SVE ŠTO TREBATE ZNATI O VENEZUELI

TKO JE PRAVI PREDSJEDNIK, NA ČIJOJ JE STRANI VOJSKA I HOĆE LI DOĆI DO GRAĐANSKOG RATA? Stručnjak Jutarnjeg odgovara na ključna pitanja oko Venezuele

 
Lijevo: Nicholas Maduro i vojnici; desno: Pristaše opozicije i Juan Guaido
 Marauane Quintero / Miraflores Palace handout / Carlos Garcia Rawlins / Andres Martines Caseres / Reuters

Kad državu od preko 30 milijuna stanovnika u samo četiri godine napusti više od 10 posto populacije, jasno je da nešto ozbiljno ne valja.

Upravo to se događa Venezueli, zemlji koja leži na najvećim svjetskim zalihama nafte, ali istovremeno ekonomski i politički propada. Problemi su u toj državi izbili na površinu još prije pet godina, kad je umro dugogodišnji predsjednik Hugo Chavez, a vlast na izborima osvojio član Chavezovih socijalista Nicholas Maduro.

Maduro, inače bivši sindikalac i vozač kamiona, a kasnije potpredsjednik i ministar vanjskih poslova, nije se pokazao kao dobro rješenje za državu. To se naročito vidjelo 2014. godine kada je drastični pad cijena nafte strašno pogodio gospodarstvo Venezuele koje je počivalo na izvozu crnog zlata. U toj je godini BDP države bio u minusu od 5 posto, a rapidni pad samo se ubrzavao pa je tako lani BDP pao za više od 16 posto.

Dakle, pad cijena nafte izazvao je pad gospodarske aktivnosti, Chavezova mreža socijalne pomoći najsiromašnijim slojevima stanovništva se urušila, hiperinflacija je lani premašila milijun posto, a zemlju je pogodila nestašica osnovnih potrepština poput hrane, lijekova i higijenskih proizvoda. Cijelo to vrijeme vlast na čelu s Madurom uvjeravala je stanovništvo da su za njihove bolje krive strane sile, poglavito Amerikanci i njihove sankcije. Jedan dio njih tome i dalje slijepo vjeruje, više od tri milijuna je "glasalo nogama" i napustilo državu, a dobar dio građana prosvjedima nastoji izazvati promjenu vlasti.

Usprkos tome, Maduro je lani izabran na novi mandat (doduše, opozicija je bojkotirala izbore budući da se njihovi najistaknutiji političari nisu ni smjeli kandidirati) pa i dalje pokušajima koji su naprijed osuđeni na propast, poput uvođenja nove valute, naizgled pokušava promijeniti očajno stanje u državi. No, situacija je naglo eskalirala prošlog tjedna kad se oporbeni političar Juan Guaidó, uz potporu SAD-a, proglasio privremenim predsjednikom Venezuele. Maduro, jasno, nije to mirno gledao te je opoziciju i Amerikance optužio za pokušaj puča te na prosvjednike poslao vojsku.

Tko je sad pravi predsjednik države, na čijoj je strani vojska, kako su se velike sile postavile prema Venezueli i koliko je velika mogućnost izbijanja građanskog rata u video komentaru objašnjava novinar Jutarnjeg lista za vanjsku politiku Željko Trkanjec.

Video pogledajte ispod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:03