FILM O POGUBLJENJU NOGOMETAŠA

Ukrajinci zabranili film o utakmici s nacistima

Uoči Eura 2012. ukrajinske vlasti zaustavile su prikazivanje filma o okršaju bivših kijevskih profesionalnih nogometaša i nacističkih okupatora 1942., događaju koji su sovjetski suvremenici prozvali “Utakmicom smrti”.

Prebačena odluka

Sadržaj bi, stoji u objašnjenju, mogao raspaliti iskre među navijačima uoči početka Europskog prvenstva, koje se jednim dijelom održava u Ukrajini, gdje će njemačka reprezentacija imati nekoliko nastupa. Prikaz ukrajinskih kolaboracionista također bi mogao izazvati oštre reakcije.

Film naslovljen “Utakmica” rađen je u rusko-ukrajinskoj produkciji, a iako su ga igrači kijevskog Dinama, koji su ga imali priliku vidjeti na privatnom prikazivanju, navodno pohvalili, drugima se nije svidio. Uz mišljenje da bi mogao potpaliti navijačko nasilje, dijelu kritičara nije se svidjelo to što film portretira dio stanovnika Kijeva kao nacističke kolaboracioniste. Odluka o prikazivanju prebačena je stoga na leđa Vijeća za film, koje ju je trebalo donijeti do 6. travnja. No, zatražilo je odgodu, a konačno mišljenje očekuje se 1. svibnja.

Rezultat 5-3

Film govori o događaju od 9. kolovoza 1942. kad su ukrajinski igrači, od kojih je većina bila iz kijevskog prvoligaša Dinama, u Kijevu odigrali “amatersku” utakmicu protiv nacista, uglavnom pripadnika Luftwaffea.

Snage Trećeg Reicha napale su Sovjetski Savez i zauzele Kijev u rujnu 1941. U ljeto iduće godine nacistički su rekreativci poželjeli odmjeriti snage s “domaćinima”. Ukrajinci su navodno dobili naputak da moraju “pustiti” utakmicu nacistima ili im prijeti smrt. No, kijevska ekipa odlučila je sportskim putem pokazati otpor okupaciji i “goste” je pobijedila pet prema tri.

“Za neke stvari vrijedi umrijeti”, kaže u filmu, očiju ispunjenih suzama, kapetan ekipe.

Mit kaže da su, nakon što su porazili nacistički tim, svi članovi ekipe uhićeni i pogubljeni. Sovjetski mediji izvijestili su o tom događaju i njegovim posljedicama, a jedan od listova događaju je dao ime “Utakmica smrti”. Igrači su nakon rata dobili spomenik na kijevskom stadionu.

Ruska propaganda

No, s godinama se otkrilo da je povijest ipak složenija od te crno-bijele verzije. Nekoliko igrača, pokazala su kasnija istraživanja, točnije njih devet zaista jest uhićeno tjedan dana nakon utakmice. Jedan je umro u zatvoru, a trojica su otpremljena u koncentracijski logor i strijeljana šest mjeseci poslije. Tu je verziju u knjizi o događaju objavio pripadnik sovjetske službe sigurnosti Volodimir Pristajko. Istraživanja njemačkih vlasti 2005. pokazala su da nema dokaza koji povezuju smrt trojice nogometaša s utakmicom. Sovjetska verzija, kako stvari stoje, bila je obična propaganda.

Film je osudio nezavisni kritičar Volodimir Vojtenko koji je izjavio da treba biti zabranjen jer je riječ o “ideološkoj ruskoj propagandi”.

- Taj je film dio ruske neoimperijalističke politike i vlasti trebaju odlučiti hoće li u tome sudjelovati ili ne - smatra Vojtenko. Naime, nacistički kolaboracionisti u filmu govore ukrajinski, dok najvatreniji protivnici nacističke vlasti govore ruski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:49