ŠPIJUNI NA UDARU HAKERA

Tisuće mailova ‘privatne CIA-e’ na WikiLeaksu: Izvješćima Stratfora koriste se korporacije, vladine službe i mediji

Tko je to zelenokartaš? Izvor koji ti pomaže jer misli da ćeš ga odvesti u Ameriku gdje će postati vlasnik kioska. Drži sirotog u zabludi dok ga potpuno ne iscijediš! A osobe s CIA-inim apetitom, a Botswaninim budžetom? Vrlo jednostavno - kupci jako ograničenih sredstava koji traže enormnu količinu visokovrijednih informacija. Dakle, većina naših klijenata. Licemjerni mali gadovi? Izraelski obavještajci - jasno.

Ugledni klijenti

Navedeni termini i njihova objašnjenja primjeri su “malog rječnika pojmova” prominentne američke analitičke agencije Stratfor koja će uskoro biti razotkrivena u sklopu novog velikog WikiLeaksova projekta. Naime, iako se Julian Assange , osnivač i glavni čovjek iza tog zviždačkog web sitea, trenutačno u Londonu bori protiv izručenja Švedskoj, WikiLeaks, iako opterećen novčanim nevoljama, radi punom parom. U sklopu “ Globalnog obavještajnog dosjea” taj site počeo je s objavljivanjem više od pet milijuna e-mailova iz elektroničke pošte zaposlenika agencije Stratfor. Web site koji je prije dvije godine podigao prašinu objavivši povjerljive dokumente američke vojske o ratovima u Iraku i Afganistanu tako se sad okomio na, kako je nazivaju, privatnu CIA-u.

Naime, Stratfor je informativni servis čiji stručnjaci sastavljaju izvješća o geopolitičkim temama za klijente iz različitih društvenih sfera. Dosad je tvrdio da informacije dobiva iz javnih izvješća i drugih izvora dostupnih javnosti te pametno razmještenih međunarodnih izvora. Koriste je i neki od najprominentnijih svjetskih medija, a u klijentelu spadaju i neke od 500 najvećih kompanija u SAD-u.

WikiLeaks je, vjeruje se, dobio dokumente od hakerske skupine povezane s Anonymousima, hakersko-aktivističkom organizacijom aktivnom u pokretu Occupy Wall Street, no to niti jedna strana nije potvrdila. Stratfor je hakiran u prosincu prošle godine, a tada su objavljeni podaci o bankovnim računima 30.000 korisnika, među kojima se našao i Henry Kissinger te bivši američki potpredsjednik Dan Quayle.

Agencija bez komentara

- Stratfor je privatna obavještajna kompanija koja se u radu oslanja na doušnike iz američke vlade, vanjskih obavještajnih agencija upitne reputacije i novinara, a informacije prenosi velikim korporacijama. Ono što zabrinjava je to što su mete njihova istraživanja često i aktivističke organizacije koje se bore za vrijedne ciljeve - izjavio je Julian Assange za Reuters.

Naime, prvi objavljeni e-mailovi otkrivaju, među ostalim, kako je Stratfor za kemijsku kompaniju Dow Chemicals istraživao skupinu političkih šaljivdžija The Yes Men. Skupina je kritizirala Dow Chemicals zbog katastrofe u Bhopalu kad je u curenju otrovnog plina iz jednog postrojenja za proizvodnju pesticida umrlo gotovo 4000 osoba.

Osim toga, elektronička pošta navodno razotkriva i Stratforov pokušaj da s jednim direktorom banke Goldman Sachs ustanovi investicijski fond za trgovinu informacijama koje agencija prikupi.

Stratforovi klijenti, pored velikih korporacija, uključuju i vojne dužnosnike te međunarodne vladine agencije. Američki tjednik Barron’s Stratfor je jednom prilikom okarakterizirao kao ‘CIA-u u sjeni’. Agencija je izjavila da neće komentirati autentičnost dokumenata koje objavi WikiLeaks, a hakiranje objašnjava pokušajem ušutkavanja i zastrašivanja. No u priopćenju je istaknula da je radila na izgradnji “dobrih izvora” u mnogim zemljama poput “bilo kojeg drugog objavljivača geopolitičkih analiza”.

Informacije za novac

- Kako smo već bili žrtve kradljivaca, nećemo dopustiti da se od nas čini žrtva dva puta i stoga nećemo komentirati sadržaj koji će biti objavljen - dodao je George Friedman, direktor Stratfora.

Hakirana elektronička pošta, kažu pak u WikiLeaksu, otkrit će način na koji Stratfor dolazi do izvora, kako im plaća te općenito njihov modus operandi.

- Interna pošta pokazuje na koji način operiraju velike korporacije - kažu u WikiLeaksu. Dodaju i kako mailovi pokazuju da vladini izvori Stratforu prenose osjetljive političke informacije u zamjenu za novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:33