PANDEMIJA

U ITALIJU STIŽE BRIGADA DOKTORA KOJA BI MOGLA PREOKRENUTI KORONA TRENDOVE 'Sve nas je strah, mi nismo superheroji, ali pobijedili smo ebolu...'

 
Bolnica u Cremoni, Italija
 Paolo MIRANDA / AFP

Diljem svijeta koronavirusom dosad je zaraženo više od 312.000 ljudi, a od virusa ih je preminulo više od 13.400. Od svih oboljelih dosad se oporavilo više od 93.000 ljudi, prema mapi sveučilišta Johns Hopkins.

Vrlo je dramatična situacija u Španjolskoj gdje je u protekla 24 sata umrlo 394 ljudi, dok je zaraženo više od 3000 osoba. Ukupno je u zemlji od virusa dosad preminulo 1720 osoba, što je manje samo od Italije i Kine. Ukupno je dosad zaraženo više od 28.000 ljudi, od kojih se od virusa oporavilo nešto više od 2000.

I dalje teška situacija u Iranu u kojem je u zadnjih 24 sata umrlo 129 osoba, a ukupno je dosad preminulo 1685 ljudi. Ukupno je zaraženih, prema službenim podacima vlasti, više od 21.000.

Drastično je porastao i broj zaraženih osoba u SAD-u, dosad je više od 26.700 ljudi u toj zemlji bilo pozitivno na Covid-19, dok ih je preminulo više od 300.

Dobre vijesti iz Njemačke

U Njemačkoj je u nedjelju zabilježeno manje zaraza koronavirusom u 24 sata nego prijašnjih dana, objavio je Institut Robert Koch.

"U nedjelju je zabilježeno 18.610 zaraženih koronavirusom, što je 1948 više nego jučer", priopćio je Institut Robert Koch. Dan ranije, u subotu, zabilježen je porast od 2.705 novih zaraza u usporedbi s petkom.

Stručnjaci međutim upozoravaju kako iz toga ne treba povlačiti zaključke da je širenje zaraze usporeno jer preko vikenda svi lokalni epidemiološki uredi ne šalju svoje podatke u Institut Robert Koch pa bi se prava brojka mogla saznati tek u ponedjeljak.

Broj smrti u Njemačkoj povezanih s koronavirusom povećao se na 55. Premijeri saveznih zemalja bi u tijeku poslijepodne trebali razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel o eventualnom pooštrenju mjera protiv širenja koronavirusa.

To se u prvom redu odnosi na ograničenje kretanja građana na odlaske u nabavku živežnih namirnica ili ljekarne. Savezne zemlje za sada različito tretiraju odnos prema ovim mjerama. Stroga ograničenja kretanja je uvela jedino Bavarska nakon što je zabilježeno više kršenja pravila o kretanju.

Vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz se usprotivio pooštrenju mjera kretanja.

"Posebno u ovom razdoblju građani imaju potrebu za izlazak na svježi zrak", rekao je Scholz koji je iskazao nadu da građani neće zloupotrijebiti izlaska za socijalne kontakte.

Šef kancelarskog ureda, koji je zadužen za koordinaciju u kriznim razdobljima, Helge Braun, najavio je jučer kako vlada "promatra ponašanje" građana ovog vikenda te da će na temelju toga donijeti odluku o uvođenju strožih mjera kretanja.

Savezne zemlje Porajnje-Falačka i Sarska su u nedjelju jedan dio svojih bolničkih kapaciteta prepustiti pacijentima iz koronavirusom teško pogođenog istočnog dijela Francuske.

Kako javlja agencija Bloomberg, njemačka vlada je njemačkim proizvođačima automobila proslijedila upit mogu li svoju proizvodnju preorijentirati na proizvodnju medicinske opreme. Njemačka automobilska industrija je već prije nekoliko dana potpuno ili djelomice obustavila proizvodnju.

Stotine milijuna Indijaca ostalo je kod kuće u nedjelju, poslušavši apel premijera da se samoizoliraju kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, u trenutku kad se broj zaraženih u južnoj Aziji popeo na 1144, a broj preminulih na 10.

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji u nedjelju u 14 sati iznosio je 414, što je za 31 više nego u subotu u isto vrijeme, objavio je slovenski Institut za javno zdravlje.

Raste broj zaraženih u Sloveniji, ima ih više od 400

Do sada je najviše potvrđenih slučajeva na području Ljubljane, a virus se proširio na više od 90 od ukupno 212 općina po Sloveniji.

Jedna od ugroženijih koronavirusom je općina Šmarje pri Jelšah na području Celja, između Sutle i Celjske kotline, gdje je u domu za starije osobe broj zaraženih porastao s jučerašnjih 14 na 18, a i dalje se testiraju stanari i stanovništvo.

Općina sa samo desetak tisuća stanovnika u raštrkanim naseljima jedna je od žarišta koronavirusa u Sloveniji s dosad preko 40 potvrđenih slučajeva.

Jučer ju je kako bi ohrabrio stanovništvo posjetio premijer Janez Janša, te poručio da su se lokalne vlasti odlično organizirale kako bi odgovorile na izazov i da bi svoje iskustvo trebali podijeliti sa svim ostalim sredinama.

U Sloveniji je na koronavirus po novim današnjim podacima ukupno testirano 13.098 osoba, a zdravstvene vlasti navode da epidemija još nije dostigla vrhunac, pa se idućih dana može očekivati rast novooboljelih i nove hospitalizacije težih bolesnika.

Uz dosadašnje mjere suzbijanja epidemije vlasti su potvrdile da za idući tjedan predviđaju donošenje odluke po kojoj stanovnici pojedinih općina ili regija ne bi smjeli napuštati svoje mjesto boravka, kako bi se spriječilo proširenje epidemije.

Uz to, može se očekivati da će vlada parlamentu u ponedjeljak predložiti davanje novih ovlasti vojsci kako bi mogla djelovati na granici, dok bi policija zbog predviđenog većeg opsega zaduženja u vrijeme vrhunca epidemije više djelovala u unutrašnjosti.

Prijedlog je inače naišao na velike rezerve oporbe, a da bi se usvojio morao bi biti izglasan dvotrećinskom većinom zastupnika nazočnih na glasovanju.

Poslovanje i promet zaustavljeni u Indiji

Iako je u Indiji samoizolacija dobrovoljna i ne tiče se zabrane kretanja, apel Narendre Modija ozbiljno je shvaćen, što se moglo vidjeti po napuštenim ulicama diljem Indije, a to je utrlo put vladi za brže nametanje mjera za obustavu željezničkog i cestovnog prometa ovaj tjedan.

Državna i federalne vlade potpuno su zatvorile 75 oblasti diljem zemlje, kao i indijske željeznice, koje prevoze više od 25 milijuna putnika dnevno, sve do 31. ožujka.

Kvaliteta zraka u obično bučnom i užurbanom financijskom centru Mumbaiju značajno se popravila, a korisnici društvenih mreža objavili su video snimke praznih ulica i ptičjeg cvrkuta.

Vatrogasci u zapadnoj Indiji dezinficirali su područja oko zatvorenih tvornica, javnih trgova i gradskih slamova, dok je počeo rasti strah od lokalne transmisije diljem Indije.

Stručnjaci su upozorili da slučajevi u Indiji zrcale rane stadije zaraze kakvi su se pojavljivali u drugim zemljama prije nego što su se suočile s eksponencijalnim povećanjem broja zaraženih.

S populacijom koja broji više od 1,3 milijarde ljudi, Indija se pokušava nositi s pandemijom ograničenim sredstvima. Tvornice, veliki industrijski parkovi i banke zatvorili su svoja vrata ili su reducirali kontakte u uredima.

Kubanska liječnička brigada dolazi pomoći Italiji

Komunistička Kuba rekla je da je ovaj vikend prvi put poslala brigadu liječnika i medicinskih sestara u Italiju da pomognu u borbi protiv novog koronavirusa na poziv najteže pogođene regije Lombardije.

Karipski je otok od revolucije 1959. počeo slati svoje "vojske bijelih odora" na mjesta pogođena katastrofama širom svijeta, najviše u siromašne zemlje. Njihovi liječnici bili su na prvoj crti u borbi protiv kolere na Haitiju i protiv ebole u zapadnoj Africi 2010-ih.

Sa svojom brigadom od 52 ljudi, ovo je prvi put da šalje svoj kontingent za hitnu pomoć u katastrofi u Italiju, jednu od najbogatijih europskih zemalja, pokazujući dosege svoje medicinske diplomacije.

To je šesta medicinska brigada koju je Kuba poslala proteklih dana radi borbe protiv širenja nove bolesti u inozemstvu.

Poslala je kontingente socijalističkoj savezničkoj Venezueli i Nikaragvi, kao i Jamajki, Surinamu te Grenadi.

"Svi se bojimo, ali moramo ispuniti svoju revolucionarnu dužnost, zato strah stavljamo postrani", rekao je Leonardo Fernandez, 68, stručnjak za intenzivnu njegu uoči odlaska njegove brigade.

"Tko kaže da se ne boji je superheroj, ali mi nismo superheroji, mi smo revolucionarni liječnici", kazao je.

Doctors and nurses of Cuba's Henry Reeve International Medical Brigade pose with a portrait of Cuban late leader Fidel Castro as they are bid farewell before travelling to hard-hit Italy to help in the fight against the coronavirus COVID-19 pandemic, at the Central Unit of Medical Cooperation in Havana, on March 21, 2020. - Italy on Saturday shut all non-essential factories after recording another record coronavirus toll that brought its fatalities to 4,825 -- over a third of the world's total and a grim reminder that the pandemic remains out of control. (Photo by Yamil LAGE / AFP)
Yamil LAGE / AFP
Kubanska "Vojska bijelih odora"

Fernandez je rekao da će ovo biti njegova osma međunarodna misija, uključujući i onu u Liberiji radi borbe protiv ebole.

Italija je zemlja koja je najteže pogođena vrlo zaraznim virusom podrijetlom iz Kine. Sjeverna regija Lombardija epicentar je zaraze. Kubanske liječnike pozvao je šef socijalne skrbi za Lombardiju Giulio Gallera.

Izvršit ćemo časnu zadaću, temeljenu na načelu solidarnosti ", rekao je 64-godišnji Graciliano Díaz.

Kuba je uz ekonomsku pomoć bivšeg saveznika Sovjetskog Saveza izgradila zdravstveni sustav kojemu je svijet u razvoju zavidio, premda su neka od postignuća izgubljena od propasti komunističkog bloka.

U mnogim kubanskim bolnicama stanje nije dobro i Kubanci teško nabavljaju lijekove, situacija za koju vlada kaže da je uglavnom posljedica desetljećima starih američkih sankcija, iako analitičari okrivljuju i neučinkovito državno gospodarstvo.

Ipak, Kuba ima jedan od najvećih omjera liječnika po glavi stanovnika u svijetu čak i kad se isključe liječnici u inozemstvu, a svojim medicinskim brigadama za pomoć u katastrofama Havana i dalje stječe naklonost širom svijeta.

"U vrijeme krize, kubanska vlada, kubanski narod ... čuli su našu žalbu, i odazvali se", rekao je u subotu ministar zdravlja Jamajke Christopher Tufton pozdravljajući 140 kubanskih medicinskih stručnjaka u međunarodnoj zračnoj luci u Kingstonu.

Velika Britanija također je zahvalila Kubi prošli tjedan što je omogućila da britanski kruzer koji je odbilo nekoliko karipskih luka pristane na otoku i omogući evakuaciju više od 600 putnika na brodu.

U međuvremenu, Kuba, poznata po pripremljenosti za katastrofe, pojačava i mjere kod kuće kako bi zaustavila zarazu koronavirusom. Do sada je potvrđeno dvadeset pet slučajeva.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel najavio je kasno u petak kako će zemlja od utorka zatvoriti svoje granice za strance, što će biti velik udarac za turizam, jedan od glavnih pokretača gospodarstva. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:42