RIJEDAK PRIZOR

U Rusiji uočen svjetlucavi snijeg, znanstvenici otkrili o čemu je riječ: ‘To je zbog luciferina‘

Vera Emelianenko otkrila je da su za sjaj odgovorne sićušne bioluminiscentne životinje zvane kopepodi, a koja nosi molekulu ‘luciferin‘

Svjetlucavi snijeg u Rusiji.

 Alexander Semenov

U udaljenom dijelu Rusije, uz obalu Bijelog mora, biolozi su uočili svjetlucavi snijeg, slaba plava svjetla koja su sijala u bijelom prahu, prenosi Daily Mail.

Vera Emelianenko, mikrobiologinja koja je boravila u udaljenoj poljskoj stanici, prikupila je dio snijega, stavila ga pod mikroskop i otkrila da su za sjaj odgovorne sićušne bioluminiscentne životinje zvane kopepodi.

image

Svjetlucavi snijeg u Rusiji.

Alexander Semenov

Često nazvane "morskim bubama", ova bića se obično nalaze u oceanu na dubinama do 90 metara tijekom dana, dok su tijekom noći svega nekoliko metara ispod površine.

Ksenia Kosobokova, stručnjakinja za morske planktone s Ruske akademije znanosti u Moskvi, rekla je za National Geographic da su kopepodi vjerojatno uhvaćeni u snažnoj struji u Bijelom moru koja ih je dovela na obalu.

image

Svjetlucavi snijeg u Rusiji.

Alexander Semenov

Plime bile su iznimno visoke početkom mjeseca i ponovno 16. prosinca, što sugerira da su jače plime natjerale kopepode na kopno. Nadalje, otkriveno je da se radi o vrsti kopepoda nazvanoj 'Metridia longa', koja nosi molekulu zvanu 'luciferin' te bioluminiscencijom proizvodi svjetlo zaslužno za prizore s fotografija. Naime, kada luciferin reagira s kisikom, stvara svjetlosnu energiju, to jest - sjaj.

Vjerovalo se da su kopepodi koji svijetle u snijegu bili živi kada ih je Kosobokova uočila, jer male životinje poput njih mogu preživjeti ekstremno niske temperature.

image

Pogled s biološke postaje.

Alexander Semenov

Steven Haddock s Instituta za morska istraživanja u Monterey Bayju National Geographicu je napomenuo da bi kopepodi mogli biti mrtvi, jer krijesnice i dalje svijetle nakon što su prestanu živjeti.

- Nama se to događa s našim znanstvenim uzorcima - dodao je.

- Sakupite organizam i stavite ga u zamrzivač za kasnije proučavanje. A onda kada ga izvučete, polako će početi svijetliti jer kemikalije koje se nalaze u njihovim tijelima i dalje su savršeno sposobne reagirati - tvrdi.

image

Svjetlucavi snijeg u Rusiji.

Alexander Semenov

Doduše, najviše iznenađuje činjenica što svjetleći snijeg nije prije viđen na biološkoj postaji koja je aktivna više od 80 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02