KORISTAN DOKUMENT

TISUĆE SRBA ŽELE SE DOMOĆI HRVATSKE PUTOVNICE Tvrde da im je greškom upisano državljanstvo Srbije, podržava ih i čelnik 'Saveza Srba iz regiona'

U skoroj budućnosti Skupština Srbije možda će odlučiti o inicijativi Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), koje je pripremilo nacrt amandmana na Zakon o državljanstvu, koji predviđa mogućnost ispravke pogrešno upisanih državljanstava do 1991., a jučer je podnesen Odboru za sigurnost i unutrašnje poslove.

Riječ je o prijedlogu koji se odnosi na približno 5000 Srba, porijeklom iz Hrvatske, koji su rođeni u Srbiji prije 1991., ali zbog pogrešno upisanog državljanstva ne mogu ostvariti pravo na hrvatsko državljanstvo, kako je izjavio Miodrag Linta, predsjednik “Saveza Srba iz regiona”, koji je podržao izmjenu i dopune Zakona o državljanstvu kako bi ti Srbi zadržali i državljanstvo Srbije.

Sve je priličan rašomon jer se, prema članu 22 tadašnjeg Zakona o državljanstvu SFRJ, republičko državljanstvo djece određivalo po zakonu republike čije državljanstvo imaju oba roditelja u trenutku njegova rođenja. Međutim, ljudima koji su u Srbiji rođeni do 1991., a čiji roditelji su imali hrvatsko državljanstvo, često je - prema spomenutoj zakonodavnoj inicijativi - “pogrešno upisivano državljanstvo federalne jedinice Srbije, umjesto Hrvatske”.

Zbog toga im Hrvatska odbija priznati pravo na državljanstvo dok iz Srbije ne donesu potvrde da su bili državljani federalne jedinice Hrvatske, ali Srbija to odbija jer bi to značilo da bi te osobe automatski izgubile srpsko državljanstvo. U načelu, nisu u pitanju osobe koje namjeravaju živjeti u Hrvatskoj, nego im je isplativo dobiti hrvatsko državljanstvo, s obzirom na to da na taj način dobivaju i dokumente države članice Europske unije.

Inicijativa za rješavanje ovog problema krenula je kada se UZUZ-u obratila majka osobe s invaliditetom, koja se rodila 1983. u Beogradu, a kojoj Republika Hrvatska ne dozvoljava upis u knjigu državljana, iako mu oba roditelja imaju hrvatsko državljanstvo.

“Cijela njegova obitelj trpi posljedice jer on s majkom ne može boraviti u Hrvatskoj dulje od tri mjeseca, a ona mora brinuti i o bolesnom ocu koji živi u Hrvatskoj. Zbog toga, tražimo da Skupština Srbije promijeni zakone kako bi ovi Srbi mogli aplicirati za državljanstvo Hrvatske”, službeno je objašnjenje iz Beograda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:33