IRANSKA KRIZA

Uhićena sestra dobitnice Nobela Shirin Ebadi

Na ulice su, tvrdi državna televizija, spontano izašle tisuće provladinih prosvjednika

TEHERAN - Kao što je to već uobičajeno u scenografiji vladajuće klike u Teheranu, nakon što se silom skrše prosvjedi protivnika režima odmah se organiziraju provladine snage koje izađu na ulice kako bi pokazale da se buni samo “šačica bandita”. I ne samo to, odmah se javi i Revolucionarna garda, koja “planerima nereda” prijeti da će “uskoro platiti cijenu svoje drskosti”. Provladini prosvjednici traže oštre kazne za vođe prosvjeda, a parlamentarni zastupnici, redom konzervativci i (još) podupiratelji režima koji u svojim rukama drže rigidni vjerski vođe, traže nemilosrdnost prema onima koji su udarili na temelje režima.

Krivi su strani mediji

Snage sigurnosti su, pak, u zatvor od nedjelje potrpale čak 18 pripadnika opozicije, među kojima i dr. Nooshin Ebadi, sestru Shirin Ebadi, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Revolucionarna garda u svojem priopćenju optužuje “strane medije i neprijatelje revolucije” koji su ruku pod ruku krenuli u podrivanje državnog poretka u Iranu i prijeti im odmazdom. Deseci tisuća provladinih demonstranta - čiji prosvjedi nisu zabranjeni niti ih policija razbija silom iako državna televizija tvrdi da su spontani - viču kako su “spremni žrtvovati svoj život za vrhovnog vođu (ajatolaha Alija Hamneija)”.

Vlast je svjesna ozbiljnosti prosvjeda koji pokazuju sve veće nezadovoljstvo gradskog stanovništva ajatolasima koji su prigrabili vlast, a uz to i novac od prodaje nafte i plina.

Sakriveno tijelo

Strah režima može se iščitati i u odluci vlasti da iz bolnice otmu i sakriju tijelo Sejeda Alija, nećaka Mir Hoseina Musavija, koji je ubijen u prosvjedima. Režim se boji da bi Sejedov pogreb bio nova prigoda za okupljanje prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:01