KRAJ SVEOPĆE POTRAGE

VIDEO: CURE DETALJI JEDNE OD NAJMASOVNIJIH POTJERA U POVIJESTI BiH Kako su specijalci stali na kraj pomahnitalom serijskom ubojici

 
Edin Gačić i policija na mjestu gdje je ubijen
 Screenshot: Youtube, Dnevni Avaz / Screenshot: Facebook

Nakon devet dana intenzivne potrage, u koju je u jednom trenutku bilo uključeno više od 1.200 ljudi, policija u BiH napokon je locirala i ubila višestrukog ubojicu Edina Gačića.

Gačića su sarajevski specijalci konačno našli na teško prohodnom području, u šumi Barice između naselja Medvjedice i Zabrđe kod Kiseljaka te su ga jake postrojbe odmah opkolile.

Umjesto da se preda, on je na njih otvorio rafalnu paljbu koja mu je odmah uzvraćena. Kako piše Dnevni avaz, jedan Gačićev hitac okrznuo je specijalca kojem je na licu mjesta ukazana pomoć. Ubojici, pak, spasa nije bilo te je upucan u razmjeni vatre sa specijalcima.

- Čuo sam pucnje i istrčao iz kuće s puškom. Zaista sam se uplašio, nisam znao što se događa, ali znao sam da je Edin Gačić u bijegu. U neposrednoj blizini moje kolibe čulo se desetak kratkih rafala, ispred sam vidio i pripadnike policije - kazao je za Dnevni avaz Zijad Beganović zvan Rojnik, u blizini čije lovačke kolibe se odigrao vatreni obračun policije i serijskog ubojice.

Rojnikove riječi potvrđuju i mještani Medvjedice koji također tvrde da su čuli rafalnu paljbu.

Kompletno područje na kojem je Gačić lociran i potom ubijen i dalje je blokirano, kao i sve ceste i putevi koji vode prema toj lokaciji. Prema riječima reportera Avaza, tijelo Edina Gačića ni do 19 sati nije bilo izvučeno iz šume u kojoj je upucan, a vrlo je upitno hoće li ga uopće premjestiti večeras s obzirom da je očevid u tijeku.

Istovremeno, na licu mjesta su pripadnici Hitne pomoći koji su ranjenom specijalcu pružili pomoć, nakon čega je prevezen u bolnicu u Sarajevo. Na poprište vatrenog okršaja stigla su i pogrebna kola. Prema neslužbenim informacijama novinara Avaza, kod Gačića je pronađen službeni pištolj ubijenog policajca Mahira Begića, njegove posljednje žrtve.

Dok je na mjestu okršaja trajao očevid, čelnici vlade i policije Sarajevske županije otkrili su da je ključne informacije koje su dovele do raspleta višednevne drame pribavila Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

- Gačić više nije sigurnosna prijetnja građanima i presretan sam zbog toga - kazao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Admir Katica, ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije.

Pojasnio je kako su Gačića na kraju pronašli i likvidirali pripadnici posebne policijske postrojbe županijskog MUP-a dodajući kako je masovna potraga urodila plodom jer su uklonjene sve administrativne zapreke u suradnji različitih policijskih agencija.

Zapovjednik sarajevske policije Mevludin Halilović dodao je da su ključnu informaciju pribavili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i na temelju toga je u strogoj tajnosti napravljen operativni plan djelovanja koji je na kraju urodio plodom.

- Danas poslijepodne pripadnici županijskog MUP-a došli su do relevantnog traga koji je doveo do počinitelja (ubojstava). Pripremili smo zatvoreni plan da ne bi došlo do curenja informacija. Stezali smo obruč, priključili su se pripadnici MUP-a SBK. Osigurali smo čitav prostor tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz situacije - kazao je Halilović dodajući kako se Gačić nije želio predati pa su policajci uporabili oružje.

No, svi detalji policijske operacije provedene tijekom dana još nisu dostupni, a novinarima je rečeno kako je to zbog interesa istrage koja je u tijeku. Zapovjednik Halilović rekao je i kako se trenutačno provjerava je li Gačić imao pomagače koji su ga skrivali tijekom bijega koji je trajao punih devet dana.

Podsjetimo, Edin Gačić ubio je prije osam dana Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica nakon čega je pobjegao. Krvavi pohod nastavio je prije tri dana ubojstvom policajca Mahira Begića na području Suhodola kod Tarčina. Osim toga, odslužio je i 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva vlastite majke, a tijekom rata u BiH bio je pripadnik zloglasnog ratnog odreda el-Mujahid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:15