POŠAST U EUROPI

Tulumi uništenja: Našli praznu vilu i pozvali 600 ljudi s Facebooka. Šteta: 80.000 eura!

Francuzi su jednog od organizatora poslali u zatvor, a poseban odred lovi najave partyja na društvenim mrežama

PARIZ - Dvojica 22-godišnjaka, organizatora vandalskog partija na kojemu je oko 600 mladih sudjelovalo u uništavanju vikend-kuće na jugu Francuske, osuđena su na godinu dana uvjetno, odnosno šest mjeseci zatvorske i 20 tisuća eura novčane kazne.

Opasan film

Ovo je prvo suđenje na francuskome sudu za imitaranje filmskog scenarija američkog filma “Projekt X” u kojemu trojica srednjoškolaca, sanjajući da postanu popularni, organiziraju zabavu u atraktivnoj vili koju do kraja večeri potpuno devastiraju. Droga, nasilje, seks, alkohol u potocima, a 17-godišnji organizatori, ne baš popularni srednjoškolci, vrlo brzo postaju lokalni heroji.

Premda bi njegovo prikazivanje po mnogima trebalo zabraniti, film je u kratkom vremenu postao nadahnuće mladim buntovnim ljudima diljem svijeta koji imitirajući njegovu radnju apokaliptičnu fikciju pretvaraju u stvarnost. Fenomenu koji se zastrašujuće brzo širi Europom nisu odoljeli ni francuski tinejdžeri. Posljednji “projekt X” dogodio se u vili u regiji Provence-Alpes-Côte d’Azur . Dvadesetdvogodišnji Allan Brooks i Alexandre Fleury objavili su oglas preko društvene mreže Facebook i pozvali tisuće mladih na ludu zabavu bez granica, po uzoru na film, uz uvjet da se sa sobom ponesu alkohol i dva eura za ulaznicu.

Namještaj u bazenu

Na zabavi se okupilo 600 mladih koji su u samo nekoliko sati potpuno uništili vilu, koju je kao vikendicu povremeno koristio jedan nizozemski par. Na internetu su vrlo brzo osvanule videosnimke i fotografije uzvanika snimljene mobitelima. Viđeno na snimkama ravno je učinku razarajućeg tornada, prostorije potpuno uništene, istrgnuti radijatori, WC školjke, razbijeni prozori, a sve ono što se prije zvalo namještajem završilo je uništeno u bazenu vile. Šteta je procijenjena na 80 tisuća eura.

Po uzoru na scenarij filma, bilo je puno alkohola i narkotika, tri DJ-a, stiptizete, ali kako se “divlja zabava” brzo proširila lokalnim ulicama, oko ponoći su susjedi pozvali policiju. Uzvanici su skakali kroz prozore, a dvojica organizatora osuđena su i na zatvorske kazne. Na drugom mjestu susjedi su pucali u zrak da otjeraju raspamećene tinejdžere. Posebne jedinice koje prate društvene mreže uspjele su dosad predvidjeti i zaustaviti organiziranje nekoliko sličnih zabava.

Brza reakcija

Grupe poput “Svi mi sanjamo zabavu iz ‘Projekta X’” samo su neki od popularnih Facebook profila na kojima se izmjenjuju informacije o detaljima takvih zabava te predlažu mjesta održavanja. Koliko nekontrolirano širenje informacije mogu biti opasni pokazuje i primjer 13-godišnjega Benjamina Cottea koji je na proslavu 14. rođendana u kuću bake i djeda želio pozvati 30-ak najbližih prijatelja.

No, kako bi informaciju o partyju što brže proširio, kreirana je grupa na Facebooku koja je skupila 17 tisuća članova, a broj se pozvanih i onih koji su planirali doći popeo se na nevjerojatnih 30 tisuća, nakon čega je otac otišao na policiju i spriječio održavanje zabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 11:21