PROMJENA POLITIKE

‘Uvijek polažemo nade u američki narod...‘: Zaokret svjetske supersile nakon bijega tisuća milijunaša

Niz je nevolja s kojima se suočava golema ekonomija koja se i dalje nastoji uspraviti nakon (pre)oštrog zaključavanja tijekom pandemije

Bill Gates i Xi Jinping

 Greg Baker/Afp

Kineski je predsjednik svega Xi Jinping napunio 70 godina, toplu i srdačnu čestitku poslao mu je ruski predsjednik Vladimir Putin. Primio je Xi i Billa Gatesa, voli biti uz poznata lica, poručivši kako je Narodna Republika Kina voljna surađivati sa svijetom na tehnološkim inovacijama i globalnim izazovima, uključujući prevenciju pandemije.

"Uvijek sam govorio da temelj kinesko-američkih veza leži među ljudima, uvijek polažemo nade u američki narod i nadamo se da će dva naroda nastaviti biti prijateljska”, prenijela je kineska televizija predsjednikove riječi.

Nisu ove riječi samo kurtoazne, NR Kinu je zadesio “bijeg milijunaša”, prošle ih je godine zemlju napustilo 10.800, ove se, u skladu s dosadašnjim trendovima, predviđa 13.500 (druga na popisu je Indija koju će napustiti 6.500). Sele se u Singapur kako bi mogli nastaviti poslove u Aziji, a jedan od glavnih razloga odlaska je Xijeva politika “zajedničkog prosperiteta” koja sugerira ne pravu, ali određenu uravnilovku.

Odlazak je također signal problema s kojima se kineska ekonomija suočava.

Po Partiju bolno precizno sažima Capital Economics: “Maloprodaja i investicije u fiksne nekretnine su podbacile, sektor nekretnina je imao problema. Industrijska proizvodnja malo se poboljšala, ali je još uvijek prilično slaba. I premda je tržište rada općenito ostalo zdravo, ponovno je počelo omekšavati. Čini se da će drugo tromjesečje biti slabije nego što smo očekivali i vjerojatno je potrebna daljnja podrška politike kako bi se spriječilo da gospodarstvo ponovno uđe u pad.”

image
Hector Retamal/Afp

Industrijska proizvodnja je pala, u odnosu na prošlu godinu, s 5.6% na 3,6%, maloprodaja s 18.4% na 12.7%, pa utjecajna analitička kuća predviđa pad rasta s 3,9 na 2,2 posto. Stabilna je samo urbana nezaposlenost, na 5,2%. Ali, ni ta vijest nije u potpunosti dobra. Nezaposlenost mladih, od 16 do 24 godine porasla na 20,8%, a priljev na tržište rada i ove se godine neće smanjiti.

Global Times, partijsko glasilo na engleskom, objavit će brojke koje sam naveo i zaključiti kako je riječ o stabilnom rastu u svibnju, ali neće objaviti komparaciju s godinom ranije. Na kraju teksta citira glasnogovornika Nacionalnog statističkog ureda:

“Važno je uzeti u obzir spor oporavak globalnog gospodarstva i manifestaciju pooštravanja politika naprednih gospodarstava, između ostalih neizvjesnosti. Kod kuće, temelji za gospodarski oporavak nisu dovoljno čvrsti. Potražnja na domaćem tržištu i dalje je nedostatna, potrošačke cijene sve su niže, a tržišni subjekti također su naišli na poteškoće", zaključio je Fu Linghui.

Nije dobro i reagirati je morala Kineska narodna banka (PBOC) kako bi se olakšalo zaduživanje.

U utorak, 13. lipnja, smanjena je sedmodnevna obrnuta repo stopa (kamatna stopa koju savezna banka nudi drugim operativnim bankama koje polože ili ulože svoju novčanu rezervu ili vrijednosne papire u riznicu savezne banke) za 0,1% te za isti iznos prekonoćnu, sedmodnevnu i jednomjesečnu kamatnu stopu na svoje stalno raspoložive mogućnosti (operacije su monetarne politike kojima nacionalne središnje banke prihvatljivim drugim ugovornim stranama omogućuju da na vlastitu inicijativu pozajmljuju i deponiraju sredstva).

Četvrtak, 15. lipnja, bio je dan snižavanja ključne kamatne stope zbog loših ekonomskih vijesti. Ponovno za 0,1% smanjena je stopa jednogodišnjih srednjoročnih zajmova vrijednih 33,1 milijardu dolara. Posljednji je put to učinila u kolovozu prošle godine. U petak su azijska financijska tržišta pozitivno reagirala na ovaj posljednji poticaj, a porasla je i cijena nafte u nadi da bi NR Kina mogla povećati potražnju.

Niz je nevolja s kojima se suočava kineska ekonomija koja se i dalje nastoji uspraviti nakon (pre)oštrog zaključavanja tijekom pandemije koja je počela u Wuhanu. Xi želi smanjiti utjecaj moćnih privatnih kompanija pa se pod državnim udarom svojedobno našao i Jack Ma, vlasnik Alibabe. Nekretninski je biznis, važan faktor kineskog ekonomskog rasta, upao je probleme jer se više gradi nego što se kupuje.

image

Kineski radnik u građevini

Str/Afp

Stanovništvo je osjetilo kolebljivost pa je postalo opreznije u trošenju, a vlasti su se nadale da će nakon otvaranja biti sklono više trošiti. Partija već dulje vrijeme stavlja šape i na privatne kompanije tražeći da se i u njima formiraju ćelije koje imaju pravo utjecati na poslovne politike. Ovo potonje je dovelo do nezadovoljstva ulagača, novi je primjer talijanska tvrtka Pirelli u kojoj najveći dioničar (37%), Sinochem, kani promijeniti dioničarski ugovor pa bi imao 9 od 15 članova upravnog odbora i birao generalnog direktora (CEO).

Ovaj pregled završavam podatkom koji je objavila konzultantska tvrtka Rhodium Group: dug lokalnih vlasti porastao je na 8,25 bilijuna dolara (8250 milijardi). Riječ je o ‘skrivenom dugu’ koji formalno preuzimaju tijela alternativnog financiranja kad im središnja vlada zabrani prikupljanje kapitala sredstvima koje nisu obveznice.

Razumljivo je stoga zašto se NR Kina silno bori protiv ideje ekonomskog “odvajanja”, koju su u jednom trenutku zagovarale Sjedinjene Države. Nije im draga ni politika “de-risking”, smanjenja rizika u poslovima s NR Kinom koju je inicirala Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, jer se i time smanjuje kineski izvoz. Zato će kineski premijer Li Qiang ovog vikenda u posjet Njemačkoj i Francuskoj u nadi da će ih uvjeriti da "de-risking", stvarno, ne postoji.

Neka to kaže njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:09