SVETA STOLICA NA SUDU

Vatikan tvrdi: Papa nije odgovoran za biskupe

Sveta Stolica traži da se odbaci tužba u kojoj se ističe da je odgovorna za zataškavanje pedofilskog skandala u SAD-u
 Reuters

VATIKAN - Odvjetnici Svete Stolice danas su u Kentuckyju planirali dosad najdetaljnijim argumentima pokazati zašto Vatikan nije odgovoran za američke biskupe koji su omogućili svećenicima da zlostavljaju djecu, objavio je Associated Press.

Tužbu su 2004. podigla tri muškarca koji tvrde da su ih prije više desetljeća zlostavljali svećenici nadbiskupije u Louisvilleu. Njihov odvjetnik William McMurry planira tražiti da iskaz sudu dâ i sam Papa te da Vatikan preda niz dokumenata, zbog čega Sveta Stolica želi tužbu zaustaviti u korijenu: već za danas su najavili da će tražiti da se tužba odbaci zbog nepostojanja jurisdikcije.

Pitanje suvereniteta

Pritom planiraju tvrditi da američki zakon štiti suverene države od tužbi pred američkim sudovima, osim u izvanrednim okolnostima. Odvjetnik Vatikana Jeffrey Lena ima još dva argumenta: tvrdi da biskupi nisu zaposlenici Vatikana te da Sveta Stolica nije obvezala biskupe da prikrivaju pedofile.

No, odvjetnik žrtava smatra da ima neprijeporan dokaz o odgovornosti Vatikana - dokument Crimen Sollicitationis iz 1962., za koji tvrdi da je zabranjivao biskupima da zlostavljanja prijave policiji, i to pod prijetnjom ekskomunikacije. Vlč. Thomas Doyle, stručnjak za kanonsko pravo koji je radio u vatikanskoj nuncijaturi u SAD-u, tvrdi također da su biskupi širom SAD-a bili informirani o sadržaju dokumenta te da je nekoliko biskupa priznalo da su znali da dokument postoji.

Čak i ako je to istina, tvrdi Lena, to nije značilo da je dokument biskupima zabranjivao da policiji prijave zlostavljače - primjenjivao se samo u formalnim kanonskim procesima, a “kanonski zakon nije zabranjivao prijavljivanje tih zločina civilnim vlastima”, tvrdi Lena. On je danas na sudu planirao tvrditi i da biskupi nisu zaposlenici Vatikana jer ih Vatikan ne plaća, da ne djeluju u ime Vatikana i da Vatikan ne kontrolira njihov rad. Smatra i da američki zakoni ne dopuštaju da se vjerska hijerarhija koristi kao temelj za dokazivanje hijerarhije u sekularnom svijetu.

Čiji su oni zaposlenici?

- McMurry se želi pozvati na vjerski autoritet kako bi konstruirao građanski odnos zaposlenika, a prema našem stavu, to je neprikladan poziv sudu da razmatra vjersku doktrinu - rekao je Lena.

S druge strane, McMurry tvrdi da nema potrebe dokazati da su biskupi zaposlenici Vatikana, nego je dovoljno da pokaže da su oni “dužnosnici” koje Papa postavlja te kažnjava i smjenjuje. Kao dokaze navodi Doyleovu tvrdnju da ako biskup želi potrošiti više od pet milijuna dolara, mora tražiti dopuštenje iz Rima, a jednako je i ako želi uzeti tri mjeseca slobodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:27