RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusi se hvale da su ‘oslobodili‘ naselje na istoku Ukrajine; Lavrov: ‘Sukob nuklearnih sila mora se izbjeći‘

Najznačajnije događaje 280. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
 Bulent Kilic/Afp

Ključni događaji:

- Napadi u regiji Donjecka

- Ukrajinske snage pogodile elektranu u Rusiji

- sutra na snagu stupa novi zakon o Novi zakon o ruskim stranim agentima

- Ukrajina: Srušili smo tri ruska drona i ubili 500 ruskih vojnika

- EK: Zamrznuli smo 19 milijardi eura novca ruskih oligarha

- EU predlaže uspostavu suda za kazneni progon ruskog zločina agresije


Rusi se hvale da su oslobodili Andrejevku

Agencija RIA Novosti javlja da su ruske oružane snage preuzele kontrolu nad naseljem Andrejevka u regiji Doneck.

- Naselje Andrejevka potpuno je oslobođeno od jedinica Oružanih snaga Ukrajine, izvijestilo je ministarstvo obrane Rusije.

Dodaje se kako zauzimanje Andrejevke otvara put za napad na Kleščejevku, koja predstavlja, kak pišu RIA Novosti, važno prometno čvorište za opsrkbu ukrajinskih trupa u Donbasu.


Lavrov: Mora se izbjeći vojni sukob nuklearnih sila

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da se mora izbjeći svaki vojni sukob između nuklearnih sila, čak i uz korištenje konvencionalnog oružja jer bi, kako je rekao, eskalacija mogla izmaknuti kontroli.

Također je optužio Zapad da gura Ukrajinu da se nastavi boriti protiv Rusije.

Podsjetimo, ruski dužnosnici zadnjih su mjeseci iznosili niz otvorenih nuklearnih prijatnjih, iako je Lavrov pokušavao ublažiti te izjave.

U listopadu je, primjerice, izjavio da ruska vojna doktrina dopušta uporabu nuklearnog arsenala samo u obrambene svrhe.


Kijev poziva na jačanje sigurnosti u svim ukrajinskim veleposlanstvima

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na jačanje mjera sigurnosti u ukrajinskim veleposlanstvima diljem svijeta nakon eksplozije pisma-bombe u Madridu.

Ministar Dmitro Kuleba zatražio je od španjolskih vlasti da što prije provedu istragu o napadu na ambasadu Ukrajine.


Sankcionirana 22 Rusa odgovorna za mobilizaciju trupa

Ujedinjeno Kraljevstvo je sankcioniralo još 22 Rusa za koje kaže da stoje iza daljnje mobilizacije trupa u Ukrajini.

Najnovije sankcije usmjerene su na ruske dužnosnike koji su promicali ili provodili mobilizaciju, a ukupan broj sankcioniranih pojedinaca iznosi 1200.

Sankcionirani su:

- Arkadij Gostev, ravnatelj Federalne zatvorske službe Ruske Federacije, zbog podupiranja regrutiranja zatvorenika u Wagnerovu grupu;

- Zamjenik premijera Denis Valentinovič, koji je odgovoran za nadzor ruske industrije oružja i odgovoran za opremanje mobiliziranih trupa;

- Regionalni čelnici Dagestana, Ingušetije i Kalmikije, nekih od najsiromašnijih etničkih republika u Rusiji, iz kojih je izvučen značajan broj novaka;

- Dmitrij Bezrukih, šef Federalne kaznene službe Rostovske regije.


Eksplozija u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu, jedna osoba stradala

Zaposlenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu ozlijeđen je u incidentu za koji se čini da se radi o eksploziji pisma-bombe, prema španjolskoj policiji. Zaposlenik veleposlanstva zadobio je lakše ozljede i prebačen je u bolnicu Nuestra Senora de America, javljaju lokalni mediji, kako prenosi Sky News.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Kuleba traži Patriot, poručio da će Ukrajina na kraju postati članica NATO-a

Ukrajina treba obrambene raketne sustave Patriot američke proizvodnje kako bi zaštitila svoju civilnu infrastrukturu koja je pod teškim napadima Rusije, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, dodajući da će surađivati s njemačkom vladom po ovom pitanju.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u utorak NATO da Ukrajini ne daje sustave Patriot, izvijestio je Reuters.

Kuleba je također rekao da će Ukrajina na kraju postati članica NATO-a, rekavši da to ne znači da se sada ništa ne može učiniti u tom pogledu.

"Rasprave o ukrajinskoj prijavi za članstvo u NATO-u trebale bi započeti", rekao je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu.


‘Zvijer želi preuzeti kontrolu nad Zapadnim Balkanom‘

NATO je obećao pomoći ruskim susjedima da prežive kao neovisne nacije, rekavši da je ishod rata od "egzistencijalne važnosti" za zemlje poput Moldavije i Gruzije, prenosi Sky News.

Nakon drugog dana razgovora između ministara vanjskih poslova NATO-a, estonski predstavnik Urmas Reinsalu rekao je: "Poruka je jasna: svi saveznici NATO-a svjesni su da zvijer također želi preuzeti kontrolu nad Zapadnim Balkanom, a mi trebamo - praktičnom, isporučivom potporom - pomoći ovim zemljama da prežive."

U fokusu današnjih razgovora bila je Bosna i Hercegovina, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Gruzija - koje obje imaju otcijepljene regije koje su okupirale ruske trupe.

Reinsalu je nastavio: "Središte gravitacije za ove nacije, za Moldaviju, za Gruziju, je naravno ishod ovog rata. To je od egzistencijalne važnosti za njihov teritorijalni integritet, njihovo pravo u budućnosti da biraju svoj put života."

Na to se nadovezao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši da je zemljama sada potrebna podrška.

"Na različite su načine pogođeni ruskim utjecajem, ali bolje ih je sada podržati nego vidjeti razvoj događaja koji ide u potpuno pogrešnom smjeru kao što se dogodilo s invazijom na Ukrajinu ranije ove godine."

Europski čelnici strahuju da će zemlje na južnim i istočnim rubovima kontinenta izgubiti strpljenje čekajući članstvo u EU-u i NATO-u - što bi ih moglo ostaviti otvorenima za nestabilnost, kao i ruske i kineske napore da tamo steknu utjecaj.

Bosanskohercegovačka ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja je pozvana da se pridruži sastanku NATO-a, rekla je da je zabrinuta zbog namjera Rusije u njezinoj zemlji, upozoravajući: "Imamo ruske zastupnike u našoj vladi i podjela u našoj zemlji je duboka."


Nariškin s direktorom CIA-e o nuklearnim pitanjima

Šef ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin razgovarao je o nuklearnim pitanjima i Ukrajini na sastanku ranije ovog mjeseca s direktorom američke CIA-e Williamom Burnsom, izvijestila je novinska agencija RIA.

Elizabeth Rood, otpravnica poslova u američkom veleposlanstvu u Moskvi, prethodno je za RIA-u rekla da Burns "nije ništa pregovarao i nije razgovarao o rješenju sukoba u Ukrajini".


Odstupio blizak Putinov saveznik

Gornji dom ruskog parlamenta odobrio je ostavku Alekseja Kudrina na čelu Revizorskog doma, otvarajući mu tako put da preuzme ulogu u ruskom tehnološkom divu Yandexu.

Blizak saveznik Vladimira Putina tijekom cijele njegove karijere, postaje najviši vladin dužnosnik koji je napustio dužnost od ruske invazije na Ukrajinu.

Izvori očekuju da će Kudrin sada preuzeti višu ulogu u Yandexu, koji je prošli tjedan najavio moguću sveobuhvatnu reviziju upravljanja kojom bi njegove glavne poslovne jedinice u Rusiji ostale pod novim vlasništvom.

Veteran s oko 25 godina u javnoj službi i ministar financija više od desetljeća između 2000. i 2011. istaknuo je da je odlazak njegova odluka, rekavši: "Da, ovo je bila moja inicijativa, jer sam u potrazi za novim zanimljivim projektima u svom životu."


Novi šef nuklearne elektrane Zaporižja

Moskva je promaknula glavnog inženjera nuklearne elektrane Zaporižja Jurija Černičuka u voditelja, objavila je ruska nuklearna agencija Rosenergoatom.

Ta je pozicija bila prazna od listopada, kada je Kijev rekao da su ruske vlasti otele šefa tvornice Igora Murašova.

Ukrajinski državni operater nuklearne energije Energoatom izvijestio je u svibnju da je Rusija zabranila Černičuku da napusti grad Energodar, gdje se nalazi centrala, držeći njega i ostalo osoblje kao "taoce".

Elektrana sa šest reaktora od tada je bila izložena opetovanim granatiranjem, što je izazvalo osudu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je pozvala na sigurnosnu zonu oko nje, što je prijedlog kojem se Moskva do sada opirala.

Rusija i Ukrajina krive jedna drugu za granatiranje elektrane, koja se nalazi na obali rijeke Dnjepar. Kijev također optužuje Moskvu za skrivanje vojne opreme u postrojenju, što Rusija negira.


Ubijeno petero civila

Pet ukrajinskih civila ubile su ruske snage u utorak, izvijestio je visoki dužnosnik vlade.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa predsjedničkog ureda, objavio je na Telegramu da su svi ubijeni u Donjecku, a da je još 15 ljudi ozlijeđeno. Ostali su ranjeni u regijama Harkiv, Herson i Dnipropetrovsk.


Šojgu o nuklearnim snagama: Ovo će biti prioritet Rusije sljedeće godine

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će se 2023. usredotočiti na infrastrukturu nuklearnog oružja, uključujući objekte za smještaj novih raketnih sustava.

Na sastanku odbora odjela rekao je da će to biti prioritet za Rusiju sljedeće godine.

"Prilikom pripreme popisa velikih građevinskih objekata za 2023., posebna će se pozornost posvetiti izgradnji u interesu strateških nuklearnih snaga", rekao je Šojgu, a prenosi novinska agencija RIA.

Rusija je u ponedjeljak odgodila pregovore sa SAD-om o nuklearnom oružju, ne navodeći razloge za odgodu. Trenutačni ugovor Start istječe 2026.

Šojgu je rekao da je 300.000 rezervista, uključujući i dragovoljce, obučeno u dva mjeseca otkako je izdana naredba Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Dodao je da je u Rusiji i Bjelorusiji korišteno više od 100 kampova za obuku.


Gorjeli ruski spremnici nafte u blizini bjeloruske i ukrajinske granice

Spremnici nafte u blizini ruske granice s Bjelorusijom i Ukrajinom zapalili su se u srijedu rano ujutro, priopćile su lokalne vlasti.

Do požara u naftnim cisternama došlo je dan nakon što su ruske regije koje graniče s Ukrajinom izvijestile o jednom od najvećih nizova granatiranja na njihovom teritoriju od početka invazije Moskve na njezinog zapadnog susjeda.

Guverner regije Brijansk Aleksander Bogomaz napisao je na društvenim mrežama da su gorjele cisterne s naftnim derivatima u okrugu Suražski koji se nalazi 10 kilometara južno od Bjelorusije i 40 kilometara sjeverno od ukrajinske regije Černihiv.

Vatra se proširila na površinu od 4000 četvornih metara, izvijestila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na hitne službe.

Bogomaz je rekao da je požar ugašen tri sata kasnije i da nije bilo žrtava.

Požar je možda izazvalo neidentificirano streljivo ispušteno iz drona, izvijestile su prokremaljske novine Izvestia pozivajući se na neimenovane izvore za hitne slučajeve.

Iako nije bilo žrtava u ovim napadima, guverneri regija rekli su da su prouzročili štetu na postrojenjima za opskrbu električnom energijom i najmanje jednom plinovodu.

Kijev nije preuzeo odgovornost niti zanijekao napade na ruski teritorij.


Šef ureda Zelenskog sa Sullivanom o žitu i zimi

Šef ureda Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, razgovarao je u srijedu ujutro sa savjetnikom Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, Jakeom Sullivanom o potpori SAD-a vezano uz žito iz Odese.

Među ostalim, razgovarali su i o potpori Ukrajini tijekom zimskih mjeseci.

Jermak je obavijestio Sullivana o operativnoj situaciji na bojištu, kao i o mogućim koracima koje Rusija priprema za nastavak terora nad civilnim stanovništvom Ukrajine.

"Strane su razgovarale o pružanju potpore našoj državi kako bi se osigurao prolazak zimskog razdoblja", izvijestio je Jermak.


EU predlaže uspostavu suda za kazneni progon ruskog zločina agresije

EU će pokušati uspostaviti sud, uz potporu UN-a, koji će istraživati ​​i procesuirati ratne zločine koje je počinila Rusija u Ukrajini, izvijstila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U video izjavi rekla je: "Ruska invazija na Ukrajinu donijela je smrt, razaranje i neizrecivu patnju. Svi se sjećamo užasa Buče. Procjenjuje se da je dosad ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 ukrajinskih vojnih časnika. Rusija mora platiti za svoje užasne zločine, uključujući zločin agresije protiv suverene države. To je razlog zašto, dok nastavljamo podržavati međunarodni kazneni sud, predlažemo uspostavu specijaliziranog suda uz potporu Ujedinjenih naroda za istraživanje i kazneni progon ruskog zločina agresije. Spremni smo započeti suradnju s međunarodnom zajednicom kako bismo dobili najširu moguću međunarodnu potporu za ovaj specijalizirani sud.

Rusija također mora financijski platiti za razaranje koje je izazvala. Šteta koju je pretrpjela Ukrajina procjenjuje se na 600 milijardi eura. Rusija i njezini oligarsi moraju nadoknaditi Ukrajini štetu i troškove obnove zemlje."

Ona predlaže da bi EU mogla zauzeti Rusiju, investirati u nju i upotrijebiti je za financiranje ponovne izgradnje.

"Ruski užasni zločini neće proći nekažnjeno", rekla je.

Rusija je zanijekala da je ciljala civile i rekla da nije počinila ratne zločine, unatoč dokazima o masakru u Buči. Zelenski je rekao da je u Hersonu tijekom okupacije grada počinjeno više od 400 ratnih zločina.


EK: Zamrznuli smo 19 milijardi eura novca ruskih oligarha

Europska komisija je u srijedu izvijestila o svojim planovima za zamrzavanje i oduzimanje ruske imovine nakon invazije na Ukrajinu.

"Blokirali smo 300 milijardi eura rezervi Ruske središnje banke i zamrznuli smo 19 milijardi eura novca ruskih oligarha", izjavila je Ursula von der Leyen, predsjednica izvršnog tijela EU-a.

Kazala je da bi EU i njezini partneri mogli kratkoročno upravljati tim sredstvima i investirati ih.

Prihod bi išao Ukrajini kako bi se u konačnici nadoknadila šteta nanesena toj zemlji, prenosi Reuters.

"Radit ćemo na međunarodnom sporazumu s našim partnerima kako bismo to omogućili. I zajedno možemo pronaći legalne načine da dođemo do toga", rekla je.


Ukrajinci tvrde: Ubili smo u 24 sata 500 ruskih vojnika

Ukrajina tvrdi da je ubila još 500 ruskih vojnika u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj poginulih u borbama od 24. veljače dostigao oko 88.880.

Glavni stožer oružanih snaga priopćio je da je uništio još tri tenka i još šest oklopnih transportera.

Brojke o žrtvama koje je objavila Ukrajina osporava Rusija, koja kaže da je njezin broj žrtava u ratu mnogo manji.


Ukrajina: Srušili smo tri ruska drona

Ukrajinske snage oborile su tri ruska izviđačka drona u posljednja 24 sata, izvijestile su ukrajinske oružane snage.

Glasnogovornik Glavnog stožera oružanih snaga Aleksander Štupun rekao je da je Ukrajina bila izložena nizu raketnih napada iz zrakoplova i topništva, uključujući Kivšarivku u Harkivu i Slovjansk u Donjecku. Oba su na istoku Ukrajine.

"Prijetnja od raketnih napada ruskih okupatora na objekte energetskog sustava i kritičnu infrastrukturu diljem Ukrajine ostaje", nastavio je.

Štupun je rekao da su napadi ruskih zrakoplova izazvali požare u Kizomisu, gradiću u predgrađu Hersona blizu ušća rijeke Dnjepar. Topničko granatiranje nastavlja se na sam grad Herson, navodi se u novostima.

Dodao je da su kao odgovor ukrajinski zrakoplovi izveli 15 napada na ruske položaje i opremu te dva zračna napada na protuzračne raketne sustave.


Novi zakon o stranim agentima

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u najnovijem dnevnom ažuriranju istaknulo je novi zakon o stranim agenatima Rusije koji će se koristiti za slamanje kritičara i disidenata.

‘U srpnju 2022. Vladimir Putin promijenio je postojeći Zakon o stranim agentima iz 2012. koji se koristi kako bi se ‘ugušili‘ protivnici režima. Na snagu stupa 1.12.2022.

Ministarstvo pravde moći će objaviti osobne podatke, uključujući i adresu, označenih ‘stranih agenata‘" - što znači da bi mogli postati mete uznemiravanja.

Prethodno je zakon bio ograničen na ljude za koje je Kremlj tvrdio da su primali financijsku potporu iz inozemstva. Međutim,

‘Kremlj vjerojatno djeluje preventivno kako bi spriječio veće domaće neslaganje jer je sukob i dalje neriješen i sve više utječe na svakodnevni život Rusa‘, ističe britansko ministarstvo.


Zelenski: Rusi ‘planiraju nešto na jugu‘

U svom redovnom kasnonoćnom obraćanju, ukrajinski predsjednik Vlodimir Zelenski, napisao je na Telegramu da, unatoč iznimno velikim ruskim gubicima, okupatori i dalje pokušavaju napredovati u regiji Donjecka, učvrstiti se u regiji Luhansk, krenuti u regiju Harkiv i kako planiraju ‘nešto na jugu‘.

‘Ali mi se držimo i – što je najvažnije – ne dopuštamo neprijatelju da ispuni svoje namjere‘, poručio je.


Udari na Zaporišku oblast

Načelnik regionalne vojne uprave Zaporižja, Oleksandr Staruh, u srijedu rano ujutro na Telegramu je objavio da su rusi tijekom noći pogodili točku distribucije plina, uzrokujući požar koji je u međuvremenu ugašen. Tri ulice su ostale bez plina, no ozlijeđenih i stradalih nije bilo.


‘Ukrajinske snage pogodile elektranu u Rusiji‘

Ukrajinske snage pogodile su elektranu u višestrukim napadima na rusku regiju Kursk u utorak, prouzročivši djelomičan nestanak struje, rekao je lokalni guverner.

"Ukupno je bilo oko 11 lansiranja. Pogođena je elektrana", rekao je Roman Starovojt, guverner regije Kursk, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Zbog toga je došlo do djelomičnog nestanka struje u okruzima Sudža i Korenevo." Ti su okruzi dio ruske regije Kursk koja graniči s Ukrajinom.

Zasad nema informacija o mogućim žrtvama, dodao je guverner.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Ukrajina nije preuzela odgovornost niti je komentirala.

Ruske vlasti u regijama koje graniče s Ukrajinom opetovano optužuju Kijev za napade na ciljeve poput dalekovoda i skladišta goriva i streljiva.


Rusija i Ukrajina izvještavaju o napadima u regiji Donjecka

Ruski vojnici nastavljaju s napadom na ukrajinske snage ukopane duž bojišnice u regiji Donjecka na istoku zemlje, dok su projektili ranije u utorak pogodili grad Dnipro, priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi.

Ministarstvo je navelo da su gradovi Verhnokamjansk, Andrivka i Vodjane napadnuti iz zraka.

Izvješća se poklapaju sa sličnim izjavama ukrajinskog glavnog stožera, koje se odnose na masivnu koncentraciju ruskih trupa duž fronte na tom području.

image

Ukrajinska vojska

Sergey Bobok/Afp

Ranije u utorak, četiri ruske rakete pogodile su središnji ukrajinski grad Dnipro, prema regionalnim dužnosnicima. Nema izvješća o žrtvama.

Proizvodni pogoni "privatne tvrtke" teško su oštećeni u napadu, napisao je guverner regije Dnipropetrovska Valentin Rezničenko na Telegramu.

Grad Nikopolj, koji se nalazi južnije na rijeci Dnjepar, također je granatiran, prema guverneru.

Napadi su uslijedili dok se Ukrajina još uvijek oporavlja od intenzivnog ruskog granatiranja diljem zemlje prošlog tjedna, uglavnom usmjerenog na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Prema ukrajinskoj strani, Rusija je u utorak granatirala i brojne objekte civilne infrastrukture u Ukrajini.

Vojska je zabilježila 26 zračnih napada i jedan raketni napad, navodi se u priopćenju vojnog vrha u Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:16