NEMIRI U BAGDADU

U Iraku jedan mrtav, dvjesto ozlijeđenih u sukobu prosvjednika i policije

 REUTERS

Najmanje je jedna osoba poginula, a dvjestotinjak je ozlijeđeno u utorak u sukobima u Iraku kada su sigurnosne snage suzavcem, vodenim topovima i pravim metcima pokušale rastjerati prosvjede protiv nezaposlenosti, korupcije i loših javnih usluga.

Glavni prosvjed održao se u Bagdadu, a bili su organizirani i u drugim dijelovima zemlje. Ovo su prvi veći prosvjedi nakon formiranja vlade prije godinu dana.

U vladinu priopćenju i u izjavi glasnogovornika ministarstva zdravstva navodi se da je među ozlijeđenima 40 pripadnika sigurnosnih snaga.

"Jedan je prosvjednik ubijen, a dvojica drugih ozlijeđena su, od kojih jedan teško, a ozlijeđeno je 25 pripadnika snaga reda", rekao je ravnatelj odjela za zdravstvo pokrajine Zi Qar i Najaf, piše agencija France presse.

Vlada u priopćenju za nasilje optužuje "skupine poticatelja nereda" i kaže da sigurnosne snage nastoje zaštititi mirne prosvjednike.

U Bagdadu je policija pucala u zrak kada je oko 3.000 prosvjednika pokušalo prijeći most koji vodi u bagdadsku Zelenu zonu, područje gdje su vladine zgrade i strana veleposlanstva u kojemu su na snazi jake mjere sigurnosti.

Novinari agencije Reuters vidjeli su nekoliko ljudi krvava lica. Vozila hitne pomoći su žurno prevozila ozlijeđene.

Iračani optužuju političare i dužnosnike za čvrsto ukorijenjenu korupciju zbog koje se zemlja ne može oporaviti nakon niza godina sektaških sukoba i katastrofalnog rata sa skupinom Islamskom državom.

"Ovo nije vlada, već gomila stranaka i milicija koje uništavaju Irak", rekao je prosvjednik koji iz straha od odmazde nije htio otkriti ime.

U Iraku su lani održani masovni prosvjedi koji su prvo izbili na jugu, središtu šijitske većine. Tada su se sukobili policija i prosvjednici koji su bili nezadovoljni zastarjelom infrastrukturom, čestim nestancima struje i raširenom korupcijom.

Stopa nezaposlenosti mladih je 25 posto i dva puta je viša od nacionalnog prosjeka. Okupljeni su tražili i otvaranje javnih službi, a neki su izražavali podršku generalu Adbel Wahab al-Saadiju, zaduženom za borbu protiv terorizma.

Prema službenim podacima, od pada režima Sadama Huseina 2003. korupcija je progutala najmanje 410 milijarda eura, ili četiri državna proračuna i više od dvostrukog BDP-a Iraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:33