JAVLJAJU SRPSKI MEDIJI

UMRO MOMIR BULATOVIĆ U 63. godini preminuo prvi predsjednik Crne Gore i produžena ruka Slobodana Miloševića

Momir Bulatović
 REUTERS

Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore i predsjednik Savezne vlade SR Jugoslavije preminuo je u 63. godini, prenose crnogorski mediji.

Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a kasnije je postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih znanosti.

Politikom se bavio u omladinskoj i studentskoj organizaciji. Za predsjednika Predsjedništva SK Crne Gore izabran je 1989. godine, a predsjednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Bulatović je ostao poznat kao čvrsti pratitelj politike Slobodana Miloševića pa je snažno podržao agresiju na Hrvatsku i poslao crnogorske jedinice u pokušaj osvajanja Dubrovnika. U trenutku kad je došlo do loma u Crnoj Gori - riječ je o 1997. godini kad je Milo Đukanović, dotadašnja Bulatovićeva desna ruka, odlučio okrenuti leđa Miloševićevoj politici "Velike Srbije" (dijelom i zbog pravosudnog pritiska iz Italije - Bulatović gubi vlast i povlači se u Beograd gdje ga Milošević postavlja za premijera SR Jugoslavije. Na tom je položaju ostao dvije godine.

Bulatović je vrlo često spominjao izjavu da je "Crna Gora drugo oko Srbije", a na posljednjoj sjednici Saveza Komunista Jugoslavije je poručio hrvatskom i slovenskom rukovodstvu: "Ne pada snijeg da prekrije brijeg nego da zvijeri pokažu tragove".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:54