PROGNOZE ZA STUDENI

TRUMPU JE IZ RUKE IZBIJEN NAJVAŽNIJI ADUT I SADA JE U PROBLEMU Iz Oxford Economicsa napravili veliku analizu: 'Treba mu čudo'

 
 Brendan Smialowski / AFP

Robusna ekonomija donedavno je bio najveći politički adut predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa uoči nadolazećih predsjedničkih izbora u kojima će se sučeliti s kandidatom Demokratske stranke Joeom Bidenom. No taj mu je adut iz ruke izbila pandemija koronavirusa SARS-CoV-2 i zamijenila ga visokom stopom nezaposlenosti, padom osobne potrošnjom i sve manjim BDP-om.

Povijest kaže da takvi ekonomski trendovi obično znače poraz na izborima, a s poviješću se slaže analitičarska tvrtka Oxford Economics koja predviđa da će Trump na izborima u studenom ove godine doživjeti velik poraz, piše CNN.

Tvrtka je u svoj model izbora ubacila podatke o nezaposlenosti, količini novca koju Amerikanci imaju na raspolaganju za trošenje i inflaciji te predvidjela da će Trump na izborima osvojiti svega 35 posto glasova. Radi usporedbe, model izbora iste tvrtke napravljen prije koronakriza rekao je da će Trump na izborima osvojiti oko 55 posto glasova. Trumpovih predviđenih 35 posto osvojenih glasova bio bi najgori izborni rezultat nekog predsjednika koji brani mandat u posljednjih stotinu godina.

"Trumpu u ovom trenutku može pomoći samo ekonomsko čudo", stoji u izvještaju Oxford Economics. "Ekonomija će za njega u studenom biti gotovo nepremostiva prepreka."

Pouzdani model?

Model tvrtke Oxford Economics ispravno je prognozirao rezultate svih izbora u SAD-u od 1948. godine na ovamo, osim onih 1968. (pobjeda republikanca Richarda Nixona) i 1976. godine (pobjeda demokrata Jimmyja Cartera). Treba napomenuti da su u tom periodu izabrana dva predsjednika koji su na izborima osvojili manje glasova od svojih suparnika, ali su izabrani zbog većeg broj glasova izbornog kolegija. To su bili republikanac George W. Bush koji je 2000. godine pobijedio demokrata Ala Gorea i sam Trump koji je 2016. pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Model Oxford Economicsa pretpostavlja da će američka ekonomija najesen još uvijek biti u lošem stanju, lošijem od onog tijekom Velike depresije. Odvojeni model izbora koji je tvrtka napravila temeljem trendova u pojedinoj saveznoj državi kaže da će Trump izgubiti i kada bude glasovao izborni kolegij i to 328 prema 210. Taj model kaže da će savezne države Iowa, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Ohio, Missouri i Sjeverna Karolina glasovati za Bidena. "Očekujemo da će te države iskusiti ekonomske poteškoće što će njihove građane nagnati da glasuju 'novčanikom'", stoji u izvještaju.

Model izbora koji se bazira na trendovima u pojedinim saveznim državama tvrtka je razvila prošle godine i kada ga je retroaktivno testirala na prethodnim izborima model je ispravno pogodio Trumpovu pobjedu 2016. godine kao i rezultate sedam od devet izbora od 1980. godine naovamo.

Međutim, modeli koji se temelje na ekonomskim trendovima nisu političke kristalne kugle, a nikad nisu predviđali izbore koji se događaju usred pandemija. "Tradicionalni modeli funkcioniraju u tradicionalnim vremenima, međutim sada ne živim u normalnim vremenima", rekao je Greg Valliere, glavni analitičar za politiku SAD-a u tvrtki AGF Investments. Kad bi se izbori održali danas, Valliere kaže da bi Biden vjerojatno pobijedio. Trump će stoga u narednih šest mjeseci pokušati napasti Bidena i pandemiju "prišiti" Kini. "Nitko ne može voditi negativnu kampanju kao Donald Trump", rekao je Valliere.

Inherentni nedostaci

Oxford Economics priznaje da njihov model ima neke inherentne nedostatke, kao što je izostavljanje neekonomskih faktora odlučivanja. Možda najvažnije, nijedan model tvrtke ne vodi računa o tome da je moguće da će se situacija oko pandemije promijeniti. Američki bi se izbori vrlo lako mogli pretvoriti u referendum o Trumpovom upravljanju koronakrizom. "Ako poraste broj zaraženih, ljudi će zaključiti da je Trump prerano otvorio zemlju", rekao je Valliere. "No, ako padne broj novozaraženih, Trump bi mogao pobrati zasluge za to."

Pandemija bi također mogla utjecati na izlaznost. Velika izlaznost u Floridi, Texasu, Arizonu, Tennesseeju i Georgiji mogla bi Trumpa koštati pobjede u tim saveznim državama. Ako, međutim, demokratski glasači ne budu u znatnom broju izašli na izbore i ako se ekonomija naglo popravi, Trump bi mogao pobijediti. Istina, tijesno, i možda samo na izbornom kolegiju, ali pobjeda je pobjeda.

Trumpa, međutim, ne treba otpisati zbog povijesnih trendova i trenutne ekonomske situacije u SAD-u. Korisnici platforme za predviđanja PredictIt Trumpu daju 50 posto šanse za pobjedu, pet posto više nego što je imao sredinom ožujka. Kockarnice Trumpu također daju prednost.

Činjenica je da neke države u kojima se na izborima obično vodi tijesna bitka trenutno proživljavaju duboke krize. Više od četvrtine radne snage u Michiganu, Pennsylvaniji i Nevadi predalo je zahtjeve za pomoć nezaposlenima između 14. ožujka i 9. svibnja. Petina radnika u Ohiju napravilo je isto u spomenutom periodu. "Svaki predsjednik koji brani mandat, a kojemu prijeti recesija izgubio je izbore", rekao je politički analitičar investicijske banke Raymond James Ed Mills. "Pravo je pitanje kako će ekonomija izgledati na dan izbora. Hoće li se zemlja do tada oporaviti od ekonomskog šoka?"

Nitko za sada ne može odgovoriti na ta pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:26