RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinski vojnici: ‘Gledali smo kako je vodeni val pomeo cijele ruske pukovnije. Nitko nije uspio pobjeći‘

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini

Maxarova satelitska snimka brane

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Ključni događaji:

- IAEA: Nuklearka ima vode za nekoliko mjeseci

- Zelenski: Rušenje brane neće spriječiti protuofenzivu

- Ukrajina: Najmanje 150 tona motornog ulja izlilo se u rijeku Dnjipro

- Danilov: Branu je u zrak digla ruska 205. motorizirana strijeljačka brigada

- Prigožin o ruskim ‘pobjedama‘: ‘To je apsurdna znanstvena fantastika‘

- ISW: Kadirov izrazio spremnost da njegovi vojici brane Belgorod

- Uništena brana kod Hersona, objavljena i snimka


Zelenski: Napad na branu je ekološka bomba masovnog uništenja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski označio je pucanje brane Kakhovka "ekološkom bombom masovnog uništenja" i rekao da samo oslobađanje Ukrajine može zaštititi od novih, kako je rekao, terorističkih djela.

"Ovakvo namjerno uništavanje hidroelektrane od strane ruskih okupatora i drugih struktura ekološka je bomba masovnog uništenja", rekao je u svom noćnom obraćanju.

Uništenje brane "neće zaustaviti Ukrajinu i Ukrajince. Svejedno ćemo osloboditi svu našu zemlju". keže Zelenski. "Samo potpuno oslobađanje ukrajinske zemlje od ruskih okupatora jamči da više neće biti takvih terorističkih napada".

Rusija je okrivila Ukrajinu za probijanje brane, bez pružanja dokaza.


IAEA: Nuklearka Zaporižja ima dovoljno vode za nekoliko mjeseci

Nuklearna elektrana Zaporižja ima dovoljno vode da izdrži nekoliko mjeseci, objavila je UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je pritom mislila na vodu koja se nalazi u velikom bazenu za hlađenje iznad akumulacije brane Kahovka.

Bazen se obično opskrbljuje vodom iz akumulacije, a potom se koristi za hlađenje reaktora i nuklearnog otpada u nuklearnoj elektrani, najvećoj u Europi.


Ukrajinci gledali kako je ruske vojnike odnijela voda koja je probila branu: ‘Potopljene su pukovnije‘

Ukrajinski vojnici svjedočili su kako su ruske vojnike odnijele poplavne vode i kako bježe s istočne obale rijeke Dnjipro nakon urušavanja brane Nova Kahovka, rekao je časnik ukrajinskih oružanih snaga. Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u kaosu, naveo je on, kako javlja CNN.

Kapetan Andrej Pidlisni rekao je da, kada se brana urušila u ranim jutarnjim satima u utorak, "nitko s ruske strane nije uspio pobjeći. Sve pukovnije koje su Rusi imali na toj strani bile su potopljene".

Pidlisni je rekao za CNN kako vjeruje da su Rusi namjerno napali branu kako bi poremetili planove ukrajinskih snaga za nadolazeću ofenzivu.

"Oko 3 sata ujutro neprijatelj je digao u zrak hidroelektranu Kahovka kako bi podigao razinu vode i poplavio prilaze i lijevu obalu rijeke Dnjipro, kao i naselja koja se tamo nalaze. I onemogućio napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u budućnosti", ustvrdio je.

Pidlisni je objasnio da nagib tla oko rijeke znači da je ruska vojska - smještena na istočnoj obali - pretrpjela ozbiljne udarce probijanjem brane. Njegova je postrojba mogla promatrati razvoj događaja korištenjem bespilotnih letjelica i vojnika na mjestu događaja.

"Lijeva (istočna) obala niža je od desne pa je više poplavljena. Potopljeni su i neprijateljski položaji na samoj obali rijeke. Morate shvatiti da položaji neprijatelja nisu samo rovovi, već i obične kuće civila u kojima su živjeli", rekao je Pidlisni.

Ruske jedinice koje su bile u opasnosti možda nisu bile upozorene, vjerojatno da bi se sačuvao element iznenađenja, rekao je Pidlisni.


Zelenski: Bit će velikih problema s pitkom vodom u cijeloj regiji - i tamo gdje nema poplava

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će "35 do 70 gradova biti potopljeno" duž rijeke Dnjipro nakon dizanja u zrak brane Nova Kahovka.

Također je rekao da bi moglo biti problema s pristupom čistoj pitkoj vodi.

"Bit će velikih problema s pitkom vodom čak i tamo gdje nema poplava. U cijeloj regiji", rekao je.


Istočno krilo NATO-a očekuje unaprjeđenje veza s Ukrajinom do summita u Vilniusu

Zemlje članice istočnog krila NATO-a očekuju da će samit saveza u Vilniusu u srpnju postaviti Ukrajinu na jasniji put prema članstvu, jednom kad rat s Rusijom završi, objavljeno je na samitu istočnih članica u Bratislavi u utorak.

NATO saveznici su se prepirali po pitanju brzine eventualnog pristupa Ukrajine NATO-u, a sam Kijev priznaje da do toga ne može doći dok rat s Rusijom ne završi.

Predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s europskim čelnicima prošli tjedan u Moldaviji dok je pozivao NATO da obeća sigurnosne garancije ako članstvo još nije moguće.

Predsjednici istočnih zemalja NATO saveza, od kojih većina graniči s Ukrajinom ili Rusijom, sastali su se u utorak s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom, u znak daljnje podrške Ukrajini u približavanju NATO-u.

"Učvršćujemo odnose s Ukrajinom u smislu konkretne praktične pomoći, ali i u zbližavanju odnosa s Ukrajinom", rekla je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, domaćin samita, na konferenciji za medije.

"Ne smatramo ovo širenjem ili zadiranjem NATO-a prema Rusiji", dodala je, rekavši da će inzistirati na davanju garancija NATO članicama da Rusija neće apsorbirati zemlje na svojim granicama.

Zemlje na istočnom krilu NATO-a, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka - još poznate kao Bukureštanska devetorka - najgorljivije podržavaju Ukrajinu.

Neke NATO članice, međutim, boje se da bi nagli korak mogao dovesti savez bliže izravnoj konfrontaciji s Rusijom, a mađarska predsjednica Katalin Novak upozorila je protiv davanja "nerealnih obećanja".

"Očekujemo da ćemo u Vilniusu podići na novu razinu naše odnose s Ukrajinom, i pokrenuti novu političku stazu koja će voditi do ukrajinskog članstva u NATO, jednom kad to uvjeti dopuste", priopćila je Bukureštanska devetorka.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda, koji će biti domaćin samita u Vilniusu, rekao je novinarima i da dok devet zemalja jedinstveno podupiru ukrajinsko članstvo u NATO-u, dobivanje podrške od drugih NATO saveznika je "problematično".

"Još uvijek ne vidimo u kojem će smjeru ovo otići", rekao je.

"Tijekom nadolazećih tjedana moramo pronaći način da učinimo veliki korak naprijed i da ne razočaramo očekivanja Ukrajine i njezinih pristaša."

"Neće biti dovoljno još jednom ponoviti da su vrata NATO-a otvorena", dodao je.


Šef američke vojske: Ukrajina je dobro pripremljena za protuofenzivu

Načelnik Združenog stožera general Mark Milley, kaže da je, iako se malo zaključaka može izvući iz porasta borbi u Ukrajini, Ukrajina "dobro pripremljena" za nastavak bitke protiv ruske invazije.

No, također upozorava da će rat biti "dug".

Milley je dao izjavu za AP na američkom groblju u Normandiji u Francuskoj, posljednjem počivalištu gotovo 9400 vojnika koji su poginuli prije 79 godina tijekom savezničke invazije na ‘Dan D‘ 6. lipnja 1944.

Rekao je da je na Ukrajini da objavi je li njezina protuofenzivna kampanja službeno započela, ali istaknuo je da su ukrajinske snage spremne za borbu.

"Postoje aktivnosti diljem Ukrajine pod ruskom okupacijom i borbe su se pojačale. Naša je procjena da je ukrajinska vojska dobro pripremljena za sve što će činiti. Oni biraju hoće li se boriti napadački ili obrambeno, dobro su pripremljeni", rekao je.

Kako vrijeme bude prolazilo, kaže on, borbe će se mijenjati.

"Poput bitke za Normandiju ili bilo koje druge velike bitke, ratovanje je davanje i primanje. Bit će dana kada ćete vidjeti puno aktivnosti, a bit će dana kada ćete vidjeti vrlo malo aktivnosti. Bit će napadačkih i obrambenih akcija. Dakle, ovo će biti dosta dugo borba naprijed-natrag".


Lavrov ponovno upozorava: F-16 bi značili esakalaciju, neki mogu nositi nuklearno oružje

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je upozorio na "eskalaciju" rata u Ukrajini ako zapadni saveznici isporuče borbene zrakoplove F-16 kijevu.

"Moramo imati na umu da jedna od modifikacija F-16 može nositi nuklearno oružje", rekao je on u utorak u govoru u vojnoj bazi u Dušanbeu u Tadžikistanu, prenosi Guardian agenciju Reuters.

"Ako to ne razumiju, onda su kao vojni stratezi i planeri bezvrijedni".


U poplavi nakon kolapsa brane uginulo 300 životinja

Zoološki vrt koji se nalazi na obali rijeke Dnjipro rekao je da je 300 njihovih životinja ubijeno kada je ZOO poplavljen nakon kolapsa brane.

Zoološki vrt Kazkova Dibrova obavijest o njihovom gubitku objavio je na Facebooku.

"Vrt je bio miniran i bilo je nemoguće evakuirati životinje", rečeno je. "Pokušavali smo ih spasiti. Svaki dan, pod vatrom, dva su radnika riskirala živote kako bi išla u Dibrovu hraniti životinje", navedeno je u objavi.

"Sada je Rusija sve uništila. Duša nam se kida od boli".


Rusko ministarstvo financija: ‘Smanjili smo deficit‘; Ključni prihodi od nafte i plina manji su za 50 posto

Rusija je u svibnju zabilježila blagi proračunski suficit, što joj je omogućilo smanjenje deficita u prvih pet mjeseci ove godine na 3,41 bilijun rubalja (41,9 milijardi dolara), dok je mjesečna potrošnja usporila, objavilo je u utorak rusko ministarstvo financija.

Više pročitajte OVDJE.


EU mobilizira potporu za pomoć Ukrajini nakon rušenja brane

Europska unija mobilizira potporu za pomoć Ukrajini nakon rušenja brane Nova Kahovka, rekla je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, opisujući rušenje kao "nečuveni napad" Rusije.


Bijela kuća još procjenjuje je li napad na branu ratni zločin: ‘Ne znamo što se dogodilo‘

John Kirby, koordinator za strateške komunikacije prin američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost govorio je u Bijeloj kući i rekao da SAD "procjenjuje" napad na branu Nova Kahovka.

Upita je smatra li administracija Joea Bidena rušenje brane ratnim zločinom.

"Nisam odlučan danas o tome razgovarati. Samo bih rekao da još uvijek pokušavamo procijeniti što se ovdje dogodilo, ali Rusi su ilegalno preuzeli tu branu u akumulacijskom jezeru prije mnogo mjeseci i bila je pod okupacijom kada se dogodila ova eksplozija. Vrlo je jasno da namjerno uništavanje civilne infrastrukture nije dopušteno ratnim zakonima, a u dodatnom protokolu uz Ženevsku konvenciju koji su sami Rusi potpisali, uništavanje civilne infrastrukture, poput brana, jasno je artikulirano kršenjima tog pravila. No, opet, nismo donijeli odluku. Još uvijek razgovaramo s Ukrajincima", rekao je Kirby.

Bijela kuća pomno prati posljedice rušenja brane. Kirby kaže da Sjedinjene Države istražuju izvješća o tome što je moglo uzrokovati kolaps, ali je jasno dao do znanja da "ne možemo uvjerljivo reći što se dogodilo u ovom trenutku".


Šojgu: Ruske snage odbile ukrajinsku protuofenzivu

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da su njegove snage odbile prva tri dana ukrajinske protuofenzive te ubile ili ranile više od 3700 ukrajinskih vojnika.

Šojgu je u neuobičajenom potezu sam pročitao izjavu umjesto glasnogovornika ministarstva. "U posljednja tri dana ukrajinski režim pokrenuo je dugo najavljivanu ofenzivu na različitim sektorima fronta", rekao je Šojgu.

"Pokušaji ofenzive su odbijeni, neprijatelj je zaustavljen", dodao je. "Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, ali je pretrpio značajne i neusporedive gubitke", rekao je ruski ministar.

Šojgu je rekao da je Ukrajina pretrpjela 3715 žrtava u tri dana i da je izgubila 52 tenka i 207 oklopnih vozila, ali nije iznio nikakve dokaze za iznesene tvrdnje.

Dodao je da je u odbijanju ukrajinske ofenzive ubijen 71 ruski vojnik, ranjeno njih 210 i da je Rusija izgubila 15 tenkova i devet oklopnih vozila.

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev da komentira i obično ne objavljuje informacije o svojim žrtvama, ali je ranije iznosila visoke procjene ruskih gubitaka.


Washington Post: Obavještajni podaci upućuju na Ruse kao krivce za rušenje brane

Američka vlada ima obavještajne podatke koji pokazuju da Rusija stoji iza dizanja u zrak brane Nova Kahovka, prema riječima dvojice američkih i jednog zapadnog dužnosnika, javlja NBC. Više doznajte OVDJE.


Hrvatski nuklearni fizičar: Nuklearka nije ugrožena, ali Krim jest

Rušenje brane Kahovka nije prijetnja sigurnosti nuklearne elektrane Zaporižja, tvrdi dr. Tonči Tadić, nuklearni fizičar Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. On kaže da prava opasnost prijeti Krimu i otkriva što bi jedino moglo ugroziti nuklearku. Više doznajte OVDJE.


SAD imao dojavu da Ukrajina planira napasti Sjeverni tok dobile tri mjeseca prije?

The Washington Post objavio je u utorak da su Sjedinjene Američke Države dojavu da Ukrajina planira napasti plinovod Sjeverni tok dobile tri mjeseca prije nego što je plinovod napadnut. Više doznajte OVDJE.


Ruski okupator tvrdi da je u Novoj Kahovki sve normalno, kadar iza njegovih leđa pokazuje suprotno

Vladimir Vasiljevič Saldo, čelnik Hersonske oblasti otkad ju je 26. travnja 2022. ilegalno aneksirala Rusija, rekao je za lokalne ruske medije da je u Novoj Kahovki i gradovima koji se nalaze nizvodno od oštećene hidroelektrane Kahovka na rijeci Dnjipru situacija normalna te da život teče kao i inače, svojom uobičajenom svakodnevicom. No, iza njegovih leđa se kroz prozor vidi posve suprotna sliku. Snimku pogledajte OVDJE.


Ursula von der Leyen: Rusija će morati platiti za ratne zločine

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, na Twitteru je navela da će Rusija morati "platiti za ratne zločine počinjene u Ukrajini".

Ona je uništenje brane Nova Kakhovka nazvala "nečuvenim napadom na civilnu infrastrukturu (koji] dovodi u opasnost tisuće ljudi u regiji Herson".


Zelenski: Rušenje brane neće spriječiti protuofenzivu

Probijanje brane Kahovka neće utjecati na ukrajinsku težnju da ponovno osvoji vlastiti teritorij, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Glavni zaključak je da je eksplozija bila namjerna, ali neprijatelj je djelovao kaotično jer je dopustio da njihova oprema bude poplavljena", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Istovremeno, pucanje brane neće imati nikakvog utjecaja na sposobnost Ukrajine da povrati vlastiti teritorij".

S druge strane, Rusija optužuje Ukrajinu za granatiranje brane, no stručnjaci kažu da je to malo vjerojatno.


Šef UN-a: Uništenje brane je ‘posljedica‘ ruske invazije na Ukrajinu

Ujedinjeni narodi nemaju nikakve neovisne informacije o uništenju ukrajinske brane, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak, opisavši taj događaj "još jednom razornom posljedicom ruske invazije na Ukrajinu".

"Napadi na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu moraju prestati. Moramo djelovati kako bismo osigurali odgovornost te poštivanje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Guterrees novinarima.

Voda je prodrla kroz masivnu branu na rijeci Dnjepar koja razdvaja ruske i ukrajinske snage u južnoj Ukrajini i poplavila dio ratne zone te natjerala mještane na bijeg.

image

Antonio Guterres

Fabrice Coffrini/Afp

I Ukrajina i Rusija zatražile su Vijeće sigurnosti UN-a da održi raspravu o uništenju brane. Ukrajina je optužila Rusiju za "ekološki i tehnološki teroristički čin", dok je Rusija opisala događaj kao "sabotažu koji je izvela Ukrajina", prema zahtjevima obje strane koje je Reuters dobio na uvid.

Guterres je uništenje brane opisao kao "monumentalnu humanitarnu, ekonomsku i ekološku katastrofu".

"Najmanje 16.000 ljudi već je izgubilo svoje domove i ugrožene su zalihe sigurne i čiste pitke vode za tisuće drugih", rekao je Gutteres i dodao da UN s Ukrajinom koordinira slanje pomoći, što uključuje pitku vodu i tablete za pročišćavanje vode.


Ukrajinci: Branu je u zrak dignula ruska 205. motorizirana strijeljačka brigada

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, imenovao je rusku jedinicu za koju tvrdi da je digla u zrak branu Kahovka.

On tvrdi je da je branu digla u zrak ruska 205. motorizirana strijeljačka brigada.

U komentaru za ukrajinsku novinsku kuću Liga, ustvrdio je da su pripadnici brigade bili stacionirani u elektrani u blizini Nove Kahovke pod ruskom okupacijom i kontrolirali postrojenje.


Ukrajina evakuira 17.000 ljudi

Više od 17.000 ljudi evakuirano je iz poplavljenih područja nakon što je djelomično uništena brana hidroelektrane Kahovka, rekao je ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin.

"Više od 40.000 ljudi je u opasnosti od poplava", dodao je. Također je rekao da bi trebalo evakuirati još 25.000 ljudi na strani rijeke Dnjipro koju su okupirali Rusi.


Satelitske slike pokazuju da je brana Nova Kahovka oštećena nekoliko dana prije urušavanja

Brana Nova Kahovka u južnoj Ukrajini oštećena je samo nekoliko dana prije nego što je pretrpjela veliki strukturalni kolaps u kasnim večernjim satima ponedjeljka ili ranim jutarnjim satima u utorak, otkriva analiza CNN-a.

image

Maxarova satelitska snimka brane

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

CNN ne može neovisno potvrditi je li oštećenje cestovnog mosta imalo ulogu u urušavanju brane ili je uništena u namjernom napadu jedne od zaraćenih strana.

Satelitske snimke Maxara pokazuju da je cestovni most koji je vodio preko brane bio netaknut 28. svibnja, ali fotografije od ponedjeljka pokazuju da dio istog mosta nedostaje. Analiza satelitskih snimaka niže rezolucije sugerira da se gubitak dijela mosta dogodio između 1. i 2. lipnja.

image

Maxarova satelitska snimka brane

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Član Putinove stranke: ‘Rušenje brane je ratni zločlin, ali to nismo napravili mi‘

Jevgenij Popov, član Putinove stranke Ujedinjena Rusija, priznao je da je današnje probijanje brane u Ukrajini ratni zločin, ali negira da je njegova zemlja umiješana u to.

Ovaj zastupnik u ruskom parlamentu rekao je za BBC Radio 4 da će Ukrajina "profitirati" od štete na brani i dodao da Rusija evakuira 22.000 ljudi iz tog područja.

Upitan bi li prihvatio da je Rusija, ako se dokaže da iza napada stoji, počinila ratni zločin, rekao je: "Siguran sam da je ovaj ratni zločin napravio ukrajinski režim, Zelenski".

"Mi ne trebamo to raditi. Ne napadamo civilnu infrastrukturu.... Naravno, ukrajinski režim će biti procesuiran za ovaj ratni zločin".

Dodao je da su "naši civili u nevolji", ukazujući na broj ljudi koji se evakuiraju.

image

Maxarova satelitska snimka brane

-/Afp
image

Maxarova satelitska snimka brane

Afp

Ukrajina: Najmanje 150 tona motornog ulja izlilo se u rijeku Dnjepar

Eksplozija brane Kahovka u južnoj Ukrajini uzrokovala je izlijevanje najmanje 150 tona motornog ulja u rijeku Dnjepar, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Prijeti izlijevanje još 300 tona u plovni put, rečeno je na marginama sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je sazvao predsjednik Volodimir Zelenski.

Guverner regije Herson Oleksandr Prokudin rekao je da je osam sela potpuno ili djelomično poplavljeno i da se 16.000 ljudi nalazi u opasnoj zoni.

Ugroženo je oko 80 naselja na tom području, gdje se vode i borbe.

također, problem je da voda prekrila minirana područja i nosi mine prema područjima gdje su civili.

Fotografije iz zraka iz regionalnog glavnog grada Hersona koji je pod kontrolom Ukrajine snimile su mnoge kuće u četvrti Korabel pod vodom.

Ukrajina krivi Rusiju za uništenje brane. No poplavljen je i grad Nova Kahovka na južnoj obali Dnjepra koji je pod ruskom kontrolom. Rusija je optužila ukrajinske sabotere.

Ruske vlasti u okupiranoj južnoj Ukrajini proglasile su u utorak izvanredno stanje nakon jutarnje eksplozije u kojoj je uništena velika brana na rijeci Dnjepar i obližnja hidroelektrana.

Eksplozija je jedan od najznačajnijih pojedinačnih incidenata u posljednjih nekoliko mjeseci rata u Ukrajini i strahuje se od raširenih poplava stambenih područja, ekološke štete i prekida opskrbe električnom energijom.


Oštećenja na brani Nova Kahovka ‘možda nisu tako velika‘

Oštećenja na brani Nova Kahovka možda i nisu tako velika kao što se isprva činilo, kaže vojni analitičar Michael Clarke za Sky News. To je, kaže, zato što je ‘oštećen samo gornji dio‘.

‘Dakle, brana očito nije probijena, samo je oštećena. I tako će akumulacija pasti na razinu oštećenja. No vjerojatno će se kasnije vratiti na normalnih četiri ili pet metara (sa šest metara), što je u smislu rezervoara ogromna količina vode.‘

Govoreći o značaju navodnog napada, Clarke je rekao kako se nedvojbeno radi o ratnom zločinu.

‘I ako ste se pitali, da - to je ratni zločin. Apsolutno je ratni zločin‘, rekao je i citirao članak 56. Dodatnog protokola Ženevske konvencije iz 1977. koji kaže: ‘Radovi ili instalacije koje sadrže opasne sile, poput brana, nasipa i nuklearnih električnih elektrana, ne smiju biti predmet napada, čak ni ako su ti objekti vojni ciljevi.‘

‘Dakle, nedvojbeno je ovo kršenje Ženevske konvencije, tko god da je odgovoran‘, rekao je Clarke.


‘Ako prođe po planu, možemo dignuti u zrak sve jeb*** brane na Dnjepru‘

Ruski vojni blogeri i drugi ratni jastrebovi komentiraju kako je rušenje brane ili ukrajinska diverzija ili pak taktika s ciljem uklanjanja ruske obrane na lijevoj obali rijeke Dnjepar prije njihove protuofenzive.

Igor Girkin, bivši vođa ruskih posredničkih snaga u istočnoj Ukrajini, napisao je na svom popularnom blogu Telegram da bi uništenje brane mogao odnijeti ruske snage na lijevoj (istočnoj) obali Dnjepra ispod Nove Kahovke.

‘To bi također ‘odnijelo‘ sve naše obrambene utvrde, sva minska polja, sva skladišta sa streljivom bila bi potopljena, uništila bi potpuno ili djelomično svu imovinu koju nisu uspjeli spakirati i otpremiti (i toga bilo bi prilično, nažalost).”

Iako često dolaze u sukob s vojskom, čini se da je većina blogera sada podržala Kremljevu teoriju o "namjernoj sabotaži s ukrajinske strane", kako je to ustvrdio glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Međutim, ima i onih koji se ne slažu. U videu, Jegor Guzenko, popularni komentator koji se borio u ratu, široko se nasmiješio rekavši da je mnogo puta ranije predvidio da će brana na kraju postati meta.

"Neću reći tko je digao u zrak", rekao je. "Ali s taktičke točke gledišta, Ukrajinci mogu zaboraviti na ofenzivu u smjeru Hersona."

"Ako evakuacija ruskog vojnog osoblja prođe dobro i bez gubitaka, onda možemo dignuti u zrak sve jebene brane na rijeci Dnjepar, ako nam to jebeno odgovara."


Ruska vojska ubila Wagnerovce

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin tvrdi da su ruske državne snage upotrijebile ‘namjernu smrtonosnu silu protiv Wagnerovih jedinica‘ i ubile neke od njegovih plaćenika.

Britansko Ministarstvo obrane (MoD) u svom izvješću nazvalo je to svađom "neviđene razine".

Wagner je također vjerojatno pritvorio zapovjednika brigade ruske vojske nakon svađe, tvrdi britansko Ministarstvo obrane.

U najnovijim obavještajnim podacima ministarstvo ističe da je većina Wagnerovih snaga povučena iz Bahmuta. Ali Rusija se uvelike oslanjala na plaćenike da preuzmu grad od Ukrajine posljednjih mjeseci.

Britanski obavještajci također su sugerirali hoće li ili ne Wagnerova grupa nastaviti slijediti ruske naredbe u nadolazećim mjesecima što bi moglo biti ključno za rat, budući da su ruske rezerve iscrpljene.

Dodaje se da je u posljednjih 48 sati došlo do "znatnog povećanja" borbi u nekoliko područja na fronti "uključujući ona koja su bila relativno mirna nekoliko mjeseci".


‘Nuklearka nije u opasnosti‘

Britanski medijski centar za znanost umanjio je značaj komplikacija s nuklearnom elektranom Zaporižja.

"Nuklearna elektrana nalazi se uzvodno od brane Kahovka koja je upravo raznesena i stoga neće biti poplavljena. Svih šest reaktora u elektrani zatvoreno je više od osam mjeseci, što znači da će njihove potrebe za rashladnom vodom biti samo mali dio onoga što im je bilo potrebno dok su radile‘, kazao je profesor Philip Thomas, gostujući akademski profesor na Sveučilištu u Bristolu.

"Inženjeri na gradilištu trebali bi se moći nositi s niskim razinama vode u akumulacijskom jezeru Kahovka. U ovom trenutku ne bi trebalo biti zabrinutosti za sigurnost nuklearne elektrane", dodao je.


Ukrajina zbog brane Kahovka poziva na okupljanje UN-ovog Vijeća sigurnosti

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o, kako su rekli, ruskom "terorističkom činu protiv ukrajinske kritične infrastrukture" na brani Nova Kahovka.

U priopćenju, ministarstvo je također pozvalo upravni odbor UN-ove agencije za atomsku energiju da raspravlja o incidentu i zatražilo nove sankcije Rusiji od G7 i EU-a, s posebnim naglaskom na rusku raketnu industriju i nuklearni sektor.

Ministarstvo je također pozvalo EU da aktivira svoj mehanizam civilne zaštite koji može pružiti pomoć onima kojima je potrebna nakon prirodne katastrofe ili katastrofe izazvane ljudskim djelovanjem.


Grossi o utjecaju na nuklearku

Šef UN-ove agencije za atomsku energiju, Rafael Grossi, dao je izjavu o uništenju brane Nova Kahovka i njezinom mogućem utjecaju na sigurnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja (ZNPP).

Rekao je da će najveću europsku nuklearku obići sljedeći tjedan te je pozvao obje strane u sukobu da ne poduzimaju ništa čime bi se dodatno ugrozila sigurnost u postrojenju, skrećući posebnu pozornost na bazen za hlađenje.

‘Osoblje IAEA-e na licu mjesta obaviješteno je da oštećenje brane Nova Kahovka trenutno dovodi do smanjenja visine akumulacije za oko 5 cm/sat. Glavni vod rashladne vode dovodi se iz rezervoara i pumpa kroz kanale u blizini termoelektrane do lokacije. Procjenjuje se da bi voda ovom trasom trebala trajati nekoliko dana.

image

Nuklearka Zaporižja

/Twitter

Voda u akumulaciji je u 8 sati ujutro bila na oko 16,4 metra. Ako padne ispod 12,7 metara, više se ne može pumpati.

ZNPP ulaže sve napore da upumpa što više vode u svoje rashladne kanale i povezane sustave. Osim toga, u ZNPP-u se zaustavljaju neesencijalni potrošači vode kako bi se smanjila potrošnja vode.

Uprava ZNPP-a razmatra daljnje mjere koje treba provesti‘, izvijetio je Grossi.

Postoji niz alternativnih izvora vode.

‘Glavni je veliki bazen za hlađenje pored lokacije koji je projektom postavljen iznad visine rezervoara. Budući da su reaktori bili ugašeni mjesecima, procjenjuje se da će ovaj bazen biti dovoljan za opskrbu vodom za hlađenje nekoliko mjeseci. Agencija će to potvrditi vrlo brzo.

Stoga je od ključne važnosti da ovaj rashladni bazen ostane netaknut. Ne smije se učiniti ništa što bi potencijalno narušilo njegov integritet. Pozivam sve strane da osiguraju da se ništa ne učini što bi to potkopalo.

Moj odlazak u ZNPP sljedeći tjedan bio je planiran i sada je neophodan. Ići ću‘, kazao je.


Razina vode u Novoj Kahovki porasla za više od 10 metara

Razina vode u Novoj Kahovki porasla je za više od 10 metara nakon što je eksplozija probila veliku branu u gradu u noći na utorak, objavila je ruska državna novinska agencija TASS pozivajući se na lokalne vlasti koje podržava Rusija.

RIA, još jedna ruska državna novinska agencija, prenijela je lokalne dužnosnike po kojima je počela evakuacija u nizu naselja u okrugu Nova Kahovka.

Razina vode u gradu neposredno uz probijenu branu mogla bi porasti do 12 metara, rekao je u utorak proruski gradonačelnik Vladimir Leontjev, u izjavi objavljenoj na Telegramu.

Vlasti su priopćile kako se očekuje da će razina vode u gradu rasti sljedeća 72 sata.

Polovica raspona brane uništena je, a struktura se nastavlja urušavati nakon noćnih udara na nju, izvijestila je u utorak agencija TASS pozivajući se na hitne službe. Ruski mediji prenose, pozivajući se na ruske izvore, da je uništena i hidrocentrala Kahovka.

Guverner Krima, kojeg podupire Rusija, rekao je u utorak da postoji rizik da bi razine vode u Sjevernokrimskom kanalu, koji prenosi svježu vodu na poluotok iz rijeke Dnjepar, mogle pasti nakon eksplozije u brani.

U izjavi za Telegram, Sergej Aksjonov je rekao da Krim trenutno ima dovoljne rezerve vode, a da će razina rizika biti jasna u narednim danima.

Krim uvelike ovisi o vodi iz kanala, koji nosi vodu iz rijeke Dnjepar, uzvodno od brane.

Ukrajina je blokirala kanal nakon što je Rusija anektirala Krim 2014.

Blokada je dovela do akutne nestašice vode na poluotoku koja je prestala tek nakon što su ruske snage zauzele kanal u ožujku 2022. Opširnije pročitajte OVDJE.


Britanske obavještajne službe: ‘Znatno jačanje‘ borbi u Ukrajini

Britansko ministarstvo obrane u utorak je izvijestilo o "znatnom jačanju borbi na brojnim sektorima fronta" u Ukrajini u proteklih 48 sati.

To uključuje "ona bojišta koja su bila relativno tiha nekoliko mjeseci", navodi se na Twitteru, u dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka o ratu u Ukrajini.

U priopćenju se ne navode detalji niti se procjenjuje jesu li borbe povezane s očekivanom ukrajinskom protuofenzivom protiv ruskih snaga koje su okupirale velike dijelove zemlje.

Ministarstvo je također izvijestilo da je spor između ruskih plaćeničkih snaga Wagner i ruske vojske dosegao "neviđenu razinu".

"Prvi put, vlasnik Wagnera Jevgenij Prigožin ustvrdio je da je vojska namjerno upotrijebila smrtonosnu silu protiv jedinica Wagnera. Nakon svađe, Wagner je vjerojatno pritvorio zapovjednika brigade ruske vojske", navodi se.

Lokalne ruske vlasti u ruskoj regiji Belgorod objavile su u utorak da je okrug Šebekino granatiran.

U porukama putem društvenih mreža stanovnici su upozoreni da se sklone u podrume.

Regija Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, zadnjih se tjedana više puta našla na meti napada.


Ruske lokalne vlasti: Razina vode porasla pet metara nakon eksplozije brane

Razina vode oko brane Nove Kahovke u južnoj Ukrajini, koja je dignuta u zrak tijekom noći, porasla je pet metara, a nekoliko nizvodnih otoka već je potpuno poplavljeno, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na lokalne vlasti.

Za sada je 22.000 ljudi koji žive u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson u opasnosti od poplava nakon eksplozije na brani, rekao je u utorak proruski upravitelj regije, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal odvojeno je rekao da je do 80 naselja u opasnosti od poplave nakon što je oštećena brana.

Proruski dužnosnik u gradu Novoj Kahovki rekao je da su stanovnici oko 300 kuća evakuirani nakon što je probijena obližnja brana.

TASS je također citirao ruskog gradonačelnika Nove Kahovke Vladimira Leontjeva koji je rekao da je dio grada isključen iz opskrbe strujom iz sigurnosnih razloga.

Ruski dužnosnik u ukrajinskom gradu Novoj Kahovki rekao je u utorak da će vjerojatno biti nemoguće popraviti branu nakon što je eksplozija probila rupu u strukturi.

U komentarima za rusku državnu televiziju, Vladimir Leontev je rekao da je šteta na brani rezultat niza ukrajinskih udara, prenosi britanska agencija Reuters.

Hidroelektrana Kahovka "potpuno je uništena" i ne može se obnoviti nakon detonacije unutar strojarnice, priopćila je u utorak ukrajinska državna hidroelektrana.

Ruska državna tvrtka za nuklearnu energiju Rosatom priopćila je u utorak da nema prijetnje nuklearnoj elektrani Zaporižji koja je na teritoriju pod ruskom okupacijom, nakon što je probijena obližnja brana.

Direktor nuklearne elektrane Zaporižja, koju Rusija drži od ožujka 2022., odvojeno je rekao da nema rizika za sigurnost postrojenja u izjavi na Telegramu.

Eksplozije na brani iz sovjetske ere u dijelu južne Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom u utorak su izazvale poplave širom ratne zone, prema ukrajinskim i ruskim snagama koje se međusobno optužuju za dizanje u zrak brane.

Nepotvrđeni videosnimci na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kahovke. Drugi video snimci pokazuju kako voda nadire kroz ostatke brane, dok su ljudi izražavali šok.

Brana visoka 30 metara i duga 3,2 km, koja ima količinu vode kao Veliko slano jezero u američkoj saveznoj državi Utah, izgrađena je 1956. godine na rijeci Dnipro u sklopu hidroelektrane Kahovke.

Također opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., te nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je također pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage digle branu u zrak, dok su ruski izvori okrivili Ukrajinu.

Ruske novinske agencije objavile su da je brana, koju kontroliraju ruske snage, uništena u granatiranju. Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani izvor, prenijela je da je brana pogođena iz raketnog bacača Olkha.

Ruski čelnik regije Herson rekao je da je počela evakuacija u blizini brane i da će voda dosegnuti kritičnu razinu u roku od pet sati.

Regionalni glavni grad Herson, koji je Ukrajina oslobodila, također bi mogao biti ugrožen, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u utorak da rusko uništavanje brane potvrđuje da moskovske snage "moraju biti protjerane" iz cijele Ukrajine.

"Ruski teroristi. Uništavanje brane hidroelektrane Kahovke samo potvrđuje za cijeli svijet da moraju biti protjerani iz svakog kutka ukrajinske zemlje", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Niti jedan metar im ne treba ostaviti jer svaki metar koriste za teror".


Herson pod vodom

Herson je već poplavljen, a vrhunac vodenog vala očekuje se za nešto više od sat vremena, oko 11 sati po lokalnom vremenu, objavio je na Twitteru predsjednik Kijevske škole ekonomije i bivši ministar gospodarskog razvoja Timofij Milovanov.

U tijeku je evakuacija oko 16.000 ljudi koji su pogođeni poplavom nakon što su Rusi raznijeli branu Kahovku.

Milovanov napominje kako je situacija vjerojatno i gora na lijevoj strani obale koju drže okupatori.

‘Bit će jače pogođena, a komunikacija je ograničena‘, navodi Milovanov uz snimku poplavljenog Hersona.


Najviši sud UN-a raspravljat će o tužbi Ukrajine protiv ruske agresije

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu saslušat će tužbu koju je Ukrajina pokrenula protiv ruske agresije u istočnoj Ukrajini, u pravnom postupku koji bi trebao započeti u utorak.

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije 2017., mnogo prije sadašnjeg rata, zbog podrške proruskim pobunjenicima u regiji Donbas i ugnjetavanja neruskog stanovništva na Krimu.

Sudski postupak sada počinje u kontekstu sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu prije 16 mjeseci.

Kijev optužuje Rusiju da oružjem i novcem podupire separatiste u Donbasu i time krši Međunarodnu konvenciju o suzbijanju financiranja terorizma koju su donijeli Ujedinjeni narodi.

Moskva odbacuje te optužbe.

Ukrajina bi prva trebala iznijeti dokaze u utorak. U četvrtak će pravni zastupnici Rusije izlagati.

Odluke ICJ-a su pravno obvezujuće.


Južna Ukrajina: Nakon eksplozija na velikoj brani voda počela nadirati

Eksplozije na brani iz sovjetske ere u dijelu južne Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom u utorak su izazvale poplave širom ratne zone, prema ukrajinskim i ruskim snagama koje se međusobno optužuju za dizanje u zrak brane.

Nepotvrđeni videosnimci na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kahovke. Drugi video snimci pokazuju kako voda nadire kroz ostatke brane, dok su ljudi izražavali šok.

"Rusko uništenje brane predstavlja "ekocid", ali nacionalni i regionalni dužnosnici rade na osiguranju lokalnog stanovništva", rekao je u utorak šef ukrajinske predsjedničke administracije.

Andrij Jermak je na Telegramu napisao da ruske akcije također predstavljaju prijetnju za obližnju nuklearnu elektranu Zaporižja, ne navodeći detalje.

Brana visoka 30 metara i duga 3,2 km, koja ima količinu vode kao Veliko slano jezero u američkoj saveznoj državi Utah, izgrađena je 1956. godine na rijeci Dnipro u sklopu hidroelektrane Kahovke.

Također opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., te nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je također pod ruskom kontrolom.

Dužnosnici koje je postavila Rusija rekli su da nuklearnoj elektrani Zaporižji, najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi, još uvijek ne prijeti opasnost od rušenja brane.

Nuklearna elektrana vodu za hlađenje dobiva iz rezervoara.

Ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage digle branu u zrak, dok su ruski izvori okrivili Ukrajinu.

"Ruske okupacijske snage digle su u zrak Kahovku", objavilo je u utorak južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga na svojoj Facebook stranici.

"Opseg razaranja, brzina i količina vode, te vjerojatna područja plavljenja se razjašnjavaju."

Ruske novinske agencije objavile su da je brana, koju kontroliraju ruske snage, uništena u granatiranju, dok je ruski dužnosnik rekao da je to bio teroristički napad što je pojam kojim Rusi opisuju napad iz Ukrajine.

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani izvor, prenijela je da je brana pogođena iz raketnog bacača Olkha.

Ruski čelnik regije Herson rekao je da je počela evakuacija u blizini brane i da će voda dosegnuti kritičnu razinu u roku od pet sati.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje ni s jedne strane.

Nije jasno kako će poplave utjecati na dugo planiranu protuofenzivu Ukrajine protiv ruskih snaga koje su ukopane diljem južne i istočne Ukrajine.


Zelenski: ‘Treba ih istjerati iz svakog kutka ukrajinske zemlje‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održat će hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon uništenja brane kod Hersona. Oglasio se na Twitteru.

- Ruski teroristi. Uništenje brane hidroelektrane Kahovka samo je dalo cijelom svijetu potvrdu da ih treba istjerati iz svakog kutka ukrajinske zemlje. Ne treba im ostaviti niti jedan metar jer oni svaki metar koriste za teror. Sigurnost će vratiti samo pobjeda Ukrajine. A ta pobjeda će doći. Ukrajinu teroristi neće moći zaustaviti ni vodom, ni projektilima, ni ničim drugim.

Sve službe rade. Sazvao sam Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu. Molimo da širite samo službene i provjerene informacije, napisao je Zelenski.

image

Brana Nova Khahovka

-/Afp
image

Brana Nova Khahovka

-/Afp
image

Brana Nova Khahovka

-/Afp
image

Brana Nova Khahovka

-/Afp

Uništena brana kod Hersona, objavljene i snimke

Ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo izvijestilo je rano jutros da su ruske snage digle u zrak hidroelektranu Kahovka. Na društvenim mrežama dijele se snimke navodne eksplozije te vodene mase koja se prelijeva preko ostataka brane.

Rusi su isprva nijekali izvješća da bi priznali da je oštećen gornji dio hidroelektrane. Opširnije pročitajte OVDJE.


ISW: Kadirov izrazio spremnost da njegovi vojici brane Belgorod

Vođa Čečena Ramzan Kadirov objavio je da su čečenske snage u potpunosti spremne za zaštitu od potencijalnih napada u regiji Belgorod, a na taj način vjerojatno želi da njegove trupe budu izvan aktivnih borbi u Ukrajini, navodi u najnovijoj analizi Institut za proučavanje rata (ISW).

Navode kako je u ponedjeljak Kadirov objavio da zapovijeda kontingentom od 70.000 čečenskih vojnika koji služe unutar ruske vojske u nepoznatim formacijama.

Kadirov je priznao da je ruski glavni zapovjednik, referirajući se na predsjednika Vladimira Putina, upućeniji u to pitanje, ali je želio sve podsjetiti na sposobnost čečenskih jedinica da se nose s ‘teroristima‘ koji bi se mogli infiltrirati u regiju Belgorod.

- Retorički zaokret Kadirova koji je ustvrdio da bi se čečenske snage mogle uključiti u rat u regiji Belgorod mogu sugerirati želju da se sačuvaju njegove snage od sudjelovanja u borbama na izazovnijim dijelovima bojišnice, navodi ISW.

ISW navodi kako u ovom trenutku ne može niti potvrditi niti negirati da je započela ukrajinska protuofenziva.

Navode ipak da ukrajinske snage vjerojatno ostvaruju ograničene uspjehe unatoč ruskom poricanju.

ISW u ovom trenutku neće pokušati procijeniti jesu li ti dobici dio širih protuofenzivnih operacija ili ne. Navode pak da je uočen porast borbenih aktivnosti u različitim sektorima prve crte, ali o namjeri, težini ili fokusu ukrajinskih protuofenzivnih operacija zasad ne žele spekulirati.


Eksplozije u Kijevu i Harkivu

Brojne eksplozije čule su se u Kijevu rano ujutro u utorak, tvrdi gradonačelnik Vitalij Kličko.

Putem Telegrama je poručio da su hitne i spasilačke službe upućene u okrug Darnytskyi, no zasad nema informacija o eventualnoj šteti ili žrtvama.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov tvrdi da su ruske snage gađale Harkiv s nekoliko projektila oko ponoći.

Dužnosnici ukrajinske prijestolnice rekli su da su sustavi protuzračne obrane oborili više od 20 ruskih krstarećih projektila, objavio je Reuters.

"Svi su oboreni, nije bilo pogodaka", istaknuo je čelnik kijevske vojne uprave Serhiy Popko, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters navodi kako nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Reutersovi svjedoci izvijestili su da su čuli nekoliko eksplozija koje su zvučale poput sustava protuzračne obrane. Grad je, inače, bio pod upozorenjima o zračnim napadima više od četiri sata, počevši ubrzo nakon ponoći u utorak.

Krhotine koje su padale pogodile su cestovne površine i oštetile dalekovode za trolejbus u kijevskom okrugu Desnianskyi, priopćila je vojska.


Prigožin o ruskim ‘pobjedama‘: ‘To je apsurdna znanstvena fantastika‘

Čelnik ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin odbacio je u utorak tvrdnje ruskog Ministarstva obrane po kojima su ruske trupe osujetile još jednu veliku ofenzivu Ukrajine u Donjecku uništivši im pritom vojnu opremu i nanijevši im ogromne gubitke u ljudstvu, rekavši da je to "apsurdna znanstvena fantastika".

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je, podsjećamo, da su njihove snage odbile drugu veliku ofenzivu Ukrajine u dva dana, uništivši, među ostalom vojnom opremom, osam borbenih tenkova Leopard, koje su Ukrajini isporučili zapadni saveznici, ali i 109 oklopnih vozila.

Također je navedeno da su ukupni ukrajinski gubici iznosili 1.500 vojnika.

Iz Kijeva nije bilo komentara o ruskim navodima, a Reuters nije uspio provjeriti vjerodostojnost tih podataka. Obje su strane, navodi Reuters, do sada često iznosile tvrdnje o međusobnom nanošenju teških ljudskih gubitaka koje nije bilo moguće neovisno potvrditi.

Prigožin, čija je Wagnerova grupa provela mjesece boreći se u Bakhmutu i koji ima sve lošije odnose s Moskvom, izrazio je sumnju na spomenute tvrdnje ruskog Ministarstva obrane.

"Za ubijanje tolikog broja ljudi treba dnevno osvojiti 150 kilometara (93 milje)", istaknuo je Prigožin na Telegram kanalu njegove službe za medije.

"Stoga vjerujem da je ovo jednostavno divlja i apsurdna znanstvena fantastika", rekao je Prigožin.

"Zbrajanje brojki koje je dostavilo ministarstvo impliciralo bi da smo "već pet puta uništili cijeli planet", dodao je sarkastično.

Prigožin se u posljednje vrijeme često sukobljava s moskovskom obrambenom vrhuškom oko vođenja ruske vojske, odnosno rata u Ukrajini i, kako kaže, nedovoljne podrške koju Kremlj pruža Wagnerovim vojnicima.

Rusija je, inače, u više navrata istaknula da su ukrajinske snage započele veliku ofenzivu u južnoj regiji Donjecka, iako je i dalje nejasno je li protuofenziva Ukrajine zaista i počela, navodi Reuters.

Ukrajinska je vojska, s druge strane, u ponedjeljak priopćila da nema informacija o velikoj ofenzivi za koju je Rusija rekla da je Kijev pokrenuo na pet točaka duž bojišnice u ukrajinskoj regiji Doneck.

Moskva je isto tako u ponedjeljak izvijestila kako je spriječila veliki ukrajinski napad u kojemu je sudjelovalo šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljuna na jugu ukrajinske regije Doneck.

"Nemamo takve informacije i ne komentiramo bilo kakve laži", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik glavnog stožera Ukrajinskih oružanih snaga na upit Reutersa.

Savjetnik predsjednik Volodimira Zelenskog upozorio je da ne treba vjerovati ruskim izvještajima o borbama u Ukrajini.

"Ruska novinska izvješća odavno su postala zaseban virtualni metasvemir", tvitao je Mihajlo Podoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:24