StoryEditor
NASTAVAK PROSVJEDA

KRVAVA OBLJETNICA U HONG KONGU Žestoki sukob prosvjednika i policije na dan kad se obilježava vraćanje bivše britanske kolonije Kini

 
 Tyrone Siu / REUTERS

Policija se sukobila s tisućama prosvjednika u Hong Kongu na 22. godišnjicu predaje bivše britanske kolonije Kini, izvijestio je u ponedjeljak BBC.

Čelnica administrativne regije Hong Konga, Carrie Lam, sudjelovala je na ceremoniji podizanja zastave u ponedjeljak ujutro dok su policajci u sukobima s prosvjednicima koristili suzavce i palice.

Prosvjednici su razbili prozore na zgradi zakonodavnog vijeća u novom valu prosvjeda i pokušali su ući unutra, a policija je odgovorila suzavcem.

Police try to disperse protesters near a flag raising ceremony for the anniversary of Hong Kong handover to China in Hong Kong, China July 1, 2019.  REUTERS/Thomas Peter     TPX IMAGES OF THE DAY
Thomas Peter / REUTERS
 

Najmanje jedna žena je ozlijeđena u sukobu s policijom, javlja agencija AFP.

Policija je izvijestila da je 13 policajaca hospitalizirano nakon što su prosvjednici bacili "nepoznatu tekućinu" na njih. Imali su poteškoća s disanjem.

Milijuni su prosvjedovali posljednjih tjedana zbog kontroverznog zakona o izručenju u Kinu.

Protesters try to break into the Legislative Council building where riot police are seen, during the anniversary of Hong Kong's handover to China in Hong Kong, China July 1, 2019.  REUTERS/Tyrone Siu     TPX IMAGES OF THE DAY
Tyrone Siu / REUTERS
 

Vlada na čelu s Lam prije dva tjedna je na neodređeno vrijeme odgodila sporni nacrt zakona o izručenju, ali su se prosvjedi nastavili. Prosvjednici strahuju da bi zakon mogao staviti Hong Kong pod veću kontrolu Pekinga.

Po zakonu bi se stanovnici Hong Konga mogli slati u Kinu na suđenje. Prosvjednici traže potpuno povlačenje zakona, a mnogi među njima žele i da Lam podnese ostavku u slučaju da ne kani povući zakon.

Po kritičarima najavljenog zakona, on bi stanovništvo Hong Konga, bivše britanske kolonije, ostavio na milost i nemilost pravosudnome sustavu Kine, vrlo netransparentnom i pod utjecajem Komunističke partije.

Police try to disperse protesters near a flag raising ceremony for the anniversary of Hong Kong handover to China in Hong Kong, China July 1, 2019. REUTERS/Tyrone Siu
Tyrone Siu / REUTERS
 

Analitičari vjeruju i da bi zakon o izručenju mogao naštetiti vladavini prava u Hong Kongu, kao i njegovoj međunarodnoj reputaciji kao azijskoga financijskog centra. Neki hongkonški tajkuni navodno su već počeli prebacivati svoje bogatstvo u inozemstvo.

Zakon predstavlja jedan od najvažnijih političkih preokreta vlade Hong Konga otkako ga je Britanija vratila Kini 1997., a on zadržao status posebne upravne regije.

Kasnije tijekom dana u Hong Kongu se očekuje masovni dolazak ljudi na godišnji mimohod za demokraciju.

Protesters try to break into the Legislative Council building where riot police are seen, during the anniversary of Hong Kong's handover to China in Hong Kong, China July 1, 2019.  REUTERS/Tyrone Siu
Tyrone Siu / REUTERS
 

Obilježavanje godišnjice predaje bivše britanske kolonije Pekingu 1997., zadnjih godina karakterizira sve veća potištenost stanovništva zbog sve većih izgleda da Hong Kong u potpunosti padne pod kontrolu Kine.

Prosvjednici su u blizini službene ceremonije izvjesili crnu zastavu kako bi iskazali svoje strahove za slobodu.

Lam je u prvom pojavljivanju u javnosti od 18. lipnja rekla da je svjesna da mora više slušati.

"Naučit ću lekciju i osigurati da budući rad vlade bude bliži i osjetljiviji na težnje, osjećaje i mišljenja zajednice", rekla je Lam.

Police try to disperse protesters near a flag raising ceremony for the anniversary of Hong Kong handover to China in Hong Kong, China July 1, 2019. REUTERS/Tyrone Siu
Tyrone Siu / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2020 11:49