ZAVRŠIO U PRITVORU

ŠVICARCI UHAPSILI NASERA ORIĆA Ratni zapovjednik obrane Srebrenice bit će izručen Srbiji?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.06.2015. u 17:36

ICTY

Ratni zapovjednik obrane Srebrenice, general Armije BiH Naser Orić, uhićen je u srijedu u švicarskom Bernu, javlja B92 kojemu je ta informacija potvrđena u Tužiteljstvu Srbije.

Orić je, kako je navedeno, uhićen po tjeralici Srbije, a na putu za Švicarsku gde je trebao prisustvovati obilježavanju dvadesete godišnjice zločina u Srebrenici.

Interpol Srbije raspisao je u veljači prošle godine tjeralicu za Orićem jer ga srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Sumnja se da je Orić s još četvoricom osumnjičenih 12. srpnja 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Zalazje, Donji Potočari, u općini Srebrenica, na istoku BiH. Naser Orić i još četiri osumnjičena terete se da su ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Uz Orića, međunarodna tjeralica je raspisana i za ratnim načelnikom Policijske stanice u Srebrenici Hakojom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka. Orić tvrdi da to 'ne može biti slučajno' i da za to nisu, kako je kazao, 'krivi Srbi, srbijanski lobiji i službe', već vlasti BIH.

Naser Orić, koji je pred Sudom u Hagu pravomoćo oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima, odnosno da nije spriječio zločine nad njima, po raspisivanju tjeralice izjavio je da će ga Srbija i Republika Srpska proganjati dok je živ.

'Mene su skinuli golog, a Orića odveli u nepoznato'

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je u srijedu kako je bio svjedokom uhićenja zapovjednika obrane srebreničke enklave Nasera Orića u zračnoj luci u Bernu optuživši istodobno švicarsku policiju kako su ih obojicu tretirali "kao najveće kriminalce".

Duraković i Orić zajedno su putovali u Švicarsku kako bi tamo na poziv bošnjačke zajednice sudjelovali u obilježavanju 20. obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, a načelnik srebreničke općine je nakon uhićenja Orića kazao kako je potresen onim što se zbilo u Bernu.

"Čim smo prešli granicu odmah su nas izdvojili, a Orića uhitili, kako su nam rekli, po navodnoj tjeralici Beograda. Evo vjerujte, ne znamo ni gdje su ga odveli, niti što će biti s njim. I ja čekam da vidim što će biti. Ovo je jedna velika sramota. Ne daju nam da dišemo", kazao je Duraković za portal "Dnevnog avaza". Duraković ističe kako je jasno da je policija znala da će oni doći u Švicarsku jer se tako i ponašala nakon što su prešli granicu.

"Odmah su nas dočekali jer su znali da dolazimo. Orića su odmah uhitili i odveli, a nas skinuli skoro do gola kao da smo najveći kriminalci. Ovo je neviđena sramota. Mene su kao načelnika Srebrenice koji je sutra trebao održati govor u Ženevi golog skinuli kao da sam najveći kriminalac, a Orića su tretirali kao najvećeg zločinca", kazao je Duraković.

Točan povod za Orićevo uhićenje još nije poznat, no jedna od njegovih odvjetnica Vasvija Vidović kazala je medijima u BiH kako pretpostavlja da je švicarska policija postupila po tjeralici koja je morala biti povučena jer su to pravodobno zatražile vlasti BiH.

Srbija je za Orićem kao i za još nekoliko osoba koje imaju samo državljanstvo BiH raspisala tzv. difuzne tjeralice pod optužbama za počinjene ratne zločine.

Ministarstvo pravosuđa BiH je pak zbog toga interveniralo 2014. godine poslavši službeni prigovor u središnjicu Interpola u Lyonu i one su morale biti stavljene izvan snage. (H)

Izdvajamo