'TO JE ZNAK AMERIČKOG OČAJA'

Iranski ministar vanjskih poslova optužio SAD da obnovljenim sankcijama obične Irance želi lišiti pristupa hrani i lijekovima

Muhamed Džavad Zarif
 Evgenia Novozhenina/File Photo / REUTERS

Iranski ministar vanjskih poslova je u subotu optužio SAD da obnovljenim sankcijama protiv iranske središnje banke želi lišiti obične Irance pristupa hrani i lijekovima, što je znak američkog očaja.

SAD je u petak uveo novi krug sankcija Iranu, od kojih su neke usmjerene protiv Iranske središnje banke i suverenog fonda, nakon napada na saudijska naftna postrojenja, za koji su Rijad i Washington optužili Irance.

Iran odbacuje upletenost u te napade, za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti, a prvotno su prepolovili saudijsku proizvodnju nafte.

"To je znak američkog očaja. Kada uzastopno uvode sankcije istoj instituciji, to znači da je njihov pokušaj prisiljavanja iranske nacije da klekne, putem 'maksimalnog pritiska', propao", rekao je ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif novinarima, što je objavljeno na državnoj televiziji.

"Ali ovo je opasan i neprihvatljiv pokušaj da se Irancima blokira pristup hrani i lijekovima", rekao je Zarif, govoreći nakon slijetanja u New York, gdje će prisustvovati Općoj skupštini UN-a idućeg tjedna.

Istovremeno su se pojavili navodi na društvenim mrežama da je kibernetički napadnuto više iranskih servera i mrežnih stranica, uključujući servere nekih petrokemijskih tvrtki.

Za sada nema službenog komentara tih navoda, a čini se da mrežna stranica glavne državne naftne kompanije NIOC normalno funkcionira.

Nove sankcije pogađaju Iransku središnju banku, kojoj su od prije nametnute američke sankcije, Nacionalni razvojni fond Irana, suvereni fond te zemlje, i iransku kompaniju, za koju američki dužnosnici tvrde da se koristi za prikrivanje vojnih financijskih transfera.

Zarif je kazao da će se u srijedu sastati s ministrima vanjskih poslova preostalih potpisnica nuklearnog sporazuma iz 2015., koji je sklopljen s Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Kinom i Rusijom te sa SAD-om, koji se povukao iz sporazuma.

"Kao što je prije rečeno, SAD može prisustvovati samo ako se vrati nuklearnom sporazumu i okonča ekonomski rat protiv Irana", rekao je Zarif.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2021 03:05