ŽELJEZNA LADY

TKO JE ŽENA KOJU MRZI HONG KONG Carrie Lam se ispričala, ali nije pristala ni na jedan zahtjev s ulica: Obećavala nadu, a razbjesnila cijeli velegrad

 REUTERS

Čelnica administrativne regije Hong Kong, Carrie Lam, jučer se obratila javnosti i ponudila svoje iskrene isprike građanima, nakon što su u nedjelju održani najveći masovni prosvjedi u povijesti tog grada u kojima je sudjelovalo oko dva milijuna ljudi.

Bivša djelatnica britanske administracije u Hong Kongu rekla je kako prolazi kroz emotivno razdoblje u kojem se preispituje te se nada da će zaliječiti rascjepe koji su nastali u društvu. Iako je natuknula da će sporni zakonski prijedlog, povod masovnih prosvjeda, ostati na čekanju dok ne istekne nakon godinu dana, nije ispunila niti jedan od zahtjeva prosvjednika koji su tražili njenu ostavku, definitivno povlačenje zakona i javne isprike za policijsku brutalnost.

Carrie Lam rođena je 1957. u Hong Kongu koji je tada bio britanska kolonija. Bila je četvrto dijete iz siromašne obitelji, a školovala se u katoličkoj školi za djevojke. Završila je studij sociologije u Hong Kongu, a 1982. su joj gradske vlasti platile školovanje na Cambridgeu gdje je upoznala današnjeg muža, matematičara Lam Siu-pora.

Karijerni put

Počela je raditi kao gradski službenik još 1980., a do 2007. je napredovala u gradskoj administraciji, držeći pozicije direktorice socijalne službe, tajnice za stambena i urbanistička pitanja te predsjednice Odbora za urbano planiranje. Provela je i dvije godine, između 2004. i 2006., u Engleskoj kao čelnica Ekonomskog i trgovinskog ureda Hong Konga u Londonu.

No, 2007. ulazi u politiku na poziv tadašnjeg čelnika Hong Konga, Donalda Tsanga, koji ju je imenovao tajnicom za razvoj. Zatim je 2012. postala glavna tajnica za administraciju, kao najpopularnija od hongkonških dužnosnika, no otad se njena popularnost polako topi.

Njezin prvi javni problem bio je pokušaj proguravanja ustavnih promjena, prema kojima bi kandidate za čelnika grada birao “kandidacijski odbor”, efektivno pod kontrolom Pekinga. Kada se 2014. izjasnila protiv studentskog prijedloga javne nominacije kandidata, potaknula je veliku studentsku pobunu i prosvjede koji su trajali 79 dana. Javni imidž Lam već je tada bio ozbiljno okaljan, no to ju nije zaustavilo da se kandidira za novu čelnicu Hong Konga 2017. godine.

Osobna stvar

Zakonodavna skupština Hong Konga izabrala ju je za čelnicu 26. ožujka 2017., kao prvu ženu koja se kandidirala za tu funkciju, prvu koja je diplomirala na Sveučilištu u Hong Kongu te prvu koja je pobijedila iako nije vodila u anketama.

Većina građana Hong Konga danas vjeruje da Lam djeluje u ime Kineske komunističke partije. Iako se u Hong Kongu govori kantonski kineski, Lam je na inauguraciji govorila mandarinski dok je polagala zakletvu pred Xi Jinpingom, čelnikom Partije i predsjednikom Kine.

Na svojoj inauguraciji obećala je da će ujediniti grad i njegovih sedam milijuna stanovnika te “ponovno pobuditi nadu za sljedeću generaciju”. No, pod pritiskom Pekinga pokušala je progurati već drugi zakonski prijedlog koji je prouzročio dotad najveće prosvjede u povijesti. Povod za prosvjede je protivljenje zakonu, no glavni zahtjev svih prosvjednika mnogo je osobniji: Lam mora otići!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:19