ODLAZAK VELIKANA

Umro Maurizio Costanzo, legendarni novinar i voditelj koji je zauvijek promijenio talijansku televiziju

Velik su odjek imale kampanje protiv mafije, osude nedopustivih uvjeta u kojima su držani duševni bolesnici, bitke za očuvanje i poboljšanje okoliša...

Maurizio Costanzo

 Independent Photo Agency Srl/Alamy/Alamy/Profimedia/Independent Photo Agency Srl/alamy/alamy/profimedia

Maurizio Costanzo (84), talijanski novinar i televizijski voditelj, umro je danas u Rimu. Ostat će upamćen kao jedan od prvih koji je informaciju prikazivao kao spektakl, uvodeći u Italiji specifičan oblik infozabave (infotainment).

Od rujna 1982 do studenoga 2022 (uz stanku 200-2014) vodio je Maurizio Costanzo Show, najdugovječniji talk show na talijanskoj televiziji, a možda i u Evropi. Na pozornici, pred publikom uživo, sjedile su, diskutirale, pa se i svađale kadikad, najvažnije osobe s talijanske estrade, iz kulture, politike, bilo je tu i nobelovaca i "običnih" građana. Poziv u Show jamčio je popriličan uspjeh novim knjigama, predstavama, programima itd.

Velik su odjek imale kampanje protiv mafije, osude nedopustivih uvjeta u kojima su držani duševni bolesnici, bitke za očuvanje i poboljšanje okoliša, te u korist nevladainih organizcija, kao što j liječnička Emergency.

To je bio peti Costanzov talk show. Prvi je bio Bontà loro (1976-1978), započet samo godinu dana pošto je Luciano Rispoli inaugurirao taj format infozabave na talijanskoj televiziji.

Costanzo je bio i kazališni komediograf, i scenarist, pisao je riječi za popularne pjesme, a bio je i sukreator lika Fracchia kojm se u Italiji proslavio glumac Paolo Vilaggio (njega je baš Costanzo otkrio 1967 i potaknuo da se prvi put pojavi u cabaretu, u Rimu).

Punih 25 godina bio je posve ozbiljan politički kolumnist rimskih dnevnih novina Il Messaggero.

Posljednjih 28 godina bio je i sveučilišni profesor, prvo teorije i tehnie radiotelevizijskog jezika, a onda sociologije komunikacija.

Za samih pet sekundi su Costanzo i njegova četvrta supruga, voditeljica Maria De Filippi, u svibnju 1993 izbjegli smrt u atentatu mafijaške Cose nostre, ali je autobomba s 90 kg trinitrotoluola ranila 24 osobe i razorila fasade do četvrtog kata. Kasnije se doznalo da su ubojstvo Costanza dogovorili mafijaški bossovi Salvatore "Totò" Riina i Matteo Messina Denaro kao osvetu zbog Constanzovih antimafijaških kampanja i radi zastrašivanja ostalih novinara koji bi se usudili djelovati informacijski protiv mafije.

Najveća Costanzova pogreška bilo je učlanjenje 1980 u paramasonsku ložu Propaganda 2 (P2) koju je vodio fašist i terorist Licio Gelli (među članovima bio je, uz generalsku i špijunsku vrhušku, i tajkun Silvio Berlusconi, koji je kasnije legalno i demokratski ostvario dobar dio prevratničkog programa P2). Costanzo se višekratno javno pokajao zbog te pogreške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:58