BITKA ZA PRAVA

U Kaliforniji gay brakova neće biti do 2012., Nijemci i Meksikanci rekli ‘da!’

U Njemačkoj i Meksiku vrhovni sudovi su povećali prava gay skupina
 AFP

Kalifornijski gay parovi jučer su otkrili da ipak moraju odgoditi planove za svoja vjenčanja unatoč tome što je federalni sud presudio kako se zabrana istospolnih brakova u toj američkoj saveznoj državi mora ukinuti.

Odluke sudova

S druge strane, za homoseksualce u Meksiku i Njemačkoj početak tjedna donio je puno bolje vijesti nakon što su odluke nacionalnih vrhovnih sudova povećale njihova prava.

Federalni sudac Vaughn Walker prošli tjedan je presudio da seod 18. kolovoza homoseksualci u Kaliforniji ponovno mogu vjenčati, ali žalba protivnika istospolnih brakova natjerala je žalbeni sud na moratorij odluke. To znači da u Kaliforniji neće biti istospolnih vjenčanja još najmanje dvije godine. Istodobno, njemački Vrhovni sud odlučio je da homoseksualni parovi u civilnim partnerstvima mogu platiti manji iznos poreza na nasljedstvo, onaj koji plaćaju vjenčani heteroseksualni parovi.

Manji porez

Odluka je donesena nakon žalbe dvojice homoseksualca koji su platili porez na nasljedstvo kao da su daleki rođaci preminule osobe. A u Meksiku je Vrhovni sud podržao zakon prema kojem istospolni parovi mogu usvajati djecu. Sud je odbio žalbu u kojoj se tvrdi da zakon uskraćuje djeci pravo na odrastanje u tradicionalnom braku. ( G. An.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 21:30