PRIJETI MU DOŽIVOTNA ROBIJA

VELIKO IZNENAĐENJE NA SUĐENJU KRALJU NARKOTIKA Odvjetnik 'El Chapa' čitavu obranu sveo na trideset minuta, jednog svjedoka i jedan komad papira

 
Joaquin "El Chapo" Guzman tijekom uhićenja u siječnju 2016. godine
 Tomas Bravo/File Photo / REUTERS

Dosta je nezgodno kada vam nad glavom 'visi' doživotna robija te vas prozivaju za najvećeg narkodilera 21. stoljeća, a vaš odvjetnik čitavu obranu svede na trideset minuta ročišta uz pozivanje jednog jedinog svjedoka.

No, upravo to dogodilo se meksičkom narkokralju Joaquinu 'El Chapu' Guzmanu, kojem je upravo u tijeku suđenje koje traje već mjesecima.

Njegov odvjetnik na sudskom je ročištu pozvao jednog svjedoka, te unio svega jedan dokument kao dokaz, nakon čega je rekao da obrana više nema dokaznih prijedloga u Guzmanovu korist, piše The Guardian.

Guzmanu (61) sudi se od studenog prošle godine. Još 2017. izručen je SAD-u koje ga terete da je kao čelnik kartela Sinaloa krijumčario kokain, heroin i druge droge u zemlju.

Priče o 'El Chapu' katkad zvuče nadrealno, pa se tako spominje legenda kako je potpuno gol trčao podzemnim tunelima kako bi izbjegao ubojstvo, izdašno potplaćivao meksičke političare i vojne dužnosnike te osobno mučio i ubijao svoje neprijatelje u borbi za prevlast na tržištu narkotika.

S druge strane, njegov odvjetnik Lichtman u šturom je izlaganju pokušao dokazati da je 'građanin Guzman' žrtva zavjere isplanirane od strane meksičkih i američkih vlasti, kao i da se sve ovo događa zato što je 'El Chapo' imao pristup osjetljivim obavještajnim podacima.

Defense lawyer Jeffrey Lichtman (L) questions FBI agent Paul Roberts (C) on the witness stand during the trial of Mexican drug lord Joaquin
REUTERS

Krunski svjedok u postupku je Alex Cifuentes, dugogodišnji Guzmanov bliski suradnik, koji je američkim vlastima ranije rekao da je optuženi meksički narkoboss platio 100 milijuna dolara mita bivšem meksičkom predsjedniku Enriqueu Peni Nietu.

Guzmanovi odvjetnici sada pokušavaju dokazati da je i Cifuentes dio političko-kriminalne i obavještajne zavjere protiv meksičkog narkobossa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:31