MAGIČNO

U Hrvatskoj su ove cifre u sferi SF-a, a pazite što za 30.000 eura dobijete u Italiji: ‘Bazen, vrt, voćnjak, sve ima!‘

Mještani se žele riješiti svojih vikendica kako ih više ne bi morali uređivati, plaćati porez i režije

Basilicata, talijanska regija

 Walter Zerla/imagesource/profimedia/Walter Zerla/imagesource/profimedia

Lokalno stanovništvo na jugu Italije toliko želi prodati neiskorištena imanja i nekretnine za, prema hrvatskim kriterijima, ludo niske iznose od nekoliko desetaka tisuća eura, a spremni su ih i dodatno spustiti.

Umirovljeni par iz engleskog grada Brightona, Brenda (75) i Thomas Knight (75) oduševljeni su nakon što su prošlog mjeseca u talijanskoj regiji Basilicata za 30 tisuća eura kupili kućicu s četiri spavaće sobe s vrtom, voćnjakom, maslinama, pa čak i bazenom. iNews piše kako je ta cijena čak 20 tisuća manja od oglašene cijene.

“Bili smo zadivljeni stanjem kuće - nije ju trebalo popravljati, bio je potreban samo sloj svježe bijele boje na zidovima. Bio je praktički ključ u ruke. Sličnu nekretninu bi u našem gradu platili više od 800 tisuća funti”, kaže Brenda.

image

Talijanska regija Basilicata

Antoine Lorgnier/Only France Via Afp

Par se odlučio za potragu za idealnom talijanskom kućom nakon što su od prijatelja čuli da se mnoge u napuštenim zaseocima na jugu Italije prodaju po vrlo niskim cijenama, iako su obnovljene i uključuju uređaje i posuđe.

“Nisu ni trepnuli kad smo predložili 30 tisuća eura da srušimo početnu cijenu. Nikada nismo mislili da će prihvatiti 20 tisuća eura manje, ali jesu i čak su bili sretni. Isti dan kad smo potpisali kupoprodajni ugovor, otišli smo proslaviti uz aperitiv i mozzarellu”, prisjetio se Thomas.

Mirni, netaknuti kutak

Mještani su im kasnije objasnili kako se mnogi žele riješiti tih svojih vikendica kako se više ne bi opterećivali uređivanjem i morali plaćati poreze i režije. Britanski par će novu kuću iskoristiti kao utočište za odmor u ljetnim mjesecima jer ne žele zauvijek napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo. Ruralno područje Basilicate u kojem se nalazi njihova vikendica je udaljeno od turističkih područja na obali.

“Volimo ovaj kutak jer je miran i netaknut, ali nikada ne bismo mogli živjeti ovdje zauvijek. Volimo se mijenjati i seliti po Europi,” kaže gospođa Knight.

Svoju kućicu za odmor u obližnjem zaseoku Varrazzo pronašao je i američki umjetnik Bingwa Thomas (72). Uspio je pronaći vlasnike koji su bili više nego sretni pregovarati o početnoj cijeni od 50 tisuća eura. Na kraju su dogovorili cijenu od 39 tisuća eura za samostalnu staru kuću ukupne površine 250 metara kvadratnih koja dolazi s namještajem, kuhinjskim posuđem, sredstvima za čišćenje, podrumom i ostavom s kaminom na drva. Također ima garažu – koja je u malim selima pravi luksuz – komad zemlje s mini-vinogradom i dvije pripojene manje vikendice, piše iNews.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 12:09