NASTAVAK KRIZE

TRUMP NAPOKON ODLUČIO ŠTO ĆE NAPRAVITI S IRANOM 'Bit će to najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji'

 
 Profimedia, Abacca Press, Zuma Press, Sipa Press, AFP, Anadolu / Reuters

Sjedinjene Države najavile su petak nove mjere protiv iranske Središnje banke i suverenog fonda Teherana za "financiranje terorizma", koje je američki predsjednik Donald Trump predstavio kao "najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji".

Upravo smo odredili sankcije iranskoj Središnjoj banci, rekao je američki predsjednik iz Ovalnog ureda. To je njihov središnji bankarski sustav, a radi se o sankcijama najvišeg razine.

Američki ministar financija Steven Mnuchin je objasnio da se cilja na "posljednji izvor prihoda iranske Središnje banke i Nacionalnog fonda za razvoj, njihov suvereni fond koji će biti odsječen od našeg bankarskog sustava".

- To znači da više neće biti novca za Čuvare revolucije, elitnu vojsku iranske vlasti, za financiranje terorizma - dodao je.

Te nove kaznene mjere uvode se nakon napada u subotu na naftna postrojenja Saudijske Arabije, za koje Washington tvrdi da su ih izveli Iranci, što Teheran niječe.

Podsjetimo, jemenski pobunjenici Huti isprva su priznali napade na najveća naftna postrojenja u toj zemlji, no njihovo priznanje od prvog dana ne priznaju ni Saudijska Arabija niti Sjedinjene Američke Države, te tvrde kako raspolažu jasnim saznanjima kako je napad došao iz Irana.

Iran je te tvrdnje zanijekao nakon čega je nastala velika kriza i naglo pogoršanje ionako zategnutih odnosa između Irana i SAD-a. U nekom trenutku Trump je zaprijetio i "paljbom", što su mnogi protumačili kao najavu rata velikih razmjera.

Saudijsko ministarstvo obrane pokazalo je u srijedu ostatke dronova i krstarećih projektila koji, kako tvrdi, dokazuju upletenost Irana u subotnje napade na saudijska naftna postrojenja, a američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je kako su ti napadi ratni čin.

Uz ostale dijelove, glasnogovornik Turki al-Malki pokazao je navodni dio krila iranskog drona.

- Podaci koje smo izvukli iz kompjutora (drona) pokazuju da je iranski - rekao je na konferenciji za novinare. Ministarstvo tvrdi da je 18 dronova i sedam krstarećih projektila mete pogodilo iz smjera koji isključuje Jemen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:49