NOVE NAPETOSTI

IRANSKI PREDSJEDNIK 'Naredio sam ukidanja ograničenja u istraživanju i razvoju nuklearnog programa'

 
Iranski predsjednik Hasan Rohani
 Lisi Niesner / REUTERS

Iranski predsjednik Hassan Rohani rekao je u srijedu da je naredio ukidanje ograničenja u istraživanju i u razvoju u vezi s nuklearnim programom kako bi zemlja imala sve "potrebno za obogaćivanje" uranija.

"(Iranska) Organizacija za atomsku energiju dobila je naredbu da poduzme sve potrebno u vezi s istraživanjem i s razvojem te da ukine sve obveze na tom polju", rekao je Rohani na državnoj televiziji, predstavljajući "treću fazu" plana za smanjenje iranskih obveza u vezi s nuklearnim programom.

Odluka je donesena jer "nismo uspjeli ostvariti rezultat koji smo željeli" u okviru nedavnih diplomatskih napora koje je predvodila Francuska želeći sačuvati nuklearni ugovor potpisan u srpnju 2015. u Beču, rekao je Rohani.

Iranski predsjednik je ove izjave dao nedugo pošto je američki izaslanik za Iran Brian Hook odbio svako ukidanje gospodarskih sankcija Iranu čije se gospodarstvo, koje je u drugom polugodištu 2018. ušlo u snažnu recesiju, guši pod američkom politikom "najvećeg mogućeg pritiska".

Rohani je u srijedu dao Europi "još 60 dana" da odgovori na zahtjeve Teherana inače će Iran još više smanjiti svoje obveze preuzete u Beču.

Ugovorom potpisanim u Beču Iranu je ukinut dio međunarodnih sankcija koje su ga godinama izolirale, u zamjenu za drastično ograničavanje njegova nuklearnog programa koje je trebalo spriječiti Teheran da proizvede nuklearno oružje.

Ocijenivši ta jamstva nedovoljnima, vlada Donalda Trumpa želi nagnati Iran da pregovara o novom ugovoru koji će više obvezivati Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 12:03