STIŽE PRVI ZRAKOPLOV

KONAČNO OTVOREN 'NAJBESKORISNIJI AERODROM NA SVIJETU' Na gradnju ulupano 330 mil. eura da bi se shvatilo kako avioni na njega uopće ne mogu slijetati

 
 YouTube/CC

Prvi komercijani zrakoplov trebao bi uskoro sletjeti na udaljeni britanski otok Sveta Helena koji se smjestio 1950 kilometara zapadno od obale Namibije.

Avion iz Južnoafričke Republike trebao bi sletjeti na pistu novog aerodroma i tako prekinuti agoniju 4255 otočana čija je jedina veza sa svijetom dosad bio brod koji je iz Afrike plovio jednom u tri tjedna, piše BBC.

Stanovnici otoka čiji je najpoznatiji žitelj bio čuveni francuski general, kasnije i car Napoleon Bonaparte, nadaju se da će ova britanska investicija pokrenuti turizam i ekonomiju na otoku i konačno ga financijski osamostaliti pošto se svake godine oslanjaju na 52 milijuna funti novčane pomoći koja stiže iz Velike Britanije.

No, britanski mediji već su ovaj projekt nazvali 'najbeskorisnijim aerodromom na svijetu'.

Naime, u njega je uloženo 285 milijuna funti (330 milijuna eura) i trebao je biti otvoren još u svibnju prošle godine no zbog prejakog vjetra koji konstantno puše preko piste putnički avioni nisu mogli sigurno slijetati.

Nakon daljnjih dorada i dodatnih ispitivanja tijekom ovog ljeta slijetanje na Sv. Helenu je napokon proglašeno sigurnim.

Avion zrakoplovne tvrtke SA Airlink sa 78 putnika trebao bi sletjeti na otok u poslijepodnevnim satima subote, a očekuje se da će let od Južnoafričke Republike do krajnjeg odredišta trajati šest sati i 15 minuta, uključujući i stajanje u glavnom gradu Namibije, Windhoeku.

- Jako sam uzbuđena zbog ovog novog poglavlja u povijesti Sv. Helene. Sigurna sam da će ovaj prvi let svi pozdraviti - kazala je guvernerica Sv. Helene Lisa Phillips.

Brod koji je prethodno plovio od Južnoafričke Republike do Sv. Helene zaplovit će zadnji put u veljači 2018.

Kako piše The Guardian, prirodna i životinjska raznolikost otoka, poput kitova koji se okupljaju na njegovoj obali, mogla bi privući turiste. Ipak, trebat će puno više letova kako bi ovaj projekt postao uspješan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:21