WEB WE WANT

UPOZORENJE IZUMITELJA WEBA 'Vlasti i korporacije internet žele podvrgnuti totalnoj kontroli, moramo se oduprijeti'

 Wikipedia / Wikipedia

LONDON - Izumitelj world wide weba upozorio je da su internetske slobode svih nas ugrožene od strane vlasti i korporacija koje žele kontrolirati web. Tim Berners-Lee, računalni znanstvenik koji je prije 25 godina izumio web, pozvao je na stvaranje povelje koja bi jamčila nezavisnost interneta i osiguravala privatnost korisnika.

'Ako tvrtka može kontrolirati vaš pristup internetu, ako mogu kontrolirati koje web stranice možete posjećivati, onda imaju ogromnu kontrolu nad vašim životom', rekao je Berners-Lee na konferenciji 'Web We Want', održanoj u Londonu.

'Ako vlasti mogu, na primjer, blokirati web stranice opozicije, onda vam mogu dati drugačiji pogled na svijet, a sve kako bi se zadržali na vlasti', upozorava 59-godišnji znanstvenik.

Zabrinutost oko privatnosti i sloboda na internetu porasla je nakon otkrića Edwarda Snowdena kako američke obavještajne službe nadziru online aktivnosti širom svijeta.

Berners-Lee izlaz vidi u donošenju svojevrsne internetske 'Velike povelje sloboda': 'Internet je u prošlosti često bio iskorištavan, a u povelji bi trebalo pisati – 'Želim web na kojem me ne špijuniraju i na kojem nema cenzure''.

Dodao je kako je internet 'neutralan medij', te da se na njemu mora odraziti sve ono što nas čini ljudima, uključujući i 'neke odvratne stvari':

'Naravno, neke stvari, poput dječje pornografije, prijevara, uputa za krađu banke i sl., naprosto su nelegalne, bile su i ostat će ilegalne', zaključio je znanstvenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:28