NOĆNA PUCNJAVA

U napadu separatističkih pobunjenika na jugu Tajlanda najmanje 15 mrtvih

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2019. u 07:15

Rescue workers transfer the bodies of dead village defence volunteers, who were killed by suspected separatist insurgents, to stretcher trolleys at a hospital in Yala province, southern Thailand, November 6, 2019. REUTERS/Surapan Boonthanom
REUTERS

BANGKOK - Separatistički pobunjenici ubili su najmanje 15 i ranili četiri dobrovoljca seoske obrane u kasnim noćnim pucnjavama na sigurnosnom kontrolnom punktu na jugu Tajlanda s muslimanskom većinom, priopćili su u srijedu sigurnosni dužnosnici.

U izgredu koji u vlasti opisale kao najveći oružani napad posljednjih godina napadači u južnoj provinciji Yala koristili su u utorak kasno navečer eksploziv i šiljke po cestama kako bi usporili progonitelje.

"To je vjerojatno djelo pobunjenika", rekao je Reutersu regionalni glasnogovornik snaga sigurnosti pukovnik Pramote Prom-in. "Ovo je jedan od najvećih napada u posljednje vrijeme", kazao je.

U većinski budističkom Tajlandu separatistička pobuna u provincijama Yala, Pattani i Narathiwat koje nastanjuju malezijski muslimani od 2004. godine odnijela je gotovo 7000 života, navodi organizacija Deep South Watch koja prati nasilje.

Za posljednji napad nitko nije preuzeo odgovornost.

Yala, Pattani i Narathiwat bili su dio neovisnog malajskog muslimanskog sultanata prije nego što ih je Tajland anektirao 1909. Neke pobunjeničke skupine na jugu rekle su da se bore za uspostavu neovisne države.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo