KAOS NA STAROM KONTINENTU

Val hladnoće smrznuo Europu: Temperatura na MINUS 38, broj žrtava penje se prema 250!

 AFP

Ukupan broj žrtava uslijed novog vala hladnoće u Europi bliži se 250. Broj mrtvih od hladnoće u Ukrajini je danas dosegnuo 101, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za izvanredna stanja. Više od 1200 Ukrajinaca završilo je u bolnici zbog pothlađenosti i promrzlina, prenose agencije.

Visoki broj žrtava pokazuje da se vlasti ne nose dobro s problemom beskućnika, prenose agencije, usprkos tome što je širom zemlje otvoreno više od 3000 grijanih skloništa za beskućnike.

Na stotine cesta širom istočne Europe zatvoreno je zbog snijega, u prekidu su zračne i željezničke veze, na stotine naselja ostaje bez električne energije a prognostičari najavljuju novi pad temperature i novi snijeg tijekom vikenda.

Zbog neprestanih padalina i niskih temperatura vlasti u Srbiji razmišljaju o uvođenju izvanrednog stanja.

Ono je već proglašeno u 22 najugroženije općine, a u Beogradu je u svim školama u petak prekinuta nastava. Građani Srbije su pozvani da štede struju, a vjerojatno će uslijediti redukcije struje za industriju jer se očekuju još niže temperature idućih 10 dana.

U Bosni je ponegdje kao u Han Pijesku do danas već napadalo 90 centimetara snijega, zatrpane su lokalne ceste oko Kupresa i u istočnoj Bosni. Lavina na cesti između Sarajeva i Trnova zatrpala je jedan automobil i autobus sa dvadesetak putnika.

Osim u Sibiru, najniže temperature zabilježene su u Češkoj, čak minus 38 stupnjeva Celzijusa a nešto toplije, oko minus -35, izmjereno je u Poljskoj. Dosad je od smrzavanja umrlo 37 ljudi u Poljskoj i osmoro u Češkoj. U Rumunjskoj se samo u jednoj noći nasmrt smrzlo 10 ljudi, čime je broj žrtava porastao na 24.

U Bugarskoj je umrlo od hladnoće 16 ljudi. Hladno je u Rusiji, gdje je zabilježeno 28 žrtava, ali i u Velikoj Britaniji, gdje su se temperature spustile na za njih iznimno rijetkih 11 stupnjeva ispod nule. Smrzla se i Italija, ponegdje i na minus 30 stupnjeva, a u istočnoj Anadoliji u Turskoj izmjereno je minus 27 stupnjeva. Agencije javljaju da se Crno more zaledilo uz obalu Rumunjske, gdje je zahladilo na minus 34 stupnja Celzijusa.

U Hrvatskoj nas i sutra očekuje novi snijeg, kojeg će u unutrašnjosti napadati između 10 do 30 centimetara. Temperatura će se noću spuštati i do minus 15 a jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar na Jadranu će se pretvoriti u olujnu buru s orkanskim udarima. U Zagrebu i većem dijelu unutrašnjosti i dnevna temperatura ostat će ispod nule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:34