MRTVI KAPITALI

ULUPALI 330 MILIJUNA EURA U AERODROM PA NAPRASNO OTKAZALI OTVORENJE JER JE NEUPOTREBLJIV 'Shvatili smo da su vjetrovi na ovoj lokaciji presnažni'

 Screenshot: YouTube

Gotovo 4000 kilometara istočno od Rio de Janeira i 1950 kilometara zapadno od obale Namibije smjestio se malen, ali slavni otok Sveta Helena. Dugačak 16, a širok 8 kilometara, Sveta Helena dom je za 4255 osoba koje se i danas smatraju podanicima Njezinog veličanstva, kraljice Elizabete II.

Najpoznatiji stanovnik otoka bio je čuveni francuski general, kasnije i car Napoleon Bonaparte kojeg su britanske vlasti trajno zatočile na otoku nakon što ga je njihov general Wellington porazio kod Waterlooa. Napoleon je na otoku proveo posljednjih šest godina života, a neki povjesničari i danas tvrde da nije umro prirodnom smrću, nego je sustavno trovan.

Osim što je bila dom jednog od najvećih vojskovođa u povijesti, Sveta Helena je mjesto koje obiluje prirodnim ljepotama, ali čiji je turistički potencijal uglavnom neiskorišten zbog loše povezanosti s ostatkom svijeta. Zabačena lokacija usred Atlantika je očiti razlog za to.

Sve se trebalo promijeniti s novom, 285 milijuna funti (330 mil. eura) vrijednom zračnom lukom, no taj se projekt od velike britanske investicije u svoje prekomorske teritorije pretvorio u još veći fijasko. Naime, aerodrom se trebao otvoriti 21. svibnja, ali zbog prejakog vjetra koji konstantno puše preko piste putnički avioni na njega ne mogu sigurno sletjeti, piše Guardian.

Umjesto da pokrene ekonomiju na otoku, novi aerodrom će koštati porezne obveznike Ujedinjenog Kraljevstva enorman iznos, zbog čega je zakonodavno vijeće Svete Helene ovaj tjedan izglasalo prijedlog koji poziva da se provede neovisna istraga oko izgradnje aerodroma kako bi se utvrdilo na kome leži odgovornost zbog zaista epskog promašaja.

Neki ljudi iz vijeća su javno zatražili da britanska vlada obznani kada je točno saznala da novoj zračnoj luci prijete snažni i nepredvidljivi vjetrovi i zašto se usprkos tome dalo zeleno svjetlo za projekt.

Tajnica za međunarodna ulaganja britanske vlade Priti Patel obećala je da će osnovati panel stručnjaka čija će zadaća biti da pronađu način na koji novi areodrom ipak može biti funkcionalan:

- Neke odluke očito nisu bile dobre, ali to je prošlo vrijeme. Sada moramo pronaći rješenje - rekla je Patel.

Stanovnici otoka problem nisu prihvatili toliko stoički i to nije teško razumjeti. Mnogi od njih su znatno uložili u obnovu i izgradnju nekretnina u priželjkivanju gotovo 30 000 turista koji su trebali godišnje stizati na otok, što u trenutnoj situaciji izgleda nemoguće. Oni su zbog toga od otočkih vlasti zatražili kompenzaciju uloženog (na ime izgubljene zarade), čemu njihovi ministri nisu previše skloni:

- Vlada Svete Helene ne može biti odgovorna za gubitke koje su privatnici pretrpjeli jer zračna luka nije počela s letovima na datum kad se očekivalo. Mi smo uvijek jasno istaknuli taj rizik u našoj komunikaciji s građanima - kazala je guvernerka otoka Lisa Phillips.

Lokacija za aerodrom bila je odabrana još početkom ovog tisućljeća, a gradnja je počela 2011. godine usprkos izvješću iz 2005. godine u kojem je meteorološka služba zaključila da postoji veliki rizik od prejakih vjetrova na lokaciji nove zračne luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:07