MEĐUNARODNA AKCIJA

Pogledajte spektakularno uhićenje narkobande koja je trgovala drogom i oružjem na hrvatskom teritoriju

Osim s drogom, osumnjičena narko-ekipa raspolagala je i sa 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kg eksploziva...

Spektakularno uhićenje bande

 Mup/

Svoju organizaciju su međusobno u razgovorima zvali firmom. Firmom je Cezar upravljao autokratski, uživajući strahopoštovanje ostalih pripadnika udruženja. Iako je uhićen u Njemačkoj 20. prosinca 2022., vrlo brzo se u zatvoru domogao mobitela i nastavio voditi operaciju...

Zaključci su ovo analize hrvatske policije i USKOK-a o djelovanju navodne međunarodne organizacije trgovaca drogom kojoj je na čelu bio bosanskohercegovački narkobos Dino Muzaferović Cezar, kojega, po svemu sudeći, ni zidovi njemačkog i talijanskog zatvora nisu zaustavili u organiziranju niza isporuka kokaina, heroina, hašiša, marihuane, ali i eksploziva i pištolja po čitavoj Europi.

Veći dio Cezarove ekipe, njih 22-oje, uhićeno je lanjskog svibnja te je USKOK s odmakom od osam mjeseci podigao optužnicu protiv prvih 13 osoba. Zatim je ovih dana uslijedila optužnica protiv još troje, dvoje državljana Slovenije te Bosne i Hercegovine te jedne Slovenke, dok protiv (pre)ostalih šest, među kojima je i bosansko-hercegovački narko-boss Cezar i dalje istraga traje.

A riječ je o ekipi koja je od početka 2022. do 24. svibnja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj i Belgiji na veliko trgovala opijatima i oružjem u sastavu zločinačkog udruženja.

USKOK sumnja da su raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogramom marihuane, 100 kilograma hašiša, neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilogram mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase. Riječ je o drogi čija je vrijednost procijenjena na preko 3,3 milijuna točnije 3.313.600 eura

- Okrivljenici su drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1.600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura – kažu iz USKOK-a.

Navode pritom i da su opijate nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske, a potom su sve sa smjesom dovozili u Zagreb i Ljubljanu. Skrivali su je potom po unajmljenim garažama i stanovima, kao i po BiH i Njemačkoj. I na tim odabranim lokacijama drogu su potom pripremali, miješali, vagali i pakirali za daljnju preprodaju koja se odvijala u više europskih zemalja.

- Okrivljenici su raspolagali s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari okrivljenici su nabavljali u BiH, a potom su navedeno skrivali u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Zaradu od prodaje droge i oružja podijelili su sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju. Zadaće I. i II. okr. bile su prenošenje informacija i davanje uputa za konkretne aktivnosti zločinačkog udruženja, prikupljanje novca proisteklog iz kriminalnog poslovanja zločinačkog udruženja, pronalaženje i najam stanova, garažnih prostora i vozila za potrebe zločinačkog udruženja te financiranje obrane uhićenih članova zločinačkog udruženja – otkrivaju još iz USKOK-a dodajući da je prvookrivljeni bio zadužen i za nabavu, prodaju te prijevoz droge, novca i članova zločinačkog udruženja. A na sve je, također, vodio brigu i oko vatrenog oružja.

Za kraj USKOK ističe da je postupak protiv šest okrivljenih, protiv kojih je istraga pokrenuta lanjskog svibnja, razdvojen te se istraga nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:56