KAOS U COLOMBU

Ustanak u Šri Lanki: Predsjednik utekao, gnjevni demonstranti okupirali njegovu palaču, kupaju se u bazenu...

Vlada je pokušala spriječiti demonstracije tako što su nametnuli policijski sat u petak navečer, ali prosvjednici se nisu dali omesti

prosvjedi na Šri Lanki

 Screenshot/TWITTER

Nakon mjeseci prosvjeda, tisuće prosvjednika upale su danas u rezidenciju predsjednika Šri Lanke Gotabaye Rajapakse u glavnom gradu Colombu. Osiguranje je predsjednika prebacilo na drugu, sigurniju lokaciju.

Oko 100 tisuća prosvjednika iz cijele zemlje okupili su se u Colombu zahtijevajući Rajapaksinu ostavku zbog katastrofalne ekonomske situacije: inflacija je izvan kontrole, nedostaje energenata, pa čak i hrane i lijekova. Tisuće ljudi do četvrti Colomba u kojoj se nalazi predsjednička rezidencija doputovale su autima, autobusima, pa čak i "zaplijenjenim" vlakovima.

Izvikujući parole, probili su se kroz nekoliko policijskih kordona i domogli se rezidencije, prenosi Reuters. Policija je pucala u zrak kako bi odvratila demonstrante, ali naposljetku ih nisu mogli spriječiti u tome da se probiju u kompleks.

Društvenim mrežama kruže snimke na kojima se vidi kako se prosvjednici kupaju u predsjednikovu bazenu.

image

Prosvjednici ispred predsjedničke rezidencije

Afp

Vlada je pokušala spriječiti demonstracije tako što su nametnuli policijski sat u petak navečer, ali prosvjednici se nisu dali omesti. Zabrana je potom ukinuta nakon što su se pobunile oporbene stranke i nevladine organizacije.

Prosvjednici su u subotu nosili crne i državne zastave te vikali "Gota, idi kući", što je skraćena inačica predsjednikova imena.

Sampath Perera, 37-godišnji ribar, na prosvjed je došao krcatim autobusom iz obalnog grada Negomba, 45 kilometara sjeverno od Colomba.

"Rekli smo Goti bezbroj puta da ide, no on još uvijek ostaje na vlasti. Nećemo prestati dokle god nas ne posluša", rekao je Perera. On je jedan od milijuna ugroženih kroničnim nestašicama goriva i inflacijom koja je dosegla 54,6 posto u lipnju.

Šri Lanka je, podsjetimo, ostala bez deviznih rezervi i ne može uvesti najosnovnije potrepštine. Većina za gospodarski kolaps krivi upravo predsjednika Rajapaksu i njegovu obitelj. Prosvjednici još od ožujka traže njegovu ostavku.

U velikim gradovima na kupnju goriva čeka se satima, a zbog nestašica je ponegdje zabranjena kupnja energenata svima osim policiji, vojsci i medicinskim službama.

Premijer Ranil Wickremesinghe rekao je da je zemlja od 22 milijuna stanovnika pokrenula pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom, ali da su razgovori "teški", pošto više nije riječ o zemlji u razvoju, nego o državi u bankrotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:21