STROGA KAZNA

TAKO TO RADE U RUSIJI Muškarac na društvenoj mreži 'vrijeđao' visoko rangirane državne dužnosnike pa završio na dvije godine u kažnjeničkoj koloniji

Ilustracija: Zatvorenici u kažnjeničkoj koloniji u regiji Vladimir
 Profimedia, Sputnik

Sud u Sankt Peterburgu osudio je jednog muškarca na dvije godine zatvora u kažnjeničkoj koloniji zato što je preko društvene mreže vrijeđao visoko rangirane državne službenike, piše AFP.

Dotični muškarac, Vladimir Timošenko (43) je prije dvije godine na popularnoj ruskoj društvenoj mreži VKontakte objavio status koji "sadrži tekst uvredljive i ponižavajuće naravi prema visoko pozicioniranim dužnosnicima", rekao je sud.

Timošenko je status, inače, napisao tijekom služenja druge zatvorske kazne, u trajanju od šest godina, stoji u izjavi suda. Nije pojašnjeno zbog čega se nalazio u zatvoru.

U svojem statusu, koji je u međuvremenu uklonjen sa stranice VKontakte, Timošenko je Ruse pozvao da ustanu "protiv nenarodnog režima".

Inače, zatvorske kazne zbog objava na društvenim mrežama nisu neuobičajene u Rusiji.

Tako je u prosincu prošle godine jedan korisnik interneta također osuđen na dvije godine zatvora u kažnjeničkoj koloniji zbog objave članka koji je kritizirao rusko bombardiranje ciljeva u Siriji. U svibnju iste godine jedan ruski inženjer je pak dobio dvije godine i tri mjeseca kazne jer na društvenim mrežama dijelio proukrajinske članke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:05