UMJETNA INTELIGENCIJA

Talijani su zabranili ChatGPT, slijedi li slično i u ostalim državama: ‘Ne isključujemo takve poteze‘

Američke, kanadske, belgijske, francuske, irske, pa čak i norveške agencije najavljuju ograničenja korištenja ChatGPT-a

Ilustracija

 Stefani Reynolds/Afp

Nakon što se najveća senzacija umjetne inteligencije, ChatGPT, početkom tjedna suočila s prvom zabranom korištenja zbog sumnje na kršenje GDPR-a, sličan su korak najavile i druge zemlje, a na razini EU se vodi sve intenzivnija rasprava o rizicima koje predstavlja učestalo korištenje dotične platforme.

Kako je zakon kojim bi se regulirala umjetna inteligencija na razini Europske unije još uvijek u povojima, agencije za zaštitu podataka država članica odlučile su upotpuniti regulatorni vakuum postavši svojevrsnim nadzornim organom korištenja planetarno popularne tražilice.

Naime, srž problema krije se u tome što nitko, pa ni Microsoft kao glavni sponzor kompanije OpenAI koja je osmislila ChatGPT, nije dobio uvid u cjelokupni proces razvijanja chatbota, zbog čega gotovo nitko ne zna način poslovanja, tj. logiku prikupljanja, dijeljenja i zaštite podataka trenutno najpopularnije umjetne inteligencije na svijetu.

I dok je talijanski regulator pokrenuo istragu zbog sumnje na kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka, američke, kanadske, belgijske, francuske, irske, pa čak i norveške agencije najavljuju ograničenja korištenja ChatGPT-a dok se ne utvrde rizici oko načina rukovođenja privatnih informacija o korisnicima te platforme.

S obzirom na to da OpenAI nije otvorila sjedište u nekoj od članica EU, bilo koja od država članica može od svog regulatornog tijela za zaštitu podataka zatražiti pokretanje istrage i uvođenja privremenih zabrana. Podsjetimo, Google je u tom kontekstu Francuskoj morao platiti 50 milijuna eura kazne zbog kršenja GDPR-a, dok tehnološki gigant Silicijske doline nije kasnije u Irskoj otvorio podružnicu kojom je zaobišao regulativu EU.

Irska Komisija za zaštitu podataka najavila je da "politiku prema ChatGPT-u planira koordinirati na razini EU", ali je glasnogovornik dotične institucije Graham Doyle portalu POLITICO potvrdio kako su zabrinuti zbog nedostatka transparentnosti.

Unatoč tome što Norveška još uvijek nije pokrenula niti jedan korak prema zabrani korištenja ChatGPT-a, šef međunarodnog ureda za zaštitu podataka regulatora Datatilsynet Tobias Judin istom je mediju poručio "kako ne isključuju takve korake u bližoj budućnosti".

Francuska Agencija za zaštitu podataka CNIL priznala je da je dobila najmanje dvije pritužbe na ChatGPT zbog sumnje na kršenje privatnosti.

Poslali smo upit i hrvatskoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka, ali do završetka ovog teksta nismo dobili odgovor.

Administracija Joea Bidena potvrdila je kako razmatraju uvođenje privremenih ograničenja korištenja tražilice, ali nisu željeli specificirati o kakvim se ograničenjima točno radi. Kanadske su vlasti, pak, najavile pokretanje istrage o načinu na koji OpenAI pristupa osobnim informacijama svojih korisnika.

Regulatorni organi na razini država smatraju da bi kompanije poput OpenAI-ja trebale imati jasno definiranu pravnu osnovu za prikupljanje i dijeljenje osobnih podataka, da bi trebale biti transparentne u načinu na koji to čine i da bi morale voditi računa ne samo o tome da su podaci točni, već i o tome da korisnicima ponude mogućnost korekcije u slučaju da su podaci krivi.

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman u intervjuu za Fox News potvrdio je kako njegova kompanija namjerava uvesti novi set mjera kojim će odgovoriti na rastuću zabrinutost oko privatnosti korisnika. No, budući da nije specificirao o kojim je alatima riječ, ostaje nejasno hoće li oni zadovoljiti europske regulatore.

Zanimljivo, regulacijama oko korištenja alata umjetne inteligencije pridružila se čak i Kina, unatoč tome što je korištenje američkog ChatGPT-a ondje još uvijek strogo zabranjeno. Naime, kineska Administracija za kibernetički prostor od kompanija će tražiti zadovoljavanje određenih sigurnosnih kriterija prije nego što im omogući korištenje sličnih kineskih platformi.

Također, firme će biti odgovorne i za sadržaj koji će umjetna inteligencija generirati. Očekivano, glavna zadaća takvog regulatornog seta je zaštititi moć komunističke partije i spriječiti pokušaj državnog udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:35