STIGAO IRANSKI ŠEF DIPLOMACIJE

VELIKO IZNENAĐENJE NA SUMMITU SKUPINE G7 U FRANCUSKOJ, TRUMP OSTAO BEZ TEKSTA Macron u tajnosti organizirao dolazak gosta kojeg nitko nije očekivao

 
 Philippe Wojazer/Pool / REUTERS

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u nedjelju se bez prethodne najave pojavio u francuskom Biarritzu, u kojem se odvija sastanak na vrhu lidera zemalja članica skupine G7, a kako javlja Washington Post, čini se da je njegov dolazak dio tajne inicijative domaćina summita Emmanuela Macrona koji o tome navodno nije izvijestio nikoga od svojih kolega.

Zasad nije jasan program Zarifova boravka u Biarritzu, jedino je potvrđeno da bi se trebao sastati s nekim francuskim dužnosnicima.

Novinari su u jednom trenutku pitali američkog predsjednika Donalda Trumpa za komentar informacije da je Zarif doletio na summit, no on je samo izjavio da nema komentara što je, kako tumači Washington Post, dobar indikator da ni on pojma nije imao da Zarif stiže.

Iran's Foreign Minister Javad Zarif attends a seminar at Norwegian Institute of International Affairs (NUPI) in Oslo, Norway, August 22, 2019. NTB Scanpix/Lise Aserud via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
NTB Scanpix/Lise Aserud / REUTERS
Mohammed Javad Zarif

Dužnosnik Bijele kuće potvrdio je da je francuski poziv Zarifu na sastanke na marginama summita "iznenađenje" te da se američki dužnosnici trenutno ne planiraju s njim sastati.

Zarif je odmah po dolasku održao sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik.

Europski čelnici nastojali su ublažiti sve veće sukobe između te dvije zemlje otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Ranije se u nedjelju činilo kako je Trump odbacio nastojanja Francuske da posreduje u pregovorima s Iranom kazavši da, iako je sretan što je Pariz pokušao pomoći u smanjenju tenzija, ipak želi samostalno nastaviti s pregovorima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je preuzeo inicijativu za smanjenje tenzija zbog straha da zbog propadanja nuklearnog sporazuma dođe do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, u petak se sastao sa Zarifom. Cilj sastanka bio je raspraviti o planovima za rješavanje krize, uključujući smanjenje sankcija SAD-a ili stvaranje mehanizma za gospodarsku kompenzaciju Irana.

Iran želi izvoziti najmanje 700 tisuća barela nafte po danu do barem 1,5 milijuna ako Zapad želi pregovarati s Teheranom o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., rekla su u nedjelju za Reuters dva iranska dužnosnika i diplomat.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori između iranskog i francuskog ministra vanjskih poslova događaj na rubu summita G7 te da bi se trebala iskoristiti svaka prilika za rješavanje napetosti između SAD-a i Irana.

"Moramo pronaći način za rješavanje problema, a ako ne uspijemo, bojim se da će Iran nastaviti kršiti obveze nuklearnog sporazuma i u rujnu", rekla je Merkel novinarima.

Kazala je i da je o dolasku iranskog ministra Zarifa u Biarritz na razgovore obaviještena nedugo prije nego što je došao.

Nešto ranije, sa summita je puštena informacija da su se čelnici dogovorili da će 'Macrona zadužiti za dijalog s Iranom na temelju zaključaka s razgovora i za prenošenje poruke Teheranu' kako bi se spriječila eskalacija u regiji.

Sedmero predsjednika država i vlada potvrdilo je na večeri u subotu navečer da je njihova zajednička zadaća "spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja", dodaju diplomatski izvori za AFP.

"Čelnici G7 su se dogovorili o dvjema točkama: ne želimo da Iran posjeduje nuklearno oružje i nitko ne želi desetabilizaciju regije ni eskalaciju, kako bi se spriječio oružani sukob", dodaje taj izvor. "Kako bi se pronašao najbolji put za vođenje dijaloga" odlučili su zadužiti francuskog predsjednika, dodaje izvor, ne otkrivajući pregovaračka načela o kojima se sedmero čelnika dogovorilo. Očito nisu bili svjesni da Macron u Biarritz kani dovesti bilo koga iz iranskog vrha.

Macron je u subotu predložio američkom predsjedniku nagodbu za razrješenje iranske krize.

Iznio mu je mogućnost da se Teheranu "na određeno vrijeme dopusti izvoz dijela njegove nafte" u zamjenu za obećanje Irana da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja.

Donald Trump koji je u svibnju 2018. istupio iz iranskog nuklearnog dogovora i ponovo uveo teške sankcije Teheranu, traži nova jamstva potonjeg za njegovo diplomatsko i vojno djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:22