MOŠTARAK

Talibani se skrivaju iza štita žena i djece

Marinci se i dalje hrvaju sa stotinama improviziranih bombi koje su postavljene uz ceste
U.S. Marines from Bravo Company of the 1st Battalion, 6th Marines, take up positions during an operation in the town of Marjah, in Nad Ali district of Helmand province February 17, 2010. An Afghan and NATO offensive against a Taliban stronghold in southern Afghanistan has "significantly dislocated" the insurgents' leadership in the area, a NATO commander said on Tuesday. REUTERS/Goran Tomasevic (AFGHANISTAN - Tags: CONFLICT MILITARY IMAGES OF THE DAY)
 GORAN TOMASEVIC

MARDŽAH - Nakon što su petog dana od početka ofenzive Moštarak naišli na snažan otpor talibana skrivenih u bunkerima, saveznici su danas morali pribjeći i teškoj artiljeriji na helikopterima. U međuvremenu, dok se američki marinci i dalje bore sa stotinama improviziranih bombi koje doslovce vise i s drveća, talibani su se počeli skrivati iza ljudskog štita.

- Uzeli su taoce. Naši su ih vojnici vidjeli kako postavljaju žene i djecu na krovove kuća i pucaju iza njih. Imamo stroge naredbe da ne pucamo na civilna područja. Pokušavaju nas natjerati da pucamo na njih i ubijemo civile - istaknuo je general Moheedin Ghori, zapovjednik afganistanskih vojnika koji sudjeluju u akciji. Pronađeno je i skladište ukradenih uniformi afganistanske vojske i policije.

Saveznci su završili istragu napada u kojem je ubijeno 12 civila, a koja je pokazala da nije bilo greške i da projektil nije promašio metu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:19