OSUDA SA SVIH STRANA

U DIJELU SARAJEVA POD VLASTI REPUBLIKE SRPSKE ZAHVALILI RUSKOM DIPLOMATU 'Spomenik su podigli oni koji razmišljaju kao i zločinac Ratko Mladić'

 

MOSTAR - Otkrivanje spomenika u Istočnom Sarajevu, pod nadzorom vlasti Republike Srpske, ruskom diplomatu Vitaliju Čurkinu, u znak zahvalnosti za rusko protivljenje usvajanju Rezolucije o osudi genocida u Vijeću sigurnosti UN-a, izazvao je u utorak osude bošnjačkih žrtava rata.

"Spomenik su podigli oni koji razmišljaju kao i zločinac Ratko Mladić, kao taj Rus Čurkin koji je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici u UN-u", izjavila je predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić.

Dodala je da je odluka vlasti RS-a ne iznenađuje te da će fotografija pokojnog ruskog diplomate, koji je digao ruku protiv Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, "visjeti među 10.000 nišana kao zločinac na stupu srama"'.

Inicijatori su najprije htjeli spomen obilježje postaviti u Srebrenici da bi ga konačno odlučili podići u Istočnom Sarajevu.

"Ovim se šalje poruka da je mir najbitniji. Rusija i Čurkin su svojim vetom na rezoluciju poslali poruku da je potreban mir, jer da je donesena rezolucija da su Srbi genocidan narod, ne bi bilo mira", izjavio je predsjednik Udruge Istočna alternativa RS-a Vojin Pavlović.

Genocid u Srebrenici, u kojemu je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca, najteži je ratni zločin počinjen na području Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:02