RASTE BROJ ZARAŽENIH

U Srbiji stanje izuzetno teško, šef sindikata liječnika šokirao: Nemamo čime liječiti pacijente!

U Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju proglašena su izvanredna stanja dok su žarišta Beograd, Kraljevo, Užice i Valjevo
 Oliver Bunic/AFP

U Srbiji je u nekoliko mjesta zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom proglašena izvanredna situacija. Tako je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju proglašeno izvanredno stanje, dok su kao žarišta označeni Beograd, Kraljevo, Užice i Valjevo, javlja Nova.rs.

U Novom Pazaru je situacija najkritičnija. U četvrtak je tamo zabranjeno okupljanje više od pet osoba na javnom mjestu, bilo to na otvorenom ili zatvorenom. Ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 7 do 19 sati. Za jednim stolom smiju sjediti samo dvije osobe, no na distanci od dva metra, a sva slavlja i svečanosti su zabranjena.

Bolnice su pretrpane, a nema dovoljno opreme niti osoblja. Prema službenim informacijama, u Novom Pazaru je tijekom vikenda zabilježeno 68 novozaraženih osoba, a ukupan broj oboljelih je 466. Ipak, ministar zdravstva Zlatibor Lončar tvrdi da je sve pod kontrolom, kao i da zaštitne opreme i svih materijala ima dovoljno. Demantirao je i informaciju o tome da je u Novom Pazaru u posljednja 24 sata preminulo 12 osoba od koronavirusa, no priznaje da je hospitaliziran velik broj pacijenata s težom kliničkom slikom.

Ukupan broj oboljelih u Tutinu je 90, a i tamo je proglašeno izvanredno stanje, kao i u Kragujevcu, gdje su zabranjene sve proslave i svečanosti, a u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski. I tamo je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

U Kragujevcu se 52 pacijenta liječe u bolnici, a na respiratoru ih je osmero.

U gradu Vranje, gdje je također proglašeno izvanredno stanje, u osam dana je zabilježeo 140 novooboljelih osoba.

Žarište je i u Beogradu. Iako tamo nije uvedeno izvanredno stanje, pojedine mjere jesu. Nošenje maski u javnom prijevozu i svim zatvorenim prostorima, bez iznimki, obavezno je od sutra.

- Svi posjetitelji i gosti trgovačkih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona ljepote, teretana i slično, u obavezi su sve vrijeme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nositi zaštitne maske, priopćila je vlada Srbije.

Većina novozaraženih u Beogradu su studenti. Pozitivno je njih 210, a čekaju se rezultati testova za još njih 50.

Veći broj oboljelih je zabilježen i u Kraljevu i Užicu. I tamo su maske obavezne u zatvorenim prostorima i svim javnim ustanovama, ali i na gradskoj tržnici. Nema proslava u ugostiteljskim objektima, a preporuča se skraćivanje radnog vremena kafića i restorana.

U Užicu je ukupno 167 osoba pozitivnih na koronavirus, a čekaju se rezultati još 263 testa. U Kraljevu je danas zabilježeno duplo više novooboljelih nego jučer, a uglavnom se radi o mlađim osobama. Nova.rs piše da trenutno u Kraljevu nije moguće testirati više od desetak pacijenata dnevno, a ispred ambulante se stvaraju velike gužve. Testiraju se samo oni pacijenti koji imaju sve simptome koronavirusa.

U posljednja 24 sata je došlo do naglog porasta broja zaraženih i u Valjevu - njih 26. Hospitalizirano je šest osoba.

Šef sindikata liječnika: Nemamo čime liječiti pacijente

U Srbiji i danas odjekuje nedavni istup šefa tamošnjeg Sindikata liječnika i farmaceuta, dr. Radeta Panića, koji je građane pozvao da ne vjeruju ni politici ni Kriznom stožeru, već da paze na svoje zdravlje, jer im liječnici više ne mogu pomoći.

- Trenutno stanje u Srbiji jeste da su sve bolnice pune, rekao je Panić i upitao zna li za to srbijanska javnost.

Naglasio je da se struka odavno trebala povući iz Kriznog stožera 'kako bi sačuvali svoj obraz i moral i etiku jednog profesionalca medicinske etike, ali mislim da su birali da ostanu tu da ne bi došli još gori, ili oni koji bi bili pod još većim utjecajem'.

Panić je rekao da je po njegovim saznanjima Liječnička komora Srbije zasjedala o tome smiju li liječnici iznositi informacije iz svojih zdravstvenih ustanova, kao i da se na svakog zdravstvenog radnika koji je pokušao progovoriti o onome što se doista događa u zdravstvenim ustanovama 'svakodnevno vrši pritisak, prijeti i ucjenjuje.

- Trenutno u Srbiji nema testova, ne testiraju se pacijenti, oni s izraženom kliničkom slikom se vraćaju kući a da nisu dobili nikakvu terapiju, a oni najteži se nalaze u bolnicama, s tim da su već kapaciteti tercijarnih ustanova - četiri klinička centra - popunjeni. Povrh toga, u Novom Pazaru imamo preko 150 pacijenata, čuli smo njihovog direktora Mehu Mahmutovića da je rekao koliko je zaraženih liječnika, to isto je diljem Srbije, rekao je Panić.

- Dakle, građani Srbije pod hitno moraju shvatiti da su obmanuti zato da bi se održali izbori, da su neopravdano ukinute sve mjere koje su bile, morale su se ukidati postupno, i da trenutno zdravstveni radnici - em ih ima 15 posto manjka, em su oboljeli, to je još 10 posto, em smo iscrpljeni, jer ovo već dugo traje. Nemamo zaštitne opreme i nemamo čime liječiti pacijente. Molim građane da najozbiljnije shvate ovo i da više ne vjeruju ni politici ni Kriznom stožeru, već da se brinu o svom zdravlju, jer mi nemamo čime da im pomognemo, zaključio je Panić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 14:52