STRAH OD TEŠKIH POSLJEDICA ZA EKONOMIJU

Udar na banke zbog pada cijena stanova

WASHINGTON - Cijene nekretnina u SAD-u opet su u padu, nakon što su se nakratko bile oporavile 2009. i 2010., što bi moglo značiti novi udarac na američke banke.

Ništa bolje 2012.

Indeks Standard & Poor’sa koji u obzir uzima cijene nekretnina u 20 američkih gradova, pokazuje da su u prvom tromjesječju ove godine cijene pale za 4,2 posto, te su sada 33 posto manje u odnosu na 2006. godinu, kada su bile na vrhuncu.

Ekonomisti tvrde da je oporavak cijena nekretnina bio “umjetan”, odnosno rezultat uvođenja poreznih olakšica na kupovinu nekretnina, a zabrinjavajuće je da je pad veći od onog tijekom Velike depresije 30-ih, kada su se cijene nekretnina smanjile za 31 posto.

K tome, očekuje se da će se pad nastaviti do kraja ove, a možda i iduće godine.

Ekonomisti upozoravaju da bi to moglo imati teške posljedice na ekonomiju, posebice na banke koje bi mogle pretpjeti nove gubitke i do 80 milijardi dolara. - Sve će morati ponovno otpisati imovinu. Bilance banaka i dalje su pune hipotekarnih kredita - rekao je Peter Boockvar iz investicijske kuće Miller Tabak.

Neizbježna kriza

Agencija Bloomberg prenijela je i procjene Marka Mobiusa, jednog od najuspješnijih američkih investitora, da je nova financijska kriza neizbježna jer uzroci ove posljednje još nisu uklonjeni. Tako je naveo da i dalje raste trgovina derivatima vezanih uz američke stambene kredite, koja je dovela do kolapsa banaka kada su cijene nekretnina počele padati, a s njima i imovina banaka povezana s hipotekama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:30