BORBE OKO LUGANSKA

TRANSKRIPTI RAZOTKRILI PUTINA Objavljeni razgovori ruskih vojnika s ratišta u Ukrajini

Moskva čitavo vrijeme tvrdi da njezine trupe nisu u Ukrajini, no transkripti sugeriraju drugačije
 AFP

MOSKVA - Iako službena Moskva od početka sukoba na istoku Ukrajine inzistira da njezine trupe ne sudjeluju u borbama, a da su se oni vojnici koji jesu na ratištu ondje našli slučajno ili su dobrovoljci, pojavili su se transkripti razgovora pripadnika elitnih ruskih paravojnih postrojbi koje je medijima dostavio oporbeni ruski političar Lav Šlosberg.

Kako piše ugledni britanski Sunday Times, iz transkripata je razvidno da je samo prošlog mjeseca na teritoriju Ukrajine život izgubilo najmanje 80 ruskih vojnika.

'Hodamo ovdje i tražimo je*ene Ukrajince. Čim izađemo na otvoreno, odmah nas gađaju. Došli smo na cestu, pored koje je bilo polje suncokreta, a na njoj kontrolna točka. Počeli su bacati bombe po nama - bam bam bam - i uništili su je. Osamdeset momaka je ubijeno. Rekli su mi da ih je samo deset preživjelo', ispričao je jedan vojnik koji je u incidentu blizu Luganska ranjen.

Drugi ruski vojnik u telefonskom razgovoru pita kolegu je li dobio kakvo upozorenje o području na koje ide, a on mu odgovara: 'Malo-pomalo. Znao sam kamo idem i odmah sam ženi rekao da idem u rat.'

'Što su ti rekli, zašto ideš tamo?', pita jedan drugi ruski vojnik. 'Ništa nam ne govore, samo kažu idete na vježbu', odgovara mu kolega.

Riječ je navodno o razgovorima pripadnika 76. ruske divizije, koja je stacionirana u Pskovu, gradu u kojem spomenuti oporbenjak Šlosberg izdaje vlastite novine. Ukrajinci su sredinom kolovoza svjetsku javnost izvijestili o sukobima svojih trupa upravo sa 76. ruskom divizijom. Ministarstvo obrane Ukrajine tada je na svojoj službenoj web stranici objavilo da su ukrajinske trupe uništile tri ruska tenka te da su zaplijenile dva transportera. Rusija je tada službeno zanijekala da je došlo do tog sukoba.

No, znakovito je da je ruski predsjednik Vladimir Putin, unatoč tvrdnjama da Rusa u Ukrajini nema, prošlog mjeseca spomenutoj 76. diviziji dodijelio jedno od najviših ratnih odlikovanja. U obrazloženju je naveo 'uspješno obavljene vojne misije, hrabrost i junaštvo', ali nije ulazio u detalje.

Šlosbergove su novine tijekom kolovoza pisale o sprovodima dvojice pripadnika spomenute divizije. Da joj je muž Leonid Kičatkin poginuo u Ukrajini svojedobno je na Facebooku napisala i Oksana Kičatkina, no kada su joj prijatelji i novinari počeli postavljati pitanja, naglo je izbrisala objavu i napisala novu u kojoj tvrdi da joj je suprug živ i zdrav.

Vojnici koji govore u transkriptu borili su se zajedno s Kičatkinom i tvrde da su na vlastite oči vidjeli da je izgubio život. U razgovoru su također spomenuli da se, kada su nazvali Oksanu, na telefon javio muškarac koji je pokušavao oponašati Leonidov glas.

'Da mi je samo naći toga koji je podignuo slušalicu, razbio bih mu glavu', rekao je jedan ruski vojnik.

Kada su novinari pokušali posjetiti groblje na kojemu je Kičatkin sahranjen, napali su ih nepoznati razbojnici. I sam Šlosberg je fizički napadnut 29. kolovoza, nakon što su njegove novine izvijestile o smrti ruskih vojnika u Ukrajini.

Inače, u nedjelju je oporba u središtu Moskve organizirala prosvjedni marš protiv ruske uloge u ratu u Ukrajini. Prema informacijama agencije AFP, odazvalo se nekoliko tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:32