ŠOK U SRCU EU

TV zvijezda, ikona desnice i ministrica: ‘Ona je homofob i rasistkinja. Voli Putina, ali i - Hrvatsku!‘

‘Martina Šimkovičová nije samo širiteljica primitivnih homofobnih statusa, već je godinama pomagala antisistemskim strankama i širenju proruske propagande‘

Martina Šimkovičová

 Profimedia/

Martina Šimkovičová, 52-godišnja nova slovačka ministrica kulture u populističkoj vladi proruski orijentiranog premijera Roberta Fica, koji odbija daljnje slanje vojne pomoći Ukrajini - prema nekim vjerodostojnim medijskim izvještajima prepunoj ‘mutnih‘ likova koje su pratile i prate razne optužbe, optužnice, istrage, sumnjive rabote i premreženoj obiteljskim odnosima među članovima užeg ili šireg kabineta i drugih institucija te vezama s raznim, pa i u najmanju ruku sumnjivim interesnim skupinama - jedna je od, kako je prije neki dan pisao Politico, najkontroverznijih vladinih dužnosnika.

Martina Šimkovičová rođena je 29. kolovoza 1971. u Modri. Htjela je, kako je sama izjavila za slovačke medije, studirati glumu, ali je umjesto toga završila terapijsku pedagogiju. Udavala se dva puta i oba puta rastala, kako navode slovački mediji. Iz prvog braka ima kćer, a od 2005. do 2019. bila je u braku s automobilistom Igorom Šimkovičem s kojim ima dvoje djece.

Kako je njezina starija kćer rodila, Šimkovičová je sa 52 godine već i baka, barem prema pisanju portal plus7dni.pluska.sk, koji ju je zbog njezinog iznimno atraktivnog izgleda nazvao ‘seksi bakom‘ - s napomenom da se ona baš i ne hvali time da je baka te da im se, kako je rečeno, nije javljala na pozive da komentira tu temu. Živi u Kittseeu u Austriji, navodi isti izvor.

Prema internetskim izvorima, Šimkovičová je započela svoju televizijsku karijeru na Markíza TV 1998. godine, u početku kao voditeljica ranojutarnje emisije te kao sportska voditeljica, za što je i nagrađivana. Godine 2005. preuzela je vođenje središnje informativne emisije. Godinu kasnije ponovno je nagrađena u kategoriji voditelja vijesti. Četiri godine poslije pojavila se kao natjecateljica u showu Let‘s Dance, a nakon rođenja trećeg djeteta 2013. godine uzela je pauzu od televizijske karijere kako bi se posvetila obitelji.

image

Martina Šimkovičová

Emil VaŠko/News And Media/Profimedia/Emil VaŠko/news And Media/profimedia

Šimkovičová se nakratko vratila na Markízu u veljači 2015. kao voditeljica emisije o slavnim osobama, no već je na ljeto iste godine dobila otkaz jer je na svojoj Facebook stranici objavljivala sadržaj pun govora mržnje o sirijskim izbjeglicama. "Dolaze … pripremite im neki smještaj, puni pansion, uz trošenje novca, uljepšajte (svoje) kćeri da im ne budu dosadno ovdje", napisala je jednom, kako je prenio Politico.

Homofobija, ksenofobija, teorije zavjere, proruska propaganda

Nakon toga, iako je prethodno navodno bila apolitična, etablirala se kao zvijezda krajnje desnih medija, posebice objavljivanjem na Facebooku ksenofobnog, antivakserskog, homofobnog, ali i proruskog sadržaja, kako su pisali slovački mediji, poput omediah.com. Bila je glavno lice novog televizijskog krajnje desnog kanala INTV, koji se bavio uglavnom širenjem raznih teorija zavjere i tome srodnih sadržaja, a koji se pokazao neuspješnim projektom.

Godine 2018. nominirana je za ‘nagradu‘ "Homofob godine" od strane Instituta za ljudska prava zbog objava na Facebooku u kojima je, kako se navodi, promicala govor mržnje prema LGBT zajednici. "Lateksom i brnjicama nećete dobiti poštovanje... vaša odvratna djela u javnosti samo će izazvati bijes i negativne emocije", bio je njezin komentar na Paradu ponosa u Bratislavi 2017. godine.

image

Martina Šimkovičová

Tony Stefunko/News And Media/Profimedia/Tony Stefunko/news And Media/profimedia

Godine 2021. postaje voditeljica na novoosnovanoj internet televiziji Slovan. Tamo je, kako su pisali liberalni slovački mediji, sadašnja ministrica kulture promovirala stajališta antivakserskog pokreta, širila dezinformacije, ugošćavala prokremaljske političare i druge podržavatelje politika Moskve i slično.

No, u međuvremenu je započela i političku karijeru. Na parlamentarnim izborima 2016. izabrana je u Nacionalno vijeće Slovačke Republike, slovački parlament (Národná rada Slovenskej Republiky), na listi političke stranke Mi smo obitelj (Sme rodina).

Od izbacivanja iz stranke do ministrice

Međutim, ubrzo je ta suradnja završila zbog njezinog glasovanja suprotnog volji stranačkog kluba. Nakon incidenta, Šimkovičová je novčano kažnjena zbog kršenja kodeksa parlamentarnog ponašanja, ali je odbila podnijeti ostavku. Ostatak mandata provela je kao nezavisna zastupnica.

Na slovačkim parlamentarnim izborima 2020. Šimkovičová je predvodila listu stranke Glas naroda (Hlas l‘udu) s kojom je završila daleko ispod izbornog praga.

No, na nedavnim parlamentarnim izborima uspješno se kandidirala na listi ultranacionalističke Slovačke nacionalne stranke (Slovenská národná strana - SNS). Šimkovičová je tvrdila da je odabrala SNS jer ta stranka dopušta "neovisnim osobama" da se kandidiraju na njihovoj listi. Nakon formiranja vladine koalicije, koje je član i SNS, predsjednik stranke Andrej Danko najavio je imenovanje Šimkovičove na mjesto ministrice kulture, što se na kraju i dogodilo.

image

Martina Šimkovičová

Emil VaŠko/News And Media/Profimedia/Emil VaŠko/news And Media/profimedia

Radilo se o, kako je pisao portal Aktuality - jedan od vodećih slovačkih medija, kao što je i Markiza, bivša kuća Šimkovičove, kojima je Fico zbog "neprijateljskog" stava, kako je javio Euroactiv, zabranio prisustvo sjednicama vlade i okupljanjima svoje, za mnoge, klijentilističke, navodno ljevičarske i nacional-populističke stranke Smer (Smjer), a za koji je radio istraživački novinar Jan Kuciak, koji je zajedno sa svojom zaručnicom ubijen 2018. godine, zbog čega je Fico bio tada primoran podnijeti ostavku na premijersko mjesto - jednim od najvećih iznenađenja postizbornih imenovanja.

Slaba u pravopisu, atraktivna na hrvatskom Jadranu

"Martina Šimkovičová nije samo širiteljica primitivnih homofobnih statusa, već je godinama pomagala antisistemskim strankama i širenju proruske propagande. Njezino ime na čelu institucije koja bi trebala kreirati tolerantno i zdravo okruženje za slobodnu umjetnost, skrbiti za slobodu govora i podupirati kulturu nacionalnih manjina, najveće je ruglo demokratskog društva u Slovačkoj, koje se gradi godinama", komentirao je nedavno portal omediah.com najavljeno imenovanje Šimkovičove na funkciju ministrice kulture.

image

Martina Šimkovičová

Martin Domok/News And Media/Profimedia/Martin Domok/news And Media/profimedia

Kako se može vidjeti na slovačkim internetskim portalima, Šimkovičová je česta meta kritika liberalnih medija, koji joj se itekako znaju i narugati. Nakon što je objavljeno da bi trebala preuzeti ministarstvo kulture, što je naišlo na žestoke kritike kulturnih krugova u Slovačkoj, ona je svoje, kako smatra, kompetencije za tu funkciju, nabrojala na društvenim mrežama, a portal plus7dni.pluska.sk nakon toga je objavio tekst u kojem su iznijeli zaključak da buduća ministrica kulture baš i ne barata pravopisom.

"Izbrojali smo 28 pravopisnih pogrešaka u 36 redaka. Političarka čak nije točno napisala niti naziv stranke za koju se kandidirala za parlament... Nije poznato je li voditeljica izgubila kontakt sa slovačkim jezikom u Austriji, kamo se preselila prije deset godina. U Slovačku dolazi zbog posla, ali kulturna zajednica nije oduševljena njezinim izborom", pisao je portal.

image

Martina Šimkovičová

JÚlius Dubravay/News And Media/Profimedia/JÚlius Dubravay/news And Media/profimedia

U svakom slučaju i u svakom pogledu, Šimkovičová - koja je, barem prema svemu navedenom sudeći eklatantan primjer populističke desničarke i proruskom dezinformacijskom djelovanju bliske političarke našeg poprilično nesretnog doba - vrlo je zahvalan ‘materijal‘ za medije, koji živo prate njezine aktivnosti na profesionalnom i privatnom planu. Tako je, primjerice, portal pluska.sk prije nekoliko mjeseci pisao da je, tada još kao kandidatkinja za zastupnicu SNS-a, otišla u Hrvatsku "razbistriti glavu" prije teške predizborne kampanje, objavivši i njezine atraktivne fotografije s ljetovanja na hrvatskom Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:24