VODITELJ BBC-a

Ubojica ljubavnika: Ne kajem se. On me gleda iz raja

Dugogodišnji voditelj s BBC-ja priznao je da je čovjeka kojeg je volio gušio jastukom dok nije preminuo, a učinio je to kako bi ga riješio stravične boli koju je trpio

Voditelj BBC-ja koji je pred cijelim svijetom priznao kako je ubio svog ljubavnika koji je bolovao od AIDS-a kaže kako ne žali ni zbog toga ni zbog svog priznanja.

Policija iz Nottinghamshirea pokrenula je istragu nakon što je dugogodišnji voditelj Ray Gosling priznao u eteru da je ugušio jastukom svojeg ljubavnika. Glasnogovornik policije rekao je kako će surađivati sa BBC-jem nakon što je Goslingovo priznanje emitirano na programu BBC-a za regiju East Midlands u emisiji “Inside Out”.

BBC nije unaprijed obavijestio policiju o priznanju voditelja, iako je emisija snimana u studenom prošle godine.

- Jednom sam ubio nekoga. Bio je mlad, bio je moj ljubavnik i imao je AIDS. Jednoga popodneva u bolnici doktor je rekao kako se više ništa ne može napraviti, a on je bio u stravičnim bolovima. Doktor je izišao van iz sobe. Tada sam uzeo jastuk i gušio čovjeka kojega sam volio dok nije bio mrtav. Kada se doktor vratio, rekao sam mu: ‘Nema ga više.’ Nikada više o tome ništa nije rečeno - kroz suze je ispričao Gosling.

Je li profitirao od smrti?

Ime svog ljubavnika nije otkrio, ali je rekao kako je to tajna koju je nosio u sebi jako dugo. On i njegov ljubavnik, kako tvrdi, sklopili su pakt da će mu Ray pomoći da umre ako ne bude nade u oporavak i bolovi budu nepodnošljivi. No, priznanje je naišlo na lavinu reakcija, jer je pomaganje pri smrti drugoj osobi zakonski ilegalno u Engleskoj i Walesu i kažnjivo s do 14 godina zatvora.

No, slučajevi se razlikuju, a ključno je je li preživjeli profitirao od smrti osobe kojoj je pri tome asistirao.

Eutanazija, odnosno čin s ciljem da se izazove smrt kako bi se uklonila svaka bol legalna je jedino u Nizozemskoj i Belgiji, dok Švicarska ne kažnjava doktore koji je obavljaju. Asistirano ubojstvo legalno je u Albaniji i Luksemburgu.

U jučerašnjem intervjuu za radio BBC Gosling je ustvrdio kako mu je doktor dao “mig” što bi trebao napraviti.

- Naravno da je doktor znao. U jednom trenutku rekao je nešto poput ‘idem popušiti cigaretu’ ili ‘idem do kantine’. Pitao me hoću li još uvijek biti tu kad se vrati. Bio je to poziv. Što mislite zašto doktori ostavljaju višak morfija? To se događa svakodnevno - izjavio je Ray. No, što mu je dalo pravo da ubje drugo ljudsko biće?

Potakle su ga priče drugih

- Ljudska prava? Žao mi je, ali ako se osoba koju volite batrga od silnih bolova, ako se radi o vašem prijatelju, mužu ili ženi, onda stvarno ne misliš na zakon - naveo je Ray. Rekao je i kako je priznao svoj čin jer su ga priče drugih ljudi u programu BBC-ja potakle da bude iskren.

- U mojoj emisiji svi se povjeravaju i jednostavno sam osjetio da ja moram napraviti isto - dodao je Ray i rekao kako zbog svoje odluke nikada nije požalio i da ga ne brine moguća policijska istraga.

- Ako postoji raj, on me gleda otamo i ponosan je na mene. Ne brinem se. Učinio sam to iz ljubavi. Osjećao bih se kao izdajica da nisam - iskren je bio Ray.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:24