ozbiljnu politiku, onda će prava anketa biti tek sljedeći parlamentarni izbori", kazao je Šarec za medije, komentirajući rezultate ispitivanja javnog mišljenja.

Slovenski premijer je priznao da je pad rejtinga vjerojatno povezan s javno izraženim neslaganjima među strankama koje sudjeluju u vladi oko predviđenih zakonskih promjena porezne politike, zdravstvenog osiguranja i proračunskih izdvajanja za iduće dvije godine. Stranka Ljevica (L) najavila je uskraćivanje potpore njegovoj vladi na glasovanju o proračunu idućeg mjeseca.

Po rezultatima ankete, Šarecova stranka Lista Marjana Šareca (LMŠ) unatoč padu rejtinga koalicijske vlade dobila bi relativnu većinu u parlamentu ako bi došlo do prijevremenih izbora. Za nju bi glasovalo 20,1 posto birača. Na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše sa 10,4 posto, a iza nje slijede Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana sa 10,4 posto glasova, te stranka Ljevica (L) Luke Meseca sa 6,2 posto.

Na mjesta u novom parlamentu prema anketi mogla bi još računati i demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina za koju bi glasovalo 5,2 posto birača, a možda i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca. Tu stranku trenutno podržava 3,4 posto birača, što je nešto ispod praga za ulazak u parlament (4 posto), ali uz petinu birača koji još ne znaju kome bi na izborima dali glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:42