VISOKE TENZIJE

U MASOVNOJ TUČNJAVI OKO 150 ROMA I RUSA LETJELE ŠAKE i ŽELJEZNE PALICE Ima ozlijeđenih, a jedna je osoba ubijena

PENZA REGION, RUSSIA - JUNE 18, 2019: A road sign reading
Profimedia, TASS

Selo Čemodanovka

 

Na desetke Roma pobjeglo je iz sela Čemodanovka u južnoj Rusiji nakon masovne tučnjave s lokalnim Rusima u kojoj je jedna osoba izgubila život uslijed ozljeda glave, javlja BBC.

Masovna tučnjava kakva se ne pamti izbila je u ruralnom dijelu regije Penza 13. lipnja, a ruski Savezni istražni odbor (SK) još pokušava utvrditi što se točno dogodilo.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti priopćila je kako je do sada uhićeno 28 osumnjičenih, a svi su Romi, dok je visoki dužnosnik Nikolaj Moskalenko rekao da je 43 Roma napustilo selo.

Neki od svjedoka masovne tučnjave u kojoj su letjele šake, letve i željezne palice kažu da je u sukobu sudjelovalo čak 150 ljudi.

PENZA REGION, RUSSIA - JUNE 18, 2019: A road sign reading
Profimedia, TASS

Moskalenko koji je odgovoran za međuetničke odnose u regiji Volgograd je za RIA Novosti izjavio kako su većina evakuiranih nakon tučnjave žene i djeca, a oko 900 njih odvezeno je autobusima u regiju Astrahan na jugu uz Kaspijsko more.

Glasnogovornica oblasti Dina Čeremuškina rekla je da je oko 130 romskih kuća ispražnjeno.

 

Na YouTubeu su se pojavile i snimke u kojima se vidi kako su neke kuće navodno zapaljene.

Još nije jasno što je točno bio uzrok masovnoj tučnjavi, no jedna od poglavara lokalne romske zajednice Nadežda Demeter izjavila je kako su se odrasli uključili u tučnjavu nakon što su se djeca iz dviju seoskih zajednica Roma i Rusa počela svađati dok su se kupala u lokalnom ribnjaku.

Iz policije su izjavili kako je najmanje pet osoba teško ozlijeđeno, od kojih je jedna kasnije podlegla u bolnici od ozljeda glave.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo