MANJE LOŠA SITUACIJA

U ITALIJI DRUGI DAN ZAREDOM PAO BROJ MRTVIH OD KORONAVIRUSA I dalje je riječ o ogromnim brojkama, ali trend je jasan, pao i broj novozaraženih

Brescia
 Piero CRUCIATTI / AFP

U posljednja 24 sata Italija je zabilježila 4.789 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 601 smrtan slučaj. Sada ukupan broj dosad zaraženih osoba u toj zemlji iznosi 63.927, a umrlih 6.077.

Najteže pogođena pokrajina Lombardija bilježi lagano smirivanje širenja zaraze.

- Vidimo svjetlo na kraju tunela, izjavio je zdravstveni povjerenik regije Giulio Galera nakon objave broja zaraženih u toj najteže pogođenoj pokrajini na sjeveru Italije.

Tamo je veliki broj novozaraženih koronavirusom - 1.555 više nego jučer te 320 preminulih. No, ipak se bilježi trend pada broja zaraženih. U nedjelju je bilo 1.691 novozaraženih, a u subotu 3.200 slučajeva. Ova najpogođenija regija na sjeveru Italije sada broji 28.761 slučajeva zaraze sveukupno.

- Trenutno nije vrijeme za opuštanje i slavljenje pobjede. Ali počinjemo vidjeti svjetlo na kraju tunela. Moramo ostati fokusirani. No počinjemo vidjeti rezultate žrtve koje činimo, rekao je Gallera.

Ovo još ne dokazuje da je bitka u Italiji s koronavirusom završena, ali brojke su svakako pozitivan korak nakon što je u subotu 21. ožujka zabilježen rekord od 793 preminulih u jednom danu.

U Italiji su prve stroge mjere izolacije uvedene 11. ožujka no dužnosnici sada prve rezultate očekuju tek 3. travnja. Danas je policija dobila zeleno svjetlo za korištenje dronova u nadgledavanju kretanja građana u javnom prostoru. Time će se lakše i sankcionirati svi prijestupnici mjera izolacije.

Sutra bi trebao biti održan sastanak Vijeća ministara, a talijanska vlada bi mogla razmotriti uredbe kojima će se pooštriti sankcije za one koji krše protuzakonita pravila. Prema neslužbenim izborima kazna od 2000 eura mogla bi biti predviđena za one koji krše mjere ograničenja kretanja. U posljednja 24 sata također policajcu su pregledali 157.621 osobu, a njih 10.326 je prijavljeno zbog kršenja pravila.

U mjesec dana više od 6000 ljudi je umrlo u pandemiji u Italiji, daleko najteže stradaloj zemlji u svijetu, s više od trećine ukupnog broja umrlih. Broj osoba zaraženih u zdravstvenom sustavu je 4.824 što je gotovo dvostruko nego u Kini. Čak 19 liječnika je preminulo od posljedica zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 03:15