NOVI PODACI

Što se događa u Švedskoj: Maske nikada praktički nisu ni nosili, u zadnje vrijeme od covida im ne umire gotovo nitko

Glavni švedski epidemiolog izjavio je da je teško reći koliko je delta zarazna te da su usporedbe s vodenim kozicama pretjerane
Ljeto u Stockholmu
 Stefan Jerrevang/AFP

Stopa smrtnosti od covida u Švedskoj, čiji je drugačiji pristup pandemiji koronavirusa često osporavan, ali i hvaljen, uskoro će biti svedena na nulu.

U zadnja dva tjedna Švedska dnevno bilježi 0,6 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa. U istom razdoblju Velika Britanija bilježi u prosjeku 74 smrtna slučaja, a Sjedinjene Američke Države 329 slučaja, piše Daily Mail.

Iako od svih skandinavskih zemalja imaju najviše smrtnih slučajeva po glavi stanovnika od početka pandemije, švedsko gospodarstvo ostalo je gotovo neokrznuto jer nikada nisu imali tvrdi lockdown te su postepeno uvodili epidemiološke mjere.

Početkom srpnja ukinuli su i zadnju mjeru (preporuku) nošenja maski i to u javnom prijevozu tijekom prometne špice (preporuke se držao tek dio građana), dok glavni epidemiolozi u SAD-u i Britaniji ističu da se zaštitne maske i dalje moraju nositi kako bi se spriječilo širenje delta varijante koronavirusa.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u petak je upozorio da je delta soj zarazan baš poput vodenih kozica, no Anders Tegnell, glavni epidemiolog Švedske, oprezan je prilikom iznošenja takvih usporedbi.

Istaknuo je da još puno toga ne znamo o delta soju i da je prerano donositi bilo kakve dalekosežne zaključke.

Govoreći za list Aftonbladet Tegnell je izjavio da je delta dominantna u Švedskoj i da cirkulira u populaciji već neko vrijeme.

- Teško je reći koliko je delta zarazna, a kada je riječ o vodenim kozicama, imali smo prilike tu bolest pratiti kroz nekoliko godina. Zaraznost delta varijante čini se neujednačenom, u nekim slučajevima jedna osoba zarazi stotinu ljudi,a onda imam drugi slučaj u kojemu zaražena osoba nikoga nije zarazila, objasnio je.

Istaknuo je da se delta najviše širi među mlađom populacijom koji nisu striktni u pridržavanju epidemioloških mjera poput starije populacije.

image
Glavni epidemiolog Anders Tegnell
Claudio Bresciani/AFP

Unatoč tomu što neka područja blježe nula zaraženih, Tegnell ne smatra da je pandemija završila.

- I dalje posvuda postoji potreba da budemo pripravni i pratimo situaciju s pozornošću. Ne treba donositi nikakve zaključke na temelju činjenice da se ovoga tjedna u nekoj općini nitko nije zarazio. Ako popustimo, to može dovesti do ozbiljnih posljedica, rekao je.

U ponedjeljak je Tegnell najavio da će pojačati doze cjepiva za najranjivije građane.

Njegova je procjena da virus nije moguće iskorijeniti te da bi stoga cijepljenje morala biti dugoročna strategija koja će smanjiti mogućnost težih oboljenja od covida.

Švedsko ministarstvo zdravstva očekuje da će cjelokupno odraslo stanovništvo biti cijepljeno do jeseni s dvije doze, te da će imati dobru ponudu cjepiva u narednim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:51