POČEO PROCES

TINEJDŽERKA PLANIRALA NAPADE NA ŠKOLE Nedavno se obratila na islam, a imala je pomoć veterana džihada

Police prepare to check an incoming train at the Swedish end of the bridge between Sweden and Denmark, in Hyllie district, Malmo, November 12, 2015. Sweden will impose temporary border controls from Thursday in response to a record influx of refugees, a turnaround for a country known for its open-door policies that also threw down the gauntlet to other EU nations hit by a migration crisis. REUTERS/Stig-Ake Jonsson/TT News AgencyATTENTION EDITORS - SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO COMMERCIAL SALES. - RTS6OF8
 © TT News Agency / Reuters

Šesnaestogodišnja Dankinja optužena je za planiranje terorističkih napada na dvije škole, jednu od njih židovsku, pošto je pribavila kemikalije potrebne za izradu bombe, objavila je u utorak danska policija.

Uhićen je i njezin 24-godišnji prijatelj, za kojeg mjesni mediji pišu da se borio u Siriji, i optužen za sudioništvo u pripremi napada, kaže se u policijskom priopćenju.

Danska televizja TV2 javlja da se djevojka nedavno obratila na islam. Uhićena je još u siječnju, kao i njezin prijatelj koji je optužen da joj je nabavio priručnik za izradu bombe.

Oboje tvrde da nisu krivi. Sukladno danskom zakonu, njihova imena nisu objavljena. U Danskoj je od veljače 2015. i napada na školu i sinagogu u Kopenhagenu na snazi "ozbiljna" sigurnosna prijetnja.

Danska obavještajna služba priopćila je da ova uhićenja ne mijenjaju navedenu sigurnosnu procjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:30