GEOPOLITIČKI KAOS

TRUMP RAZBIJA SVE SAVEZE KOJIMA JE AMERIKA BILA OSNIVAČ Nakon summita G7 podivljao, iz aviona objavio: 'Povlačim potpis sa zajedničke izjave!'

 
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump jučer je sa summita G7 u Kanadi pozvao lidere sedam najrazvijenijih zemalja svijeta da prevladaju nesuglasice i vrate se slobodnoj trgovini. Napuštajući summit prije njegova službenog kraja, radi puta u Singapur, Trump je rekao novinarima da su razgovori bili “ekstremno produktivni” usprkos tenzijama zbog njegove odluke da uvede carine na čelik i aluminij koji SAD uvozi iz EU, Kanade i Meksika.

Trump je summit napustio prije kraja radi povijesnog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom u Singapuru.

Amerika je na šteti

“Bez carina, bez barijera. Tako bi to trebalo biti. I bez državnih poticaja i subvencija”, poručio je Trump. No nije objavio da odustaje od svoje odluke o uvođenju carina. Trump je razgovore ocijenio pozitivnima “s obzirom na potrebu da imamo fer i recipročnu robnu razmjenu”. Trump je uveo carine prošlog tjedna uz objašnjenje kako je Amerika na šteti jer je njezin uvoz veći od izvoza. Od slobodne trgovine Amerika je uživala prednost desetljećima, no sadašnju Ameriku opisao je kao slabu banku koju svatko može opljačkati. Za to su po Trumpovim riječima krivi bivši američki lideri. Reuters prenosi da je Trump na zatvorenom dijelu summita pozvao članice G7 da okončaju trgovinske prakse koje vode do egzodusa američkih tvrtki i radnih mjesta u druge zemlje. EU, Kanada i Meksiko već su najavili da će i oni podići carine kao odgovor na Trumpovu mjeru. Trump je jučer najave Kanade, Meksika i EU nazvao greškom upozoravajući da će, ako izbije trgovinski rat, SAD u njemu pobijediti svaki put, odnosno ako bude tisuću ratova, tisuću će puta pobijediti. Izvori prenose da je Trump na sastanku prenio niz pritužbi o tome kako druge zemlje zakidaju SAD i izvoze na štetu američkog gospodarstva. Dosadašnji sustav međunarodne trgovine šteti SAD-u, američkoj ekonomiji, američkom radništvu i srednjoj klasi, požalio se Trump. Europsku stranu priče izložio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, pristojno ali odlučno, prenosi Reuters. Trump je zadnji došao na summit koji je počeo u petak, pa nije stigao na otvaranje summita i na raspravu o ravnopravnosti žena, a otišao je prije ostalih.

Merkel želi manje carine

Razlike između Europe i SAD-a su ostale, iako su se lideri G7 složili oko važnosti sporazumima regulirane trgovinske razmjene u zajedničkom priopćenju na kraju G7 summita, izjavila je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel. Prema njezinim riječima, postoji široka suglasnost među liderima G7 da carine i ostale trgovinske barijere moraju biti smanjene. “Dijelimo zajedničke principe, ali zamke leže u detaljima”, upozorila je njemačka kancelarka. Pozivom da se Rusija vrati u skupinu najutjecajnijih zemalja svijeta američki predsjednik Donald Trump izazvao je dodatni razdor između ionako duboko podijeljenih članica skupine G7, SAD-a, Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade i Japana. Taj prijedlog izazvao je konsternaciju, prenosi britanski Guardian. Britanska premijerka Theresa May podsjetila je zašto je G8, s Rusijom, postao današnji G7: zbog ruske okupacije ukrajinskog Krima. “Prije nego što uopće počnemo raspravu u tome, morali bismo osigurati da Rusija promijeni svoj pristup i zauzme drugačiji pravac”, izjavila je Theresa May za Sky.

Prije četiri godine ostale su se zemlje složile o isključenju Rusije iz tadašnje skupine G8. Trumpa je podržao samo novi talijanski premijer: Giuseppe Conte rekao je kako se slaže da bi se Rusija trebala vratiti u G8. “To je u interesu svih nas”, istaknuo je. Ostale zemlje smatraju da se Rusija može vratiti pod uvjetom da se povuče iz Ukrajine. Trump je pozvao na obnovu G8 neposredno uoči summita G7, koji se u petak i subotu održao u Kanadi. Ideju je odbacila i Kanada: “Kanadski stav je jasan, da nema osnova za povratak Rusije u G7 s njenim sadašnjim ponašanjem”, izjavila je Chrystia Freeland, kanadska ministrica vanjskih poslova. Zapadni mediji su jedinstveni: razgovori na summitu G7 u kanadskom gradu La Malbaieu, u frankofonskoj pokrajini Quebec, nisu uspjeli riješiti duboke razlike između Trumpa i šefova najvećih gospodarskih sila svijeta.

Putin zadovoljan Trumpom

Dvodnevni summit održan je tjedan dana nakon Trumpove odluke da uvede carine na čelik i aluminij koji SAD uvozi iz Europe, Kanade i Meksika. Odluka je potresla tržišta i izazvala strahovanja o izbijanju globalnog trgovinskog rata. Jer naravno da su pogođene zemlje najavile odgovor u vidu uvođenja carina na dio robe koju uvoze iz SAD-a.

Podjele između američkog predsjednika i ostalih šest lidera najrazvijenijih zemalja svijeta vrlo su duboke. Ne odnose se samo na Trumpovo uvođenje trgovinskih barijera nego i na zajedničku politiku prema klimatskim promjenama, Iranu i izraelsko-palestinskom sukobu.

Moskva je ipak pozitivno odgovorila na Trumpovu gestu. Dijalog s Trumpom mogao bi biti konstruktivan, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Trump kaže da SAD neće prihvatiti zajedničku izjavu G7

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da će povući američku potporu zajedničkoj izjavi G7 te ponovno zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta.

Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se složili oko borbe protiv protekcionizma.

Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tom da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na uzvoz čelika i aluminija.

Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji "neće dopustiti da ih se tlači". "Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!", ustvrdio je.

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali priopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku. Premijer Trudeau na zatvaranju sastanka na vrhu nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno - kako javno, tako u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom, navodi se u priopćenju.

U Quebecu je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.

Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice (SAD), Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japana, piše Reuters. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:28