JAVLJAJU SRPSKI MEDIJI

UMRO MOMIR BULATOVIĆ U 63. godini preminuo prvi predsjednik Crne Gore i produžena ruka Slobodana Miloševića

Momir Bulatovic, who was the Yugoslavian prime minister during NATO's 1999 bombing campaign, speaks during an anti-NATO protest in Podgorica, Montenegro, December 12, 2015. REUTERS/Stevo Vasiljevic - GF10000263946
REUTERS

Momir Bulatović

Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore i predsjednik Savezne vlade SR Jugoslavije preminuo je u 63. godini, prenose crnogorski mediji.

Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a kasnije je postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih znanosti.

Politikom se bavio u omladinskoj i studentskoj organizaciji. Za predsjednika Predsjedništva SK Crne Gore izabran je 1989. godine, a predsjednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Bulatović je ostao poznat kao čvrsti pratitelj politike Slobodana Miloševića pa je snažno podržao agresiju na Hrvatsku i poslao crnogorske jedinice u pokušaj osvajanja Dubrovnika. U trenutku kad je došlo do loma u Crnoj Gori - riječ je o 1997. godini kad je Milo Đukanović, dotadašnja Bulatovićeva desna ruka, odlučio okrenuti leđa Miloševićevoj politici "Velike Srbije" (dijelom i zbog pravosudnog pritiska iz Italije - Bulatović gubi vlast i povlači se u Beograd gdje ga Milošević postavlja za premijera SR Jugoslavije. Na tom je položaju ostao dvije godine.

Bulatović je vrlo često spominjao izjavu da je "Crna Gora drugo oko Srbije", a na posljednjoj sjednici Saveza Komunista Jugoslavije je poručio hrvatskom i slovenskom rukovodstvu: "Ne pada snijeg da prekrije brijeg nego da zvijeri pokažu tragove".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo